Εφιαλτικές προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κάνει έρευνα που αφορά στους κλιματικούς κινδύνους για 850 περιοχές της χώρας μας. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι η νέα κανονικότητα.

Στην επιστημονική έρευνα της Διανέοσις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξετάζονται 21 κλιματικοί δείκτες που σχετίζονται με τη γεωργία, τον τουρισμό, τη ζωή στις πόλεις και την ενέργεια. Η έρευνα συμπεραίνει ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια, τόσο πιθανότερο είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της.

Όσο η κλιματική κρίση βαθαίνει τόσο πιο συχνά θα τα ακραία φαινόμενα, που θα είναι ακόμη πιο έντονα στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Φωτιές, καύσωνες και έλλειψη νερού

Τα δεδομένα περιγράφουν την κατάσταση:

Βροχόπτωση: Μείωση 10%-30%/έτος

Κίνδυνος πυρκαγιάς – Αύξηση ημερών υψηλού κινδύνου: 10%-70%

Οι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες κάθε χρόνο. Θα βιώνουμε έξι περιόδους κάυσωνα το χρόνο, ενώ το διάστημα 1971-2000 ήταν κατά μέσο όρο 1,4.

Μεγάλες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει και η αγροτική παραγωγή, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Η έρευνα προτείνει να εκπονηθούν εξειδικευμένα σχέδια προσαρμογής ανά περιοχή, τόσο για τις πόλεις όσο και για την ύπαιθρο και, κυρίως, να προχωρήσει άμεσα η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Με 1 βαθμό Κελσίου χαμηλότερη θερμοκρασία στις πόλεις, θα είχαμε κατά 4% λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση, κατά 8% μείωση φωτοχημικών ρύπων και κατά 6% μείωση της θνησιμότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την έρευνα της Διανέοσις, η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και απειλεί συνολικά τη ζωή στον πλανήτη.