ΕΕ: Σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω ανανεώσιμων πηγών

ΕΕ: Σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω ανανεώσιμων πηγών

Η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 8,8 τοις εκατό την περίοδο 2009 – 2012, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Η έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου της εξοικονόμησης οφείλεται στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν από τα κράτη μέλη προκειμένου να ελεγχθεί η πρόοδος προς την επίτευξη της οδηγίας της ΕΕ που απαιτεί την κάλυψη τουλάχιστον του 20 τοις εκατό του συνόλου των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020, μέσω μιας σειράς επιμέρους εθνικών στόχων.

Οι ερευνητές της Κομισιόν εξέτασαν πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τρεις τομείς, την ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση και ψύξη, και τις μεταφορές.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι συνδυαστικά σε αυτούς τους τρεις τομείς αποφεύχθηκε η εκπομπή του ισοδύναμου 716 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το 2012, όταν οι συνολικές εκπομπές ανήλθαν στους 4.546 τόνους CO2.

Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά το 2012, οδηγώντας στο 64 τοις εκατό της εξοικονόμησης, λόγω της υψηλής διείσδυσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ακολούθησαν οι εξοικονομήσεις από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη στο 31 τοις εκατό και από τις μεταφορές στο 5 τοις εκατό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 με έναν εσωτερικό στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 1990, και την ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 27 τοις εκατό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.