ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημιά προκαλούν τα μικροσφαιρίδια από οδοντόκρεμες

Εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημιά προκαλούν τα μικροσφαιρίδια από οδοντόκρεμες

Τα μικροσφαιρίδια που περιέχονται σε πολλές οδοντόκρεμες για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών αλλά και σε προϊόντα σκραμπ για απολέπιση του προσώπου και του σώματος είναι άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον, διαπίστωσε πρόσφατα ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου McGill κατά τη διάρκεια έρευνάς του σε ποταμό της Βόρειας Αμερικής.

Συγκεκριμένα, ενώ εξέταζε στο μικροσκόπιο ένα δείγμα άμμου από την κοίτη του ποταμού Σεντ Λόρενς, ο Άντονι Ρικιάρντι διαπίστωσε ότι ήταν γεμάτο με εκατοντάδες μικροσκοπικά πλαστικά, που ξεχώριζαν χάρη στο σχήμα τους και το αφύσικο χρώμα τους.

Τα παράξενα σωματίδια ήταν τα γνωστά σε όλους μας μικροσφαιρίδια που περιέχονται σε πλήθος προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως οδοντόκρεμες και σκραμπ, χάρη στην αποξεστική τους δράση. 

Τα συγκεκριμένα σφαιρίδια, που ονομάζονται «Ούγκελσταντ» προς τιμήν του επιστήμονα  που τα ανακάλυψε το 1976, έχουν πολλές εφαρμογές στην ιατρική, σε θεραπείες για τον καρκίνο και το HIV αλλά και βιομηχανικές χρήσεις. 

Η χρήση τους σε προϊόντα καθαρισμού για το πρόσωπο και τα δόντια ξεκίνησε μόλις την περασμένη δεκαετία, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει ήδη επιφέρει σημαντική περιβαλλοντική ζημιά, μολύνοντας τα νερά πολλών ποταμών και λιμνών.

Λόγω του μικροσκοπικού του σχήματος, τα σφαιρίδια διαπερνούν όλα τα φίλτρα και καταλήγουν στα υδάτινα σώματα, όπου είτε διαλύονται εκλύοντας τοξίνες είτε σταθεροποιούνται και επικαλύπτονται με άλλα δηλητηριώδη υλικά, όπως πολυχλωροδιφαινύλια (PCB).

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σφαιρίδια επέπλεαν στα ανώτερα στρώματα των υδάτων και κατά συνέπεια δεν αποτελούσαν απειλή για τα μεγαλύτερα ψάρια που τρέφονται με πλανγκτόν στο βυθό. Ωστόσο, όπως απέδειξε ο κ. Ρικιάρντι, αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα υλικά να καταναλώνονται από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια εμφανίζουν διάφορες ασθένειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλές εταιρείες δέχονται ήδη πιέσεις να καταργήσουν την χρήση των επικίνδυνων σφαιριδίων ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό Economist, υπάρχουν και κυβερνήσεις που σκέφτονται να τα απαγορεύσουν δια νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυβέρνηση του Καναδά, που ανησυχεί για την υψηλή παρουσία τοξινών και πλαστικών στις Μεγάλες Λίμνες, οι οποίες εκτείνονται στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.