Στις 13 Αυγούστου η ανθρωπότητα κατανάλωσε τους πόρους που της αντιστοιχούν για το 2015

Στις 13 Αυγούστου η ανθρωπότητα κατανάλωσε τους πόρους που της αντιστοιχούν για το 2015

Στις 13 Αυγούστου, η ανθρωπότητα κατανάλωσε τους πόρους που αντιστοιχούν στη δυνατότητα του πλανήτη να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες μέσω της παραγωγής των οικοσυστημάτων και της ικανότητας απορρόφησης αποβλήτων.

Η Ημέρα Υπέρβασης, η οποία υπολογίζεται από το 1970, έχει μετακινηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου το 2000 στις 13 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με την οικολογική υπέρβαση να οφείλεται στην αποψίλωση των δασών, την έλλειψη γλυκού νερού, τη διάβρωση του εδάφους, την απώλεια της βιοποικιλότητας και κυρίως την παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Το αποτύπωμα άνθρακα της ανθρωπότητας έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο κόσμος εμφάνισε για πρώτη φορά οικολογική υπέρβαση», δήλωσε ο Μάτις Γουακερνάγκελ, πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος που υπολογίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό βιοχωρητικότητας της Γης.

Αν δε ληφθούν μέτρα, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης θα μετακινηθεί στις 28 Ιουνίου το 2030, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται σχεδόν τους διπλάσιους πόρους της Γης για να καλύψει τις ανάγκες της. Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωθούν κατά 30 τοις εκατό σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα έως το 2030, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης θα λάβει χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2030, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Το 1970 η Ημέρα Υπέρβασης της Γης έλαβε χώρα στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά εμφανίζεται σταθερά νωρίτερα από τότε. Το 1980 έλαβε χώρα στις 3 Νοεμβρίου, το 1990 στις 13 Οκτωβρίου και το 2000 στις 4 Οκτωβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεγάλες χώρες με αραιούς πληθυσμούς και πλούσια οικοσυστήματα, όπως η Σενεγάλη και η Καμπότζη, έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, της οποία η Ημέρα Υπέρβασης ήταν φέτος στις 14 Μαΐου.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.