Ο πόλεμος της Sea Shepard στα φαλαινοθηρικά – Πεδίο μάχης όλοι οι ωκεανοί [βίντεο]

Ο πόλεμος της Sea Shepard στα φαλαινοθηρικά – Πεδίο μάχης όλοι οι ωκεανοί [βίντεο]

Ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη επί αρκετά χρόνια στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Τον κήρυξαν οι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sea Shepard (Ποιμένας της Θάλασσας) ενάντια στα φαλαινοθηρικά, επιλέγοντας την άμεση δράση απέναντι σε παράνομες ενέργειες εναντίον της θαλάσσιας ζωής.

Οι συγκρούσεις των σκαφών της οργάνωσης με τα πλοία που δραστηριοποιούνται στο κυνήγι των φαλαινών είναι πολλές φορές ιδιαιτέρως βίαιες, οδηγώντας ακόμη και στη βύθιση σκαφών. Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση στις σχέσεις της οργάνωσης με την Ιαπωνία, με τις δύο πλευρές να αλληλοκαταγγέλλουν επιθετικές συμπεριφορές.

sea1

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, η Ιαπωνία επιτρέπεται να κυνηγά ένα συγκεκριμένο αριθμό φαλαινών, εφόσον βέβαια τα θηλαστικά χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς και όχι εμπορικούς σκοπούς. Το κρέας της φάλαινας που δεν χρησιμοποιείται για έρευνα πωλείται για κατανάλωση στην Ιαπωνία. Επικριτές τονίζουν πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για το κυνήγι φαλαινών. Η κυνηγετική περίοδος διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. sea2

Η Sea Shepard ιδρύθηκε το 1977 από τον Πολ Γουάτσον, ένα πρώην μέλος της Greenpeace, μετά από μια διαφωνία του με την οργάνωση, καθώς ο Γουάτσον πίστευε πως η σε μια περισσότερο δραστική παρέμβαση. Επενδύοντας σημαντικά στις δημόσιες σχέσεις και στη διάδοση του μηνύματός της μέσω των μέσων ενημέρωσης, η οργάνωση έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη –σε πολλές περιπτώσεις και χρηματική- για τις τακτικές της ενάντια στη φαλαινοθηρία και το κυνήγι φώκιας, ακόμη και από διασημότητες, όπως ο Έντουαρντ Νόρτον, ο Πιρς Μπρόνσαν, ο Κρίστιαν Μπέιλ. Το 2007, ο ηθοποιός Χιθ Λέτζερ δημιούργησε ένα βίντεο για να εκφράσει τη στήριξή του στην οργάνωση.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Sea Shepard κατέγραψε ρεκόρ χρηματοδότησης και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 12 εκατ. δολάρια για την αγορά ενός νέου υπερσύγχρονου σκάφους, τα περισσότερα από τα οποία διατέθηκαν από μια ολλανδική οργάνωση για την προστασία των ωκεανών.

Η οργάνωση διαθέτει πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο –Βρετανία, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία κ.ά.- που δραστηριοποιούνται για τους σκοπούς της Sea Shepard. Το τμήμα της Βορείου Αμερικής ανακοίνωσε επίσης των Ιανουάριου την αγορά δύο νέων σκαφών, ενώ εκπομπή του Animal Planet ακολουθεί και καταγράφει τις ενέργειες του Sea Shepherd Australia.

«Ναυμαχίες» στους ωκεανούς

Το 2010, ένα υπερσύγχρονο ταχύπλοο σκάφος της οικολογικής οργάνωσης Sea Shepherd βυθίστηκε στην Ανταρκτική μετά τον εμβολισμό του από ιαπωνικό φαλαινοθηρικό. Το επεισόδιο έγινε σε περιοχή ευθύνης της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της οποίας κάλεσε τόσο την Ιαπωνία όσο και τις οικολογικές οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στον μεταξύ τους «πόλεμο» με αφορμή το κυνήγι των φαλαινών. sea3

Η «ναυμαχία» σημειώθηκε όταν οι ακτιβιστές που επέβαιναν πάνω στο καταμαράν «Άντι Τζιλ» προσπάθησαν να εμποδίσουν το ιαπωνικό πλοίο «Σονάν Μαρού Νο 2» να συνεχίσει το κυνήγι ρίχνοντάς του χημικά. Τότε το ιαπωνικό σκάφος απάντησε πετώντας νερό και εμβολίζοντας το καταμαράν. «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα», είχε τονίσει τότε η αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Τζούλια Γκίλαρντ.

Μία ακόμη «ναυμαχία» έλαβε χώρα το 2014 σε θάλασσα της Ανταρκτικής, ανάμεσα σε σκάφος της οικολογικής οργάνωσης και ένα ιαπωνικό φαλαινοθηρικό. Βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση έδειχνε το γιαπωνέζικο πλοίο Yushin Maru 2 να συγκρούεται στην πλώρη του «Bob Baker».

Η οργάνωση υποστήριξε ότι η σύγκρουση των σκαφών ήταν σκόπιμη και πως αποτελούσε μέρος οργανωμένου σχεδίου επίθεσης στους διαμαρτυρόμενους από τρία φαλαινοθηρικά.

Δύο σκάφη της Sea Shepard, τα «Bob Barker» και «Steve Irwin», περιπολούσαν στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, τη θάλασσα Ross Sea, ένα από τα πιο παρθένα θαλάσσια οικοσύστημα στη Γη, με μεγάλο αριθμό άγριας ζωής που έχει καταφέρει να γλιτώσει από τη μόλυνση και την αλιεία. Στη Ross Sea, γνωστή και σαν τον «τελευταίο ωκεανό», συναντάται μεγάλος αριθμός αρπακτικών ψαριών, φάλαινες, πιγκουίνοι και φώκιες.

Στα τέλη Μαρτίου του 2014 η οργάνωση ανακοίνωσε πως διέσωσε 750 φάλαινες από ιάπωνες φαλαινοθήρες στην εκστρατεία της στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, η οποία σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από βίαιες συγκρούσεις. Έπειτα από 94 ημέρες στη θάλασσα, τα πλοία «Bob Barker» και «Steve Irwin» κατέπλευσαν στο Ουέλινγκτον και το Χόμπαρτ της Νέας Ζηλανδίας, τερματίζοντας τη δέκατη εκστρατεία της οργάνωσης, η οποία είχε αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου.

Η Sea Shepard συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις για νέους εθελοντές, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν σε λίγους μήνες στην Ανταρκτική για να συμμετάσχουν στις «επιχειρήσεις» της οργάνωσης ενάντια στη φαλαινοθηρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.