Εμείς οι ίδιοι μολύνουμε τις θάλασσές μας – Λίστα με αυτά που πετάμε

Εμείς οι ίδιοι μολύνουμε τις θάλασσές μας – Λίστα με αυτά που πετάμε

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών για το 2015 οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από την HELMEPA μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου σε 11 Περιφέρειες της χώρας με «πρωταθλήτριες» την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Ήπειρο.

Πήραν μέρος μόνο 5.049 εθελοντές που εκτέλεσαν 104 καθαρισμούς ακτών και οχθών ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χλμ.

Συνέλεξαν και κατέγραψαν εννέα τόνους απορριμμάτων εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, που προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Έγιναν και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Αγαθονήσι, Αγ. Θεοδώρους, Άναυρο Μαγνησίας, Ίσθμια, Λίμνη Ηραίου και Λουτράκι από 135 εθελοντές δύτες.

Ανασύρθηκαν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους πέντε τόνων, που ήταν μεταξύ άλλων 421 πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, 238 μέτρα σχοινί, 215 αλουμινένια κουτιά, 135 ελαστικά αυτοκινήτων, 112 μεταλλικοί σωλήνες, 62 πλαστικές σακούλες, 42 άγκυρες, 21 «σαγιονάρες», 18 βάζα, 6 οδοντόβουρτσες και 2 κάδοι σκουπιδιών.

Θλιβερή εξακολουθεί να είναι η διαπίστωση ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν το υπ’ αριθμόν 1 σκουπίδι στις ακτές. Απογοητευτικό ήταν επίσης ότι βρέθηκαν σε ακτές για μια ακόμη χρονιά μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι, οκτώ πλαστικές καρέκλες, δύο χαλιά, μια ηλεκτρική σκούπα, δύο ηλεκτρικά σίδερα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, 52 παπούτσια, πιπίλες, πάνες και μωρομάντηλα, οικοδομικά υλικά, τρεις κουδούνες ζώων και μία ξένη σημαία!

Όπως φαίνεται στην παρακάτω λίστα των 10 πολυπληθέστερων αντικειμένων που ρυπαίνουν τις ακτές, δυστυχώς, τα επτά είναι πλαστικά που προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής.

Αποτσίγαρα 54.423

Πλαστικά πώματα μπουκαλιών 13.672

Πλαστικά μπουκάλια. 13.590

Καλαμάκια 10.622

Πλαστικά καπάκια συσκευασιών 8.027

Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2.5 εκ 7.103

Συσκευασίες τροφίμων 5.084

Πλαστικές σακούλες 4.437

Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών. 3.916

Πλαστικές συσκευασίες τροφίμων 3.582

Από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που διατηρεί η HELMEPA, παρουσιάζεται δραματική αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων. Το 2004 ήταν το 21% του συνόλου των απορριμμάτων ενώ το 2015 τα πλαστικά έφτασαν στο 50%.

Στην εθελοντική πρωτοβουλία του ετήσιου καθαρισμού ακτών πήρε και πάλι μέρος η εκπαιδευτική κοινότητα με 54 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στα οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν παιδιά και νέοι μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι».

Από την πλευρά της ναυτιλίας συμμετείχαν στελέχη 11 εταιρικών μελών της HELMEPA με τις οικογένειες τους ενώ το «παρών» έδωσαν και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, πρωτοβουλίες πολιτών, ναυτικοί όμιλοι και αλιευτικοί συνεταιρισμοί.

Την πρωτοβουλία συνέδραμαν επίσης 20 Λιμεναρχεία, Υπολιμεναρχεία και Λιμενικοί Σταθμοί με οδηγίες της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στους τοπικούς συντονιστές των δράσεων και τους μαθητές, η HELMEPA απένειμε Αναμνηστικό Δίπλωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: econews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.