Η σοκολάτα θα εξαφανιστεί αν συνεχίσει η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη

Η σοκολάτα θα εξαφανιστεί αν συνεχίσει η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη

Σε 30 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα κακαόδεντρα από τον καρπό των οποίων παράγεται η σοκολάτα, εαν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Η παραγωγή της σοκολάτας είχε ήδη παρουσιάσει πρόβλημα στην παραγωγή της λόγω υπερκατανάλωσης, ασθενειών, κλιματικών αλλαγών κ.α.

Οι αιτίες

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται στο ίδιο διάστημα. Οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η ζήτηση για σοκολάτα εξαιτίας των απαιτήσεων νέων αγορών όπως αυτή της Κίνας και αυξάνεται ειδικότερα η ζήτηση για μαύρη σοκολάτα η οποία απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες κακάου. Ένα από τα καίρια προβλήματα είναι οι ασθένειες που χτυπούν τα κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει αφανιστεί περίπου το 35% των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο.

Επίσης οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τις καλλιέργειες κακαόδεντρων τα οποία είναι πολύ ιδιαίτερα φυτά αφού για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χρειάζονται κλιματικές συνθήκες που επικρατούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του ισημερινού κυρίως στην Νότιο Αμερική και την Δυτική Αφρική.

Τα κακαόδεντρα χρειάζονται υψηλή υγρασία και άφθονη βροχή για να αναπτυχθούν και μάλιστα χρειάζονται πολύ χρόνο για να το κάνουν. Τα τελευταία χρόνια στις περιοχές που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων κακαόδεντρων.

Η διάσωση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της NOAA μια από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες στον κόσμο, η Mars, ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσπάθεια δημιουργίας νέων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών κακαόδεντρων με την χρήση της τεχνικής Crispr, μια νέας επαναστατικής μεθόδου «κοπτοραπτικής» του DNA. Θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν κακαόδεντρα που θα είναι ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές και τις ασθένειες αλλά και ταυτόχρονα θα παράγουν γευστικούς καρπούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.