ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι «νεκρές ζώνες» στους ωκεανούς έχουν τετραπλασιαστεί από το 1950 – Τι σημαίνει για τα θαλάσσια πλάσματα; (φωτό)

Οι «νεκρές ζώνες» στους ωκεανούς έχουν τετραπλασιαστεί από το 1950 – Τι σημαίνει για τα θαλάσσια πλάσματα; (φωτό)

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι «νεκρές ζώνες» στους ωκεανούς, οι ζώνες δηλαδή όπου το οξυγόνο είναι μηδενικό, έχουν τετραπλασιαστεί από το 1950. Επίσης ο αριθμός των πολύ χαμηλών επιπέδων οξυγόνου κοντά στις ακτές έχει δεκαπλασιαστεί.

Τα περισσότερα θαλάσσια πλάσματα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις ζώνες και αν εξακολουθήσει η παρούσα κατάσταση να συμβαίνει, θα υπάρξει μακροπρόθεσμα μαζική εξαφάνιση, με τον κίνδυνο να προκληθούν τρομερές συνέπειες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από τη θάλασσα.

Οι κλιματικές μεταβολές που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η αιτία της μεγάλης κλίμακας αποξυγόνωσης, καθώς τα θερμότερα νερά έχουν λιγότερο οξυγόνο. Οι παράκτιες «νεκρές ζώνες» οφείλονται σε λιπάσματα και λύματα που εξέρχονται από τη γη και τις θάλασσες.

Η ανάλυση αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη για το θέμα. Η επικεφαλής της ανάλυσης, Denise Breitburg από το Smithsonian Environmental Research Center, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα γεγονότα μεγάλης εξαφάνισης στην ιστορία της Γης έχουν συσχετιστεί με θερμά κλίματα και έλλειψη οξυγόνου», επισημαίνοντας:

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να λύσουμε», τονίζοντας: «Η παύση της αλλαγής του κλίματος απαιτεί μια παγκόσμια προσπάθεια, αλλά ακόμη και οι τοπικές δράσεις μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ωστόσο, ο καθηγητής Robert Diaz από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια, ο οποίος επανεξέτασε τη νέα μελέτη, δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή η αυξανόμενη επέκταση των παράκτιων νεκρών ζωνών και η μείωση του οξυγόνου ανοιχτά των ωκεανών δεν αποτελούν προβλήματα προτεραιότητας για τις κυβερνήσεις όλου του κόσμο. Δυστυχώς, θα πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή θνησιμότητα των ψαριών για να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του προβλήματος του χαμηλού οξυγόνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ωκεανοί «τροφοδοτούν» περισσότερα από 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ειδικά στα φτωχότερα έθνη, και παρέχουν θέσεις εργασίας για 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά τουλάχιστον 500 νεκρές ζώνες έχουν αναφερθεί ως τώρα, κοντά στις ακτές, ενώ το 1950, υπήρχαν μόλις 50.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια, η έλλειψη παρακολούθησης σε πολλές περιοχές σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.