79.000 τόνοι πλαστικού έχουν καλύψει τον Ειρηνικό Ωκεανό!

79.000 τόνοι πλαστικού έχουν καλύψει τον Ειρηνικό Ωκεανό!

Συναγερμό προκάλεσε στους επιστήμονες η διαπίστωση ότι στον Ειρηνικό Ωκεανό «ταξιδεύουν» 79.000 τόνοι πλαστικών καλύπτοντας μια έκταση 1,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πρόκειται για μια έκταση δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας, διαπίστωση που επιβεβαιώνει την ανησυχία των επιστημόνων ότι οι ωκεανοί «πνίγονται» από τρισεκατομμυριά κομματιών πλαστικού.

Όπως είδαν οι ερευνητικές ομάδες που εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούν από αέρος και θαλάσσης την κατάσταση στους ωκεανούς, η μάζα των πλαστικών είναι 16 φορές μεγαλύτερη απο τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Πλέον η επόμενη πρόκληση για τους ειδικούς θα είναι να προσπαθήσουν μέσα στο καλοκαίρι να περιορίσουν τον όγκο και την έκταση των πλαστικών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνολικά τα πλαστικά που ξεκινούν σε μέγεθος 5 εκατοστών υπολογίζονται σε 1,8 τρισεκκατομύρια τεμάχια που κινούνται σαν μια μεγάλη μάζα.

Τα μισά από αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι υπολλείμματα από δίχτυα ψαράδων ενώ στον «κατάλογο» βρίσκονται μπουκάλια, πιάτα, σημαδούρες, σκοινιά ακόμα και καθίσματα τουαλέτας.

«Ασχολούμαι εδώ και καιρό με το θέμα αυτό αλλά ό,τι είδα το τελευταίο διάστημα με απογοήτευσε. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αναρωτιέσαι πώς έφτασαν στον ωκεανό. Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια ανασχεδιασμού του πώς χρησιμοποιούμε το πλαστικό» δήλωσε ο ωεκανογράφος Λορέν Λεμπρετόν που εργάζεται για την ολλανδική ΜΚΟ Ocean Cleanup που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο θαλάσσιων όντων ενώ τα μικρότερα κομμάτια αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τα μικρότερα ψάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια καθώς κάθε χρόνο στους ωκεανούς καταλήγουν 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που άλλοτε ταξιδεύουν στη θάλασσα και άλλοτε βγαίνουν στις παραλίες με την περίοδο ζωής των πλαστιών να είναι εκατοντάδες χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.