Θα γίνουν «Ατλαντίδα» στο μέλλον οι μητροπόλεις του πλανήτη;

Θα γίνουν «Ατλαντίδα» στο μέλλον οι μητροπόλεις του πλανήτη;

Eίτε οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα είτε οφείλεται στο γεγονός ότι απλά το κλίμα του πλανήτη δεν μένει ποτέ σταθερό και αλλάζει, έχουμε κλιματική αλλαγή και αυτή θα απειλήσει πολλές πόλεις των Ανθρώπων διότι απλούστατα θα αλλάξουν οι τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Έκθεση που δημοσίευσε η βρετανική ΜΚΟ Christian Aid, προειδοποιεί πως κάποιες μητροπόλεις θα αντιμετωπίσουν σφοδρές πλημμύρες στο μέλλον, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από τις σημερινές κλιματικές αλλαγές θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και την αστική ανάπτυξη.

Παρά τη συνάντηση πολλών κρατών την προηγούμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα για να συζητήσουν τρόπους για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό, η Christian Aid, μια ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, προειδοποιεί ότι ορισμένες πόλεις θα μπορούσαν να καταστούν ιδιαιτέρως ευάλωτες στις μελλοντικές καταιγίδες και πλημμύρες, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του οργανισμού.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά εάν η θερμοκρασία του πλανήτη δεν πέσει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και δεδομένου ότι ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 59% μέχρι το 2030, οι κάτοικοι των πόλεων θα είναι όλο και πιο εκτεθειμένοι μπροστά σε αυτές τις φυσικές καταστροφές, εξηγεί η ΜΚΟ.

«Ορισμένες πόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από τα κύματα, καθώς η αλλαγή του κλίματος αυξάνει τα επίπεδα της θάλασσας. Αρχίζουμε να βλέπουμε τι συμβαίνει όταν η κλιματική αλλαγή δρα ως ένας πολλαπλασιαστής κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψιν τις κακές αποφάσεις στην αστική ανάπτυξη », αναφέρει ο δρ. Κατ Κράμερ, κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Και υπογραμμίζει: «Είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω σε κατάσταση υπερθέρμανσης και είμαστε σε θέση να φανταστούμε τι θα συμβεί αν υπερβούμε τον 1,5 βαθμό. Είναι ανησυχητικό αν σκεφτούμε ότι ο κόσμος οδεύει προς την κατεύθυνση της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις παράκτιες πόλεις. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης και να συμφωνήσουν να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας των Παρισίων ».

Οι πόλεις που παρουσιάζονται στην έκθεση ως οι «Πόλεις που βυθίζονται», είναι η ινδονησιακή πρωτεύουσα Τζακάρτα, η αμερικανική πόλη Χιούστον, η βρετανική μητρόπολη του Λονδίνου, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο της Σαγκάης, η μεγαλύτερη πόλη στη Νιγηρία, το Λάγος, η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα και η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει πως μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Εάν ο πλανήτης αλλάζει το κλίμα του από μόνος του όπως έγινε και πριν 10.000 χρόνια με την λήξη του τελευταίου παγετώνα ποιος μπορεί αυτό να το σταματήσει;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.