ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Απαγορευμένη βιομηχανική ουσία βρέθηκε σε πηγή ύδρευσης της Καστοριάς

Απαγορευμένη βιομηχανική ουσία βρέθηκε σε πηγή ύδρευσης της Καστοριάς

Την απόφαση να σφραγίσει προσωρινά την πηγή ύδρευσης στη θέση Μπουμπουνάρι που τροφοδοτεί το δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς, έλαβε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, Στέλιος Φουλίρας.

Έπειτα από μετρήσεις, διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις Τριχλωροαιθάνιου τέσσερις μονάδες πάνω από το επιτρεπτό όριο, με αποτέλεσμα η διοίκηση της επιχείρησης να θέσει εκτός του δικτύου ύδρευσης τη συγκεκριμένη πηγή.

Ο κ. Φουλίρας σε δηλώσεις του, σύ,φψνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάφερε ότι «η συγκεκριμένη πηγή λειτουργεί ως εφεδρική και ενεργοποιείται υποστηρικτικά, όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης». Σημείωσε, ακόμη, ότι μπορεί οι συγκεντρώσεις του τριχλωροαιθάνιου στην έξοδο της πηγής να ήταν 4 μονάδες πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όμως στο νερό του δικτύου που τροφοδοτούσε την πόλη η ανίχνευσή του κυμαινόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το τριχλωροαιθάνιο είναι ένας ισχυρός διαλύτης που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγω στη βιομηχανία και πριν από καιρό εντοπίσθηκε σε πηγή ύδρευσης του Άργους Ορεστικού Καστοριάς, καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα του Δισπηλιού. Ο κ. Φουλίρας συμπλήρωσε ότι τόσο για το συμβάν όσο και για τις ενέργειες που έγιναν έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Καστοριάς, καθώς και οι αρμόδιες Αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους. Δείγματα νερού από τη συγκεκριμένη πηγή έχουν σταλεί και σε εργαστήρια του ΑΠΘ, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ θεώρησε το τριχλωραιθάνιο ως μια από τις ουσίες που ευθύνεται για την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος και απαγόρευσε τη χρήση του αρχικά το 1996. Από τότε η παρασκευή και η χρήση του σταμάτησε σταδιακά σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, παρόλο που δεν είναι τοξικό, όπως πολλές παρόμοιες ουσίες, το τριχλωραιθάνιο όταν εισπνέεται ή τρώγεται λειτουργεί ως κατευναστικό του νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της μέθης, όπως ζαλάδα, μπέρδεμα και, σε αρκετά μεγάλες, ποσότητες λιποθυμία και θάνατο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.