ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα δάση και «κονταίνει» τα δέντρα

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα δάση και «κονταίνει» τα δέντρα

Η κλιματική αλλαγή και οι άλλες περιβαλλοντικές μεταβολές μεταμορφώνουν τα δάση του πλανήτη, οδηγώντας σε δέντρα ολοένα πιο κοντά σε ύψος και πιο νεαρά σε ηλικία, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στα διεθνή οικοσυστήματα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, του Ινστιτούτου Έρευνας Δασών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Εθνικού Εργαστηρίου Pacific Northwest (PNNL) του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», έδειξαν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα ολοένα μεγαλύτερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλάζουν διαρκώς τα δάση σε όλον τον κόσμο.

Το μέσο μέγεθος και η μέση ηλικία των δέντρων έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τον τελευταίο αιώνα και η μείωση συνεχίζεται. Υπολογίζεται ότι από το 1900 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο η δασική έκταση με μεγάλης ηλικίας δέντρα παγκοσμίως. Τα αρχαία δάση είτε χάνονται οριστικά είτε αντικαθίστανται από νεαρότερα και πιο χαμηλά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από το συνεχές περιβαλλοντικό στρες των φυτών, καθώς και μέσω της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των πυρκαγιών, της ξηρασίας, των καταστροφικών ανέμων κ.ά. Σε συνδυασμό με την υλοτόμηση και την αποψίλωση των δασών, λόγω επέκτασης των παρεμβατικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η Γη βιώνει μία δραματική μείωση στην ηλικία και στο ύψος των δασών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η συνολική δασική έκταση έχει μειωθεί κατά 12% εξαιτίας των ανθρώπων, ενώ η αναλογία των μεγάλης ηλικίας δέντρων (άνω των 140 ετών) εκτιμάται ότι έχει πέσει από 89% σε 66% κατά την περίοδο 1900-2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.