Νόστιμο το κρέας του λεοντόψαρου που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Κρήτη (φωτό)

Νόστιμο το κρέας του λεοντόψαρου που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Κρήτη (φωτό)

Στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα -μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά- του νομού Λασιθίου, αναφέρθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του ξενικού ψαριού Pterois miles (devil firefish, common lionfish, λεοντόψαρο), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Ενυδρείο Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Όπως αναφέρει το ενυδρείο το λεοντόψαρο που συλλέχθηκε από τον επαγγελματία ψαρά Χαρίλαο Φραγκάκη, μεταφέρθηκε ζωντανό στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης από το προσωπικό του.

Το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στη Μεσόγειο, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου (καλοκαίρι 2015) και έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό από το προσωπικό του ΥΣΡ.

Σύμφωνα με το ενυδρείο Κρήτης «Κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του αγκαθιών».

Το Ενυδρείο Κρήτης εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στον ψαρά για την άμεση ειδοποίηση και την παροχή πληροφοριών και παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου, να ενημερώνει το Κέντρο «ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση περισυλλογή του, τόσο για τον εμπλουτισμό του Ενυδρείου Κρήτης όσο και για την ανάγκη περαιτέρω μελέτης».

Τρομακτικός θηρευτής

Το λεοντόψαρο, με 13 αγκάθια στη ράχη και τέσσερα στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις συχνά θανατηφόρες.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί για να πιάσει τα θηράματά του προκαλεί τρόμο: ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που παρασέρνει τα θηράματά του απευθείας στο τεράστιο στόμα του. Φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά μπορεί να φτάσει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας αφού το αποφεύγουν ακόμα και οι καρχαρίες.

Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά μέσα σε τέσσερις μέρες με την ωοτοκία να διαρκεί όλο το χρόνο.

Τουλάχιστον τρώγεται

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικού αλιεύματος, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει την εξάπλωσή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λέγεται ότι το κρέας του είναι νόστιμο σαν του ροφού, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.