ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτά είναι τα επικίνδυνα και τοξικά είδη ψαριών στις ελληνικές θάλασσες

Αυτά είναι τα επικίνδυνα και τοξικά είδη ψαριών στις ελληνικές θάλασσες

Λαγοκέφαλοι, λεονταρόψαρα, αγριόσαλπα και μέδουσα νομάδας. Αυτά είναι τα ξενικά είδη ψαριών, τα οποία έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες.

Τη λίστα με τα τοξικά και δηλητηριώδη είδη ψαριών, τα οποία πρόσφατα εμφανίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες, δίνει στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση «iSEA», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι η κατανάλωση ορισμένων ειδών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, επικαλούμενη το παράδειγμα τριών ψαράδων στη Λιβύη.

Λαγοκέφαλοι

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν εντοπιστεί τέσσερα είδη του γένους Lagocephalus, τα οποία αποκαλούνται συνήθως με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος:

— «Lagocephalus lagocephalus» (κοινός λαγοκέφαλος και δεν είναι ξενικό είδος)
— «Lagocephalus sceleratus» (λαγοκέφαλος)
— «Lagocephalus suezensis» (λαγοκέφαλος του Σουέζ)
— «Lagocephalus spadiceus» (καστανόραχος λαγοκέφαλος)

«Το είδος λαγοκέφαλου, που συνήθως αλιεύεται στα ελληνικά ύδατα (L. sceleratus), δεν ανήκει στα είδη, τα οποία δύνανται να καταστούν βρώσιμα κατόπιν της επεξεργασίας τους, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Διευκρινίζεται δε, ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα, τα οποία παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των οικογενειών Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae και Canthigasteridae, και ως εκ τούτου ο λαγοκέφαλος, ως μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, δεν θα πρέπει να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές σε οποιαδήποτε μορφή.

Λεονταρόψαρο

Στα ξενικά είδη ανήκει και το «λεονταρόψαρο» (είδος Pterois miles), το οποίο εντοπίστηκε το 2015 στις ελληνικές θάλασσες και έκτοτε εξαπλώνεται με σταθερό ρυθμό.

Πρόκειται για ένα είδος ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς δεν έχει φυσικούς εχθρούς, ενώ τα αγκάθια που φέρει στη ράχη του είναι πολύ κοφτερά και δηλητηριώδη.

Ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, πρήξιμο και σε ακραίες περιπτώσεις έχει επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και στο νευρομυϊκό σύστημα. Ωστόσο, αν καθαριστεί προσεκτικά, το κρέας του είναι βρώσιμο και ιδιαίτερα εύγευστο.

«Γερμανός» ή «Αγριόσαλπα»

Πρόκειται για τα δύο είδη Siganus luridus και Siganus rivulatus, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν κατακλύσει τις ακτές του Νότιου Αιγαίου και του Ιονίου. Το ραχιαίο πτερύγιο και των δύο ειδών φέρει ελαφρύ δηλητήριο και συνιστάται οι αλιείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν το πιάνουν. Αν και στην Ελλάδα τα δύο είδη δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή προς κατανάλωση, στην Κύπρο πωλούνται σε σχετικά υψηλές τιμές.

«Plototus lineatus»

Μοιάζει με χέλι, έχει καφέ χρώμα σώματος και κρεμ λωρίδες. Είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη παγκοσμίως, καθώς τα κοφτερά πτερύγια και τα αγκάθια του κρύβουν ένα άκρως τοξικό δηλητήριο, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για ψάρι του Ινδικού και του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και πλέον έχει κατακλύσει τις ακτές του Ισραήλ, ενώ έχει εντοπιστεί και στην Τουρκία θέτοντας σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές.

Μέδουσα νομάδας

Πρόκειται για μέδουσα μεγάλων διαστάσεων, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά, ενώ η «ομπρέλα» της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά. H Rhopilema nomadica αποτελεί ένα είδος των πολύ τροπικών θαλασσών, απαντάται σπάνια στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί τρεις φορές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επαφή της με τον άνθρωπο είναι από αρκετά ενοχλητική έως και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι κολυμβητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και, αν τους τσιμπήσει, να μην ακουμπήσουν το πρόσωπό τους, καθώς έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπτώσεις σε μάτια και χείλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.