ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σήμερα τον ακριβοπληρώνουμε αλλά κάποτε ο αστακός ήταν η «πρωτεϊνη των φτωχών»

Σήμερα τον ακριβοπληρώνουμε αλλά κάποτε ο αστακός ήταν η «πρωτεϊνη των φτωχών»

Λίγοι γνωρίζουν πως ο αστακός, αυτό το καρκινοειδές της συνομοταξίας των μαλακοστράκων, πριν από πολλά-πολλά χρόνια ήταν ένα ταπεινό φαγητό με το οποίο τρέφονταν οι φτωχότερες τάξεις της κοινωνίας -υπήρξε κατά κάποιο τρόπο η πρωτεϊνη των φτωχών.

Στις ακτές της Αμερικής μάλιστα υπήρχε τόσο μεγάλη αφθονία αστακών που οι αυτόχθονες τους χρησιμοποιούσαν για δόλωμα ή ακόμα και για λίπασμα. Αργότερα οι αστακοί σερβίρονταν στους φυλακισμένους και τους σκλάβους και δεν ήταν πριν την έλευση του σιδηροδρόμου, στα μέσα του 1800, που ξεκίνησαν να σερβίρονται στα βαγόνια και να αποκτούν φανατικούς οπαδούς.

Αυτή η αύξηση της δημοφιλίας του ήταν που έκανε τους αστακούς πιο δυσεύρετους, λόγω του ότι μειώνονταν οι πληθυσμοί τους στις θάλασσες, και κάπως έτσι η τιμή τους ξεκίνησε να εκτινάσσεται στα ύψη. Ο αστακός συνδέθηκε με το γκουρμέ φαγητό και έγινε σύμβολο του πλούτου και καλής ζωής.

Σήμερα το ψάρεμα των αστακών δεν είναι εύκολη υπόθεση και επιπλέον υπάρχει μεγάλο κόστος στην μεταφορά τους διότι πωλούνται ζωντανοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.