ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η ξηρασία πλήττει το φυσικό τοπίο της Αφρικής – «Στέγνωσαν» καταρράκτες (βιντεο)

Η ξηρασία πλήττει το φυσικό τοπίο της Αφρικής – «Στέγνωσαν» καταρράκτες (βιντεο)

Μεγάλο φυσικό πλήγμα έχει δημιουργήσει η ξηρασία στους – μοναδικής ομορφιάς – καταρράκτες της Βικτώριας μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε. Η έλλειψη νερού έχει οδηγήσει στην σχεδόν καθολική διακοπή ροής ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι το θλιβερό φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά καθώς περνούν τα χρόνια.

Στους καταρράκτες έχουν απομείνει οι βράχοι έχουν απομείνει «γυμνοί», με ελάχιστες λίμνες νερού στο κάτω μέρος τους. Χαρακτηριστικά οι ντόπιοι κάτοικοι δηλώνουν πως δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη περιοχή.

Το νερό βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη από το 1995 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο πολλών ετών. Παρότι, η μείωση της ροής δεν είναι ασυνήθιστη την ξηρή περίοδο του χρόνου.

Η σχεδόν ολική διακοπή λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και 100 χρόνια τροφοδοτεί την ανησυχία ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξαφανίσει ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Οι καταρράκτες, ύψους περίπου 100 μέτρων και πλάτους ενός χιλιομέτρου, συγκέντρωναν εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο που θαύμαζαν το μοναδικό θέαμα.

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς η μείωση του νερού οδηγεί σε υπολειτουργία το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στους καταρράκτες.

Γενικότερα, το νότιο τμήμα της Αφρικής αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα με την λειψυδρία, ενώ 45 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν επαρκή διατροφή λόγω της μειωμένης γεωργικής παραγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.