Αυτό είναι το χωριό «φάντασμα» της Κρήτης – Ποια είναι η ιστορία του (βίντεο)

Αυτό είναι το χωριό «φάντασμα» της Κρήτης – Ποια είναι η ιστορία του (βίντεο)

Μια μοναδική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που «σημάδεψε» ανεξίτηλα την νεότερη ιστορία της Κρήτης. Κάτω από την ιστορική Μονή Βροντισίου, στο Ζαρό, στέκουν έρημα τα πέτρινα σπίτια ενός οικισμού…

Στις 26 Αυγούστου του 1943, ημέρα Πέμπτη, οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό Βορίζια.

Είχαν σχεδιάσει αντίποινα μετά τη μάχη στο Τραχίλι και την πανωλεθρία που είχαν υποστεί από την ομάδα ανταρτών του Πετρακογιώργη στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη πάνω από τα Βοριζια.

Τα γερμανικά τάγματα έβαλαν φωτιά στο χωριό και ύστερα 7 αεροπλάνα έριξαν βόμβες… Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα μαρτυρικά Βορίζια ισοπεδώθηκαν και οι Βοριζανοί πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Μετά τον πόλεμο έγινε μία προσπάθεια να χτιστεί ένα νέο χωριό, τα νέα Βορίζια κάτω από το Βροντήσι, όμως οι Βοριζανοί ξανάχτισαν τα σπίτια τους πάνω τις στάχτες του καμένου χωριού τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα Νέα Βορίζια δεν κατοικηθήκαν ποτέ, παρά μόνο «στέκουν» μισογκρεμισμένα – σήμερα – έρημα ερείπια, για να μας θυμίζουν αυτή την ιστορία.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.