Ιερό Αγροτέρας Αρτέμιδος: Αργοσβήνει ο ναός του 5ου π.χ. αιώνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Ιερό Αγροτέρας Αρτέμιδος: Αργοσβήνει ο ναός του 5ου π.χ. αιώνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Μέσα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αργοσβήνει, περιμένοντας κάποια σωτήρια παρέμβαση, μία Ελληνίδα Θεά.

Ο λόγος, για το Ιερό, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό, της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Ο ιωνικού ρυθμού αρχαιοελληνικός ναός είναι του 5ου π.Χ και βρίσκεται στην οδό Αρδηττού, στη συνοικία Μετς στο κέντρο της Αθήνας.

Ομάδα κατοίκων του Μετς συλλέγουν υπογραφές, οι οποίες θα σταλούν στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο με την αίτηση:

Να απαλλοτριωθεί επί τέλους η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964, να γίνει συνολική ανασκαφή, να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες των Αθηνών και να επανενταχθεί στο σχέδιο: Ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων.

Καμπανάκι για την αρχαία Ελληνίδα Θεά χτυπά κι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την αγωνία του για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο βρίσκονται τα θεμέλια του παριλίσσιου ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών”, εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με τίτλο “Το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας στην Αθήνα: Ένα μνημείο σε κίνδυνο”.

“Παρότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 1964, έχει γνωμοδοτήσει πολλάκις για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, οι σχετικές ενέργειες δεν έχουν ουδέποτε ολοκληρωθεί. Οι πολιτικές ευθύνες, διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών, είναι προφανείς. Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο αλλά προσβάλει βάναυσα τη νομιμότητα” τονίζει, στην ανακοίνωσή του, το ΔΣ του ΣΕΑ.

Επίσης, επισημαίνεται “πως είναι απαράδεκτο να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα για το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου, πολλώ δε μάλλον να υπεισέρχονται στη σχετική συζήτηση επιχειρήματα ξένα προς την κείμενη νομοθεσία, όπως ο βαθμός διατήρησης των μνημείων ή το κόστος της απαλλοτρίωσης (!) και να επιχειρείται με την επίκλησή τους να ανατραπεί η συνεπής, σοβαρή πολιτική προστασίας που ασκούν επί δεκαετίες μέχρι σήμερα τα αρμόδια κρατικά όργανα”.

“Είναι πια καιρός να υλοποιηθεί επιτέλους η απαλλοτρίωση του αδιαμφισβήτητης ιστορικής, αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας χώρου στο σύνολό του και να απαγορευτεί η δόμησή του, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και ανάδειξή του” αναφέρει ο ΣΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “στον αρχαιολογικό χώρο, κηρυγμένο από το 1960 λόγω της ιστορικότητας του τόπου και της ιδιαίτερης σημασίας του, τόσο για τη λατρεία, όσο και για τη συμπλήρωση του τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού, εκτός των τειχών της πόλεως των Αθηνών, σώζεται το παριλίσσιο τοπίο, ελεύθερο από δόμηση, που υπήρξε εμβληματικό τοπόσημο των Αθηνών για πάνω από έναν αιώνα, με τμήμα του πρανούς της αρχαίας κοίτης του Ιλισού και μέρος του αναλήμματος του Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, στα οποία προστέθηκαν με πρόσφατη ανασκαφή θεμέλια ναού που αποδίδεται στον Μειλίχιο Δία με σημαντικότατα κινητά ευρήματα και τμήμα νεκροταφείου της ύστερης αρχαιότητας”.

Τέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προτείνει: “Ο χώρος, που αποτελεί αρχαιολογική ενότητα με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και των αναγκαίων μελετών, να αποδοθεί στο κοινό ως ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ του ΣΕΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα”.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ό,τι απέμεινε από το Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας δίπλα στον Ιλισσό, όπου πολύ κοντά ανακαλύφθηκε, επίσης, το Ιερό του Μειλιχίου Διός:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.