Αυτές είναι οι 20 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών

Τα Χριστούγεννα κοντοζυγώνουν με βήμα ταχύ και το άρωμα των γιορτών πλανάται ήδη στην ατμόσφαιρα με το στολισμό των βιτρίνων και των δρόμων.

Και τι καλύτερο, αυτήν ειδικά την περίοδο, για χαλάρωση (cocooning το έλεγαν παλιότερα) στον καναπέ και απόλαυση ενός μαραθώνιου αγαπημένων ταινιών στο κλίμα των ημερών. Η USA Today συνέταξε μια λίστα που περιλαμβάνει τα καλύτερα όπως λέει χριστουγεννιάτικα φιλμ όλων των εποχών, έναν κατάλογο που περιλαμβάνει από ρομαντικές κομεντί και οικογενειακές ιστορίες, μέχρι κωμωδίες και ταινίες δράσης.

20. Arthur Christmas: Ο Γιος του Άη Βασίλη (2011)

Το τρισδιάστατο αυτό κινούμενο σχέδιο – παραγωγή του στούντιο της Aardman Animation- εστιάζει στις περιπέτειες του Άρθουρ, του καλοσυνάτου, πλην αδέξιου γιου του Άη Βασίλη, που εργάζεται στη high-tech οικογενειακή επιχείρηση σε μια μυστική τοποθεσία στο Βόρειο Πόλο όπου κατασκευάζονται τα δώρα που θα μοιραστούν στα παιδιά ολόκληρου του πλανήτη. Όταν όμως από λάθος δεν παραδίδεται ένα δώρο σ’ ένα μικρό κορίτσι, ο Άρθουρ αναλαμβάνει να το διορθώσει με τον παλιό παραδοσιακό, πλην επικίνδυνο πλέον τρόπο.

19. «Μόνος στο Σπίτι» (1990)

Στην κλασική πια ταινία του Κρις Κολάμπους των αρχών της δεκαετίας του 1990 ο νεαρός Μακόλεϊ Κάλκιν δίνει ως εννιάχρονος Κέβιν πραγματικό ρεσιτάλ, όταν οι δικοί, φεύγοντας βιαστικά για το αεροδρόμιο τον αφήνουν μόνο στο σπίτι, αντιμέτωπο μ’ ένα αχτύπητο δίδυμο επίδοξων διαρρηκτών. Άφθονο το γέλιο από την επινοητικότητα του μικρού αγοριού και τα παθήματα των δύο γκαφατζήδων, αλλά εκείνο που συχνά διαφεύγει είναι το μήνυμα της ταινίας για την αξία της οικογένειας.

18. «Ληστεύοντας τη Μαφία» (2005)

Παραμονή Χριστουγέννων στο Ουϊτσιτα του Κάνσας ο δικηγόρος Τσάρλι Άργκλιστ (απολαυστική η ερμηνεία του Τζον Κιούζακ) στήνει μια κομπίνα για να κλέψει 2 εκ. δολάρια από το αφεντικό του (Ράντι Κουέιντ). Aντιμετωπίζει όμως τεράστια προβλήματα στη φυγή του με την αγαπημένη του, την ιδιοκτήτρια τοπικού στριπτιζάδικου, λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που ξεσπά, ενώ ανακαλύπτει ότι είναι πλέον και ο ίδιος στόχος για να του κλέψουν τα κλεμμένα…

17. «Ένας Άγγελος στη Γη» (1947)

Σ’ ένα από πλέον παράδοξα ερωτικά τρίγωνα της μεγάλης οθόνης ένας άγγελος (Κάρι Γκραντ) ερωτεύεται την παραμελημένη, όπως εκείνη αισθάνεται, σύζυγο (Λορέτα Γιανγκ) ενός επισκόπου (Ντέιβιντ Νίβεν), τον οποίο υποτίθεται ότι πήγε να βοηθήσει να υλοποιήσει το όνειρό του: την ανέγερση ενός ναού. Πρόκειται για μια κινηματογραφική προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Νέιθαν που κυκλοφόρησε το 1928.

16. «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης» (1993)

Αν και δύσκολα συνδυάζονται το Halloween και τα Χριστούγεννα, ο Τιμ Μπάρτον τα κατάφερε μεταφέροντας τους θεατές σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων, να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης και να απαγάγει τον Άη Βασίλη – μέχρι που αντιλαμβάνεται ότι δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ. Το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, με δέκα τραγούδια του υποψήφιου για Όσκαρ, Ντάνι Έλφμαν, βραβεύτηκε με Grammy.

15. «Φονικό Όπλο» ‘Lethal Weapon’ (1987)

Μια από τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες με πρωταγωνιστές ένα δίδυμο φίλων (απολαυστικός ο Ντάνι Γκλόβερ κι απαράμιλλος ο Μελ Γκίμπσον) το Φονικό Όπλο του 1987 σίγουρα δεν ανήκει στις αυτούσιες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Αλλά η καταιγιστική δράση εκτυλίσσεται εν μέσω χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και εορταστικής ατμόσφαιρας ενώ περιλαμβάνει και το σχετικό, συγκινητικό μήνυμα με τον Μάρτιν Ριγκς (Μελ Γκίμπσον) να παλεύει με τις αυτοκτονικές σκέψεις του και να βρίσκει τελικά μια οικογένεια για να κάνει ευτυχισμένα Χριστούγεννα.

14. «Καλά Χριστούγεννα» (2005)

Μια συγκλονιστική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που έλαβαν χώρα σε μια πρωτοφανή χριστουγεννιάτικη εκεχειρία τον Δεκέμβριο του 1914, όταν στρατιώτες από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα αψήφισαν τις εντολές των ανωτέρων τους κι εγκατέλειψαν τα χαρακώματα για να παίξουν ποδόσφαιρο και να ανταλλάξουν ευχές με τον εχθρό.

13. «Λευκά Χριστούγεννα» (1954)

Δύο φίλοι από τον στρατό γίνονται ένα πολύ πετυχημένο δίδυμο τραγουδιού και χορού. Θα γνωρίσουν δύο όμορφες κοπέλες με ανάλογα ταλέντα και θα τις ακολουθήσουν ως το Βερμόντ που έχουν κλείσει παράσταση. Μόνο που θα ανακαλύψουν ότι ο χρηματοδότης είναι ο παλιός τους διοικητής και θα βάλουν τα δυνατά τους για να σώσουν την επιχείρησή του από τη χρεοκοπία. Ο… ύμνος των Χριστουγέννων, το «White Christmas» του Μπινγκ Κρόσμπι είχε πρωτακουστεί στην ταινία «Holiday Inn» και είχε κερδίσει Όσκαρ.

12. «Γκρέμλινς» (1984)

Μια από τις χριστουγεννιάτικες ταινίες μιας άλλης εποχής που ενδεχομένως να είχαν φτιάξει τη διάθεση όσων την παρακολούθησαν την εορταστική περίοδο των ‘80’s, με πρωταγωνιστές παράξενα, αξιαγάπητα ζωάκια, τα λεγόμενα «μόνγκουαϊ», που όταν πέφτει νερό στο τρίχωμά τους, εκτίθενται στον ήλιο και τρώνε μετά τα μεσάνυκτα, πολλαπλασιάζονται και μεταμορφώνονται στα κωμικά και συνάμα άγρια τερατάκια Γκρέμλινς, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο διάβα τους…

11. «Το Μαγαζί της Γωνίας» (1940)

Η ταινία που αποτέλεσε την έμπνευση της ρομαντικής κομεντί «Έχεις Μήνυμα στον Υπολογιστή σου» με τον Τομ Χανκς και τη Μεγκ Ράιαν αφηγείται την ιστορία του Άλφρεντ και της Κλάρα (Tζίμι Στιούαρτ και Μάργκαρετ Σάλιβαν), δύο υπαλλήλων σ’ ένα κατάστημα δερμάτινων ειδών στη Βουδαπέστη που τσακώνονται συνέχεια, αγνοώντας ότι αλληλογραφούν μεταξύ τους ανώνυμα κι έχουν ερωτευτεί ο ένας τον άλλον.

10. «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» (1983)

Ο Ράλφι, ένας πιτσιρικάς που ζει με την οικογένειά του στην Ιντιάνα των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1940, περιμένει με ανυπομονησία να λάβει ως δώρο για τα Χριστούγεννα το ημιαυτόματο όπλο του Red Rider. Οι γονείς του όμως διαφωνούν, προσπαθώντας να του εξηγήσουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ειρηνικά και όχι να πολεμούν, χώρια που τον προειδοποιούν συνέχεια: «Θα πυροβολήσεις το μάτι σου». Η κόντρα με τους γονείς, τον δάσκαλο και τον Άη Βασίλη επιδεινώνουν τα πράγματα σ’ ένα ξεκαρδιστικό πορτρέτο των αμερικανικών Χριστουγέννων.

9. «Σκρουτζ» (1951)

Μεταξύ των διάφορων «παραδοσιακών» κινηματογραφικών εκδοχών της κλασικής ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς το « Σκρουτζ» του Μπράιαν Ντέσμοντ Χαρστ είναι από εκείνες που αποδίδουν πιο πιστά την ιστορία του γεροτσιγκούνη, σκληρόκαρδου Εμπενέζερ Σκρουτζ, που περιφρονεί τα Χριστούγεννα και τα χλευάζει μέχρι που τον επισκέπτονται τρία φαντάσματα για να του μεταλλάξουν τον χαρακτήρα.

8. «Η Γκαρσονιέρα» (1960)

Στην πολυβραβευμένη «Γκαρσονιέρα» -και κατά πολλούς μια από τις καλύτερες κωμωδίες της έβδομης τέχνης με τον Τζακ Λέμον και τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους- ο Μπαντ Μπάξτερ, υπάλληλος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, καλοπιάνει τους ανωτέρους του δανείζοντάς τους το διαμέρισμά του για τα ερωτικά τους ραντεβού. Τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο, όταν ο ίδιος ερωτεύεται την Φραν, την πρόσχαρη κοπέλα που χειρίζεται το ασανσέρ της εταιρίας και την οποία το μεγάλο αφεντικό συνοδεύει κρυφά στην ερωτική φωλιά του Μπάξτερ παραμονή των Χριστουγέννων..

7. «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (1988)

Μπορεί να μην το είδος της ταινίας που φέρνει στο νου τη γιορτινή περίοδο, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επειδή παραμονή Χριστουγέννων είναι που ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» Μπρους Γουίλις καλείται να αντιμετωπίσει μια ομάδα αλλοδαπών τρομοκρατών μέσα σε μια πραγματική κόλαση και να σώσει τη γυναίκα του, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση.

6. «Τα Χριστούγεννα του τρελού θηριοτροφείου» (1989)

Το τρελό θηριοτροφείο της οκογένειας Γκρίζγουολντ περνάει τα πιο επεισοδιακά Χριστούγεννα με τον ανεκδιήγητο Τσέβι Τσέις να σατιρίζει τις χριστουγεννιάτικες στιγμές της αμερικανικής οικογενειακής παράδοσης δίνοντας επικές μάχες για να στολίσει το σπίτι του και να τα βγάλει πέρα με παλαβούς συγγενείς καθώς οι διασκεδαστικές αναποδιές διαδέχονται η μία την άλλη.

5. «Το Θαύμα της 34ης Οδού» (1947)

Ένας ηλικιωμένος αναλαμβάνει να υποδυθεί τον Αϊ-Βασίλη στα πολυκαταστήματα Macy΄s και πείθει ένα μικρό, δύσπιστο κορίτσι, ότι θαύματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή -όχι όμως και τους γύρω του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί προσωρινά στο ψυχιατρείο. Μια συγκινητική ταινία -ύμνος στην ανθρωπιά και την αθωότητα- που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1947.

4. «Αγάπη είναι…» (2003)

Μια εκπληκτική ρομαντική κομεντί με εκπληκτικό καστ -την αφρόκρεμα του βρετανικού κινηματογράφου – και υπέροχη μουσική που αφηγείται τις παράλληλες ιστορίες ανδρών και γυναικών, οι οποίες ξεκινούν πέντε εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και κλιμακώνονται στη μεγάλη γιορτή της αγάπης.

3. «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων» (2003)

Ο Μπάντι (απολαυστικός στο ρόλο του ο Γουίλ Φερελ) ήταν ακόμη μωρό στο ορφανοτροφείο όταν είχε καταφέρει να… χωθεί στο σάκο του Άη Βασίλη και να ταξιδέψει μαζί του μέχρι τον Βόρειο Πόλο! Μεγαλωμένος ανάμεσα στα ξωτικά, ο Μπάντι, ανακαλύπτει όταν ενηλικιώνεται, ότι είναι στην πραγματικότητα άνθρωπος και με την άδεια του Άη Βασίλη ταξιδεύει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να ανακαλύψει τον πραγματικό του πατέρα.

2. «Μια Υπέροχη Ζωή» (1946)

Το αριστούργημα του Φρανκ Κάπρα (Πολίτη Κέιν των Χριστουγεννιάτικων ταινιών το χαρακτηρίζει το USA Today) που στοχοποιήθηκε ως «κομμουνιστική ταινία» από το FBI αφηγείται την ιστορία του Τζορτζ Μπέιλι (εκπληκτικός στο ρόλο ο Τζέιμς Στιούαρτ), ενός καλόκαρδου, ονειροπόλου οικογενειάρχη που πνιγμένος στα χρέη παλεύει με σκέψεις αυτοκτονίας, αλλά τον αποτρέπει ο φύλακας άγγελός του ο Κλάρενς, υπενθυμίζοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν οι συνάνθρωποί του και πόσο υπέροχη είναι η ζωή.

1. «Πάρτυ φαντασμάτων» (1988)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην κωμική αυτή εκδοχή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς ο Μπιλ Μάρεϊ υποδύεται τον Φρανκ Κρος, έναν εγωϊστή, αδίστακτο παραγωγό της τηλεόρασης που πατάει επί πτωμάτων εμποτισμένος από τη φιλοσοφία του «η απληστία είναι καλή». Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι τη στιγμή που παραμονή των Χριστουγέννων τον επισκέπτονται τρία φαντάσματα για να ανασύρουν στην επιφάνεια τον καλό εαυτό που είχε κρύψει βαθιά μέσα του ο Φρανκ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.