ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στη Σάμο τα έργα της Domanović για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Στη Σάμο τα έργα της Domanović για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Το Art Space Pythagorion και το ίδρυμα Schwarz, έπειτα από τρεις χρονιές πετυχημένων εκθέσεων, παρουσιάζουν φέτος την ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Aleksandra Domanović με τίτλο Hotel Marina Lučica, η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Αυγούστου, με την παρουσία της δημιουργού.

Τα έργα της γλυπτά, βίντεο, φωτογραφίες και μια εγκατάσταση, ασχολούνται με τη σιωπηρή ή μη ορατή πολιτική που διαμορφώνει τη σύγχρονη κοινωνία. Η έκθεση Hotel Marina Lučica περιλαμβάνει έργα της τελευταίας πενταετίας, που παρακολουθούν την πορεία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας -όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η καλλιτέχνιδα- και τις επιπτώσεις της.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται σε ένα παλαιό θέρετρο στις ακτές της Κροατίας. Η Domanović θυμάται και αναβιώνει το ξενοδοχείο Marina Lučica, στο οποίο παραθέρισε ένα καλοκαίρι με την οικογένειά της, λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, το 1992, το θέρετρο είχε μετατραπεί σε κέντρο στρατολογίας του κροατικού στρατού και αργότερα φιλοξενούσε πρόσφυγες. Από τα τέλη της δεκαετίας 1990, το ξενοδοχείο παραμένει κενό με ζωγραφισμένα συνθήματα στους τοίχους του.

Λίγα λόγια για το Art Space Pythagorion

O χώρος τέχνης Art Space Pythagorion λειτούργησε για πρώτη φορά το 2012. Ένα ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’70 ανακαινίστηκε εκ βάθρων με στόχο να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο στο λιμάνι του Πυθαγορείου της Σάμου. Η θέα από το κτίριο αντικρίζει την τουρκική ενδοχώρα, αποκαλύπτοντας τα σύνορα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Παράλληλα με την έκθεση, στις 6 Αυγούστου, στο Art Space Pythagorion θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με θέματα την αναδιάρθρωση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό και τις διαδικασίες μετανάστευσης, καθώς και τη σημασία και τον ρόλο των τεχνών.

Την επιμέλεια της έκθεσης στο Art Space Pythagorion έχει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Schwarz και ιστορικός τέχνης δρ Andrea Lukas.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ταυτόχρονα το ίδρυμα Schwarz διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Samos Young Artists Festival, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου, όπου νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βόρειο Κορέα, την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και τη Ρουμανία συμμετέχουν σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της τέχνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.