Δείτε τον πίνακα των 70 εκατ. δολαρίων (φωτό)

Δείτε τον πίνακα των 70 εκατ. δολαρίων (φωτό)

Πριν 11 χρόνια, ο μεγιστάνας στον τομέα ταξιδιών πολυτελείας και μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης Μπάρνεϊ Έμπσγουερθ είχε υποσχεθεί έναν θαυμάσιο πίνακα του Έντουαρντ Χόπερ στο Μουσείο Τέχνης του Σιάτλ.

Τελικά, ο πίνακας «Chop Suey» -τον ολοκλήρωσε ο Αμερικανός ζωγράφος το 1929 -θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s, τον Νοέμβριο.

Η δημοπρασία αφορά περίπου 85 έργα από τη συλλογή του Έμπσγουερθ, με τον Christie’s να εκτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα σε 300 εκατομμύρια δολάρια, συνολικά. Στην ομάδα αυτή καλλιτεχνικών θησαυρών «ηγείται» το έργο του Χόπερ, στο οποίο ο οίκος αναφέρεται ως «το πιο σημαντικό έργο του καλλιτέχνη που ήταν σε κατοχή ιδιώτη» και τοποθετεί την εκτίμηση για τα έσοδα από την πώλησή του σε 70 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που δεν αναφέρει ο οίκος είναι ότι υπήρχε υπόσχεση να δοθεί αυτός ο πίνακας στο μουσείο του Σιάτλ. Και το μουσείο, στην ανακοίνωσή του, δεν κάνει καμία αναφορά στην υπόσχεση. Αντιθέτως, ευχαριστεί τον εκλιπόντα: «Ο μακαρίτης Μπάρνεϊ Α. Έμπσγουερθ υπήρξε μεγάλος συλλέκτης, φιλάνθρωπος, υπέρμαχος της τέχνης και, για πολλά χρόνια, μέλος του καταπιστεύματος του Seattle Art Museum (SAM). Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για τη γενναιόδωρη στήριξή του στο SAM » υπογράμμισε η διευθύντρια και διευθύνων σύμβουλος του μουσείου, Κίμερλι Ρόρσαρτς.

Ο Christie’s αναφέρει ότι, όταν πέθανε ο Έμπσγουερθ τον περασμένο Απρίλιο, «εμπιστεύτηκε τη διαχείριση της συλλογής του στην οικογένειά του» και ότι ο οίκος πωλεί «μέρος» της συλλογής «σύμφωνα με τις επιθυμίες στης οικογένειας».

Περιγράφει το «Chop Suey» ως ένα από τα έργα που εκτιμούσε πιο πολύ ο Έμπσγουερθ από όλα όσα είχε στην κατοχή του. Εστιάζοντας σε δύο γυναίκες με κλος καπέλα που κάθονται σε ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο σε ένα εστιατόριο, ο πίνακας «είναι η επιτομή των ψυχολογικά σύνθετων στοχασμών για τους οποίους είναι γνωστός ο καλλιτέχνης, ενώ ταυτόχρονα με μοναδικό τρόπο συλλαμβάνει το zeitgeist της Νέας Υόρκης, σε μια από τις πιο σημαντικές μεταβατικές περιόδους της» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Χάθηκε η ευκαιρία να απολαμβάνουμε αυτόν τον πίνακα σε μουσείο ή στο πλαίσιο ανταλλαγών μεταξύ μουσείων. Θα έχουμε ευκαιρία μόνον όταν ο καινούργιος κάτοχός του θα συναινεί να δανείζει τον πίνακα για περιοδικές εκθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.