Xρυσές Σφαίρες: Οι νικητές και οι μαυροφορεμένοι σταρ στο κόκκινο χαλί (φωτό)

Xρυσές Σφαίρες: Οι νικητές και οι μαυροφορεμένοι σταρ στο κόκκινο χαλί (φωτό)

Μαύρα ρούχα επέλεξαν πολλοί προσκεκλημένοι- διάσημοι για να φορέσουν στις Χρυσές Σφαίρες. Η επιλογή αυτή ήθελε να σηματοδοτήσει την σεξουαλική κακοποίηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Μερικοί συνοδεύονταν μάλιστα από γυναίκες ακτιβιστές.

Emma Watson, Jessica Chastain, Emma Stone, Χιου Τζάκμαν και Κρίστοφερ Πλάμερ ήταν μεταξύ των πολλών αστέρων που παρέστησαν στην 75η τελετή των πολυπόθητων βραβείων κινηματογράφου στο το Beverly Hilton Hotel στο Λος Άντζελες την Κυριακή το απόγευμα.

Φορούσαν σχεδόν όλοι μαύρα: Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος.

«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν», ήταν η πρώτη, προειδοποιητική βολή του παρουσιαστή της τελετής, του κωμικού Σεθ Μάιερς.

Είχε αρκετές ακόμη χιουμοριστικές, αλλά κυρίως καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Γουάινστιν εποχή: «Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».

Η αιτία των διαμαρτυριών ήταν το σκάνδαλο που περιβάλλει τον Αμερικανό κινηματογράφο και τον τηλεοπτικό συγγραφέα Harvey Weinstein, που λέγεται ότι έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά ή ακόμα και βίασε περισσότερες από εκατό γυναίκες.

Η ηθοποιός Meryl Streep , που θα μπορούσε να πάρει μια χρυσή σφαίρα για το έργο της στο δράμα των μέσων ενημέρωσης “The Post”, είπε: «Οι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα μια ανισορροπία ισχύος. Αυτό έχει οδηγήσει σε κατάχρηση στη βιομηχανία μας. (…) Είναι παντού».

Η Emma Watson συνοδεύτηκε από τη φίλη της Marai Larasi, διευθυντή της βρετανικής γυναικείας οργάνωσης Imkaan.

Πολλοί άνδρες φορούσαν ένα μαύρο πουκάμισο κάτω από το μαύρο σακάκι. “Δεν νομίζω ότι πρόκειται για σιωπηρή διαμαρτυρία.

«Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για το θέμα», δήλωσε ο ηθοποιός David Thewlis.

Οι ακτιβιστές συνοδεύουν τα αστέρια

Η Emma Watson και η Laura Dern ήταν μεταξύ των γυναικών που συνοδεύονταν από οκτώ γυναίκες ακτιβιστές στο γκαλά. Η Meryl Streep, για παράδειγμα, ήρθε με την Ai-jen Poo, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Οικιακών Εργαζομένων.

Η Tarana Burke, που ξεκίνησε το #Metoo κίνημα κατά της σεξουαλικής επίθεσης, ήταν επίσης μεταξύ των φιλοξενούμενων και είχε προηγουμένως ανακοινώσει τη συμμετοχή των ακτιβιστών.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης για περισσότερη ισότητα των φύλων, πολλά αστέρια έφεραν ένα σήμα της πρωτοβουλίας «Time’s Up» Το κίνημα, το οποίο χρηματοδοτεί επίσης ένα νομικό ταμείο, περιλαμβάνει αστέρες κινηματογράφου όπως η Meryl Streep, η Emma Stone, η Cate Blanchett και η Gwyneth Paltrow.

Παρά το σοβαρό μήνυμα, πολλά αστέρια δεν παραιτήθηκαν από φανταχτερά ή τολμηρές δημιουργίες στα ρούχα τους.

Η νικήτρια του Oscar Catherine Zeta-Jones ήρθε σε ένα μακρύ φόρεμα με χαμηλό λαιμόκοψη και φούστα. Υπήρχαν μόνο μερικά σημεία χρώματος στο κόκκινο χαλί – εδώ μια πράσινη σκιά ματιών, εκεί ένα πορτοκαλί φύλλο.

Οι Χρυσές Σφαίρες απονέμονται από την Ένωση Ξένων Τύπων στο Χόλιγουντ.

Η διάσημη Αμερικανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι, η οποία τιμήθηκε με ένα ειδικό βραβείο για το συνολικό της έργο, συνόψισε: «Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε—αλλά φέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη βιομηχανία του θεάματος. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων, επειδή -όπως η μητέρα μου- είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα».

Τα βραβεία ταινίας θεωρούνται ένα βαρόμετρο για τα Όσκαρ, το οποίο θα απονεμηθουν στις 4 Μαρτίου.

Οι Χρυσές Σφαίρες, η υψηλότερη τιμή του Χόλιγουντ μετά τα Όσκαρ, απονέμονται από την Ομοσπονδία Ξένου Τύπου HFPΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.