Απόκριες στην Αθήνα: Οι Κουδουναραίοι Διστόμου στην Ομόνοια

Απόκριες στην Αθήνα: Οι Κουδουναραίοι Διστόμου στην Ομόνοια

Φορώντας προβιές, ζωσμένοι κουδούνια και με μεγαλες μαγκούρες στα χέρια νέοι και νέες από την Μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας, συνεχίζουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αθυρόστομη γλώσσα και ..καυτή σάτιρα!

Φουριόζοι, θορυβώδεις και τραγουδώντας στίχους που …καίνε έρχονται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στην αποκριάτικη Αθήνα οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ για να δώσουν το δικό τους χρώμα στο κέντρο της Πρωτεύουσας!

Ενταγμένοι εδώ και χρόνια στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι του «Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου» θα ξεκινήσουν την παρέλαση τους – με θόρυβο αλλά και ιδιόμορφη πρόζα – στις 7 μμ από την Πλατεία Ομονοίας και θα συνεχίσουν την βόλτα τους στην οδό Αθηνάς, Πλ. Κοτζιά, εν συνεχεία στην Αιόλου μέχρι την Πλ. Αγίας Ειρήνης και από εκεί κατάληξη – περίπου στις 7.40 μμ – στην Πλατεία Ψυρρή (Πλ.Ηρώων), όπου υπόσχονται θορυβώδη και με με χαρούμενα, αυτοσχέδια δρώμενα και τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυτή σάτιρα!

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες. Απαντάται σε αρκετά μέρη της βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων – με το Δίστομο να είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας που συνεχίζει αδιαλείπτως για αιώνες τα χαρακτηριστικά του.

Οι νέοι και οι νέες φορούν προβιές και βαριά κουδούνια δεμένα με αλυσίδες στην μέση τους, κρατούν ραβδιά με κλαδιά ελιάς στην κορυφή και τραγουδούν/απαγγέλλουν πικάντικα παραδοσιακά σατυρικά τραγούδια άλλα και αυτοσχέδια επίκαιρα καυτά στιχάκια που σατιρίζουν την κοινωνική κατάσταση, μπροστά στους θεατές τους!

Με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών τους προσπαθούν να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη δε άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Ενα έθιμο που συνεχίζεται εκατονταετίες στο Δίστομο Βοιωτίας, χωρίς σταματημό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.