ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

H Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει ημερίδα για την «Συμφωνία του Μονάχου του 1938»

H Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει ημερίδα για την «Συμφωνία του Μονάχου του 1938»

H Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει ημερίδα για την «Συμφωνία του Μονάχου του 1938» και την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας, ερήμην της από την ναζιστική Γερμανία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ 1938: ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ »9 Νοεμβρίου 2018 στις 18.00 η Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ 1938:

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ », αφιερωμένο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν 80 χρόνια πριν.

Τη νύχτα από 29 προς 30 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μπενίτο Μουσολίνι, οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας ο Νέβιλ Τσάμπερλεν και ο Εντουάρ Ντελαντιέ αποφάσιζαν για την τύχη της Τσεχοσλοβακίας.

Αποφάσιζαν χωρίς την παρουσία της – ο υπουργός των Εξωτερικών ο Κάμιλ Κρόφτα περίμενε την ανακοίνωση για την τύχη της χώρας του έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Μπένες δεν ήταν καλεσμένος καν.

Σήμερα στη Δύση προτιμούν μα μην θυμούνται τη Συμφωνία του Μονάχου, σαν να μην έχειυπογραφεί ποτέ.

Παρ’ όλα αυτά η ίδια παραμένει πολύ επίκαιρη 80 χρόνια μετά. Η πρακτική λήψης αποφάσεων για τις τύχες των λαών από κλειστά club των ισχυρών συνεχίζεται και στις μέρες μας και η τύχη της τότε Τσεχοσλοβακίας -χώρας με υψηλού επιπέδου βιομηχανία και ισχυρό στρατό- είναι πολύ διδακτική.

Οπως επίσης και η στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων – της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Ηδη στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 η Μεγάλη Βρετανία υπογράφει με την Γερμανία το Σύμφωνο μη Επίθεσης. Δύο μήνες αργότερα το ίδιο έπραξε και η Γαλλία. Ως το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ απομένουν ακόμα 11 μήνες… Αρα πόσο εύκολο είναι να ισχυριστούμε, ότι η ΕΣΣΔ ήταν υπαίτιος μαζί με τη Γερμανία της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, αφού υπέγραψε το Σύμφωνο μη Επίθεσης με το Τρίτο Ράιχ τελευταία;

Τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό της Συμφωνίας του Μονάχου τον έδωσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1938 ο Τσόρτσιλ δήλωσε προφητικά: «Η Αγγλία είχε να διαλέξει μεταξύ ατιμίας και πολέμου. Προτίμησε την ατιμία και θα έχει τον πόλεμο».

Χώρος διεξαγωγής του στρογγυλού τραπεζιού: αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Φραγκούδη 11 & Πάντου, Καλλιθέα (δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).Μετά τις επιστημονικές ομιλίες ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση και δεξίωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είσοδος ελεύθερη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.