ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Μηνύσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943»: Δείχνει Γερμανό να σώζει γυναικόπαιδα (βίντεο)

Σφοδρές αντιδράσεις για την ταινία

Μηνύσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943»: Δείχνει Γερμανό να σώζει γυναικόπαιδα (βίντεο)

Έξαλλοι είναι στα Καλάβρυτα με την ταινία η οποία αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί η οποία έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Ο λόγος είναι μια σκηνή 5 δευτερολέπτων του τρέιλερ της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» η οποία έχει σηκώσει στα… κάγκελα τοπικούς φορείς και απόγονους θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι καταγγέλλουν τους υπευθύνους του φιλμ για «παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς».

Η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προειδοποιεί μάλιστα ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό, καταθέτοντας μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας, στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία δεν έχει ακόμα προβληθεί στους κινηματογράφους, καθώς η πρεμιέρα της έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο αρκούσε το τρέιλερ για να προκαλέσει κακό χαμό και θύελλα σφοδρών αντιδράσεων.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Αυτό που εξόργισε τους Καλαβρυτινούς είναι η αναβίωση του μύθου για τον «καλό» Γερμανό Ναζί, ο οποίος παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ένα προκλητικό αποκύημα κάποιας φαντασίας, το οποίο μάλιστα έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο σχολείο της φρίκης, αλλά και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων.

Οι υπεύθυνοι ωστόσο της ταινίας το συμπεριέλαβαν στην ιστορία για άγνωστους λόγους.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, υποστήριξε πως τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι συμπολίτες του είχαν επισημάνει το στοιχείο αυτό στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα της θηριωδίας.

Οι υπεύθυνοι φέρεται μάλιστα να είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία, ωστόσο για άγνωστο λόγο το… ξέχασαν.

Παράλληλα, η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η ταινία δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Ερμείδης διαβεβαιώνει έτσι ότι από τη στιγμή που στην ταινία περιλαμβάνεται όντως αυτός ο μύθος ή οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα σε συνεννόηση και με άλλους Φορείς, θα καταθέσουν μηνύσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.