Φεστιβάλ Βενετίας: Η 72η Μόστρα ανοίγει τις πύλες της [εικόνες]

Φεστιβάλ Βενετίας: Η 72η Μόστρα ανοίγει τις πύλες της [εικόνες]

Η ταινία «Everest» του Ισλανδού Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και γυρισμένη στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του κόσμου, με πρωταγωνιστές τους Κίρα Νάιτλι, Τζέικ Τζίλενχαλ και Ρόμπιν Ράιτ, ετοιμάζεται να ανοίξει θριαμβευτικά την αυλαία του 72ου Φεστιβάλ Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο Λίντο.

Ελληνική συμμετοχή

Στη φετινή Μόστρα, με ένα πρόγραμμα που συγκεντρώνει μεγάλα αμερικανικά ονόματα και σημαντικούς Ευρωπαίους δημιουργούς, η Ελλάδα εκπροσωπείται με το «Interruption», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, στο τμήμα «Orizzonti».

Σκηνή από την ταινία «Interruption».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας σκηνοθέτης κάνει πρεμιέρα στον κορυφαίο ιταλικό κινηματογραφικό θεσμό. Οι δυο μικρού μήκους ταινίες του «Casus Belli» (2010 ) και «Τίτλοι Τέλους» (2012 ) είχαν κάνει επίσης παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία, με τη δεύτερη μάλιστα να κερδίζει το «European Film Award».

«Interruption», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη .

Η νέα δημιουργία του Γιώργου Ζώη εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός που συνέβη το 2002 σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας, όπου εισέβαλαν 50 οπλισμένοι Τσετσένοι κρατώντας ομήρους κοινό και ηθοποιούς. Κάποιοι θεατές, στα πρώτα λεπτά της εισβολής πίστεψαν ότι η εμφάνιση των ενόπλων ήταν μέρος της παράστασης. «Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας» αναφέρει ο Έλληνας σκηνοθέτης.

Στην ταινία – συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Κροατίας – πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, πλαισιωμένος από μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών όπως οι Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Στέργιογλου, Σοφία Κόκκαλη, κ.ά.

Η αφίσα της βενετσιάνικης Μόστρας.

Ναστάζια Κίνσκι

Η αφίσα της βενετσιάνικης Μόστρας – διά χειρός του Ιταλού καρτουνίστα, γραφίστα, σκηνοθέτη Σιμόν Μάσι – είναι φέτος αφιερωμένη στο πρόσωπο της Γερμανίδας ηθοποιού Ναστάζια Κίνσκι έχοντας σε πρώτο πλάνο ένα καρέ του «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς και φόντο την αειθαλή εικόνα του μικρού Ζαν-Πιερ Λεό από τα «400 Χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό.

Χρυσό Λιοντάρι – Οι διεκδικητές

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ οι νέες ταινίες του Αλεξάντερ Σοκούροφ («Francofonia»), Μάρκο Μπελόκιο («Blood of My Blood»), Γέρζι Σκολιμόφσκι («11 λεπτά»), Άμος Γκιτάι («Ράμπιν η τελευταία μέρα»), Πάμπλο Τραπέρο («The Clan»), είναι κάποιοι από τους 21 τίτλους που θα διεκδικήσουν το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας. Μαζί με το «Danish Girl» του Τομπ Χούπερ, με τον Έντι Ρέντμεϊν (που ερμηνεύει τη Λίλι Έλμπε, ένα από τα πρώτα άτομα που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου) να συζητιέται ήδη για τη δεύτερη (σερί) οσκαρική υποψηφιότητά του, το σουρεαλιστικό animation «Anomalisa» του Τσάρλι Κάουφμαν, το «Beasts of no Nation» του σκηνοθέτη της διάσημης αμερικανικής σειράς «True Detective» Κάρι Φουκουνάγκα με τον Ιντρίς Έλμπα, το «A Bigger Splash» (μια διασκευή της «Πισίνας» ) του Λούκα Γκουαντανίνο που φέρνει ξανά μαζί την Τίλντα Σουίντον με τον Ρέιφ Φάινς και το «Heart of a Dog», η μεγάλου μήκους ταινία της διάσημης τραγουδίστριας Λόρι Άντερσον.

Στο «Danish Girl», του Τομπ Χούπερ, ο Έντι Ρέντμεϊν ερμηνεύει τη Λίλι Έλμπε, ένα από τα πρώτα άτομα που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Η κριτική επιτροπή

Στη Βενετία επιστρέφει ο 53χρονος Μεξικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών και μοντέρ, Αλφόνσο Κουαρόν, δύο χρόνια μετά την προβολή του «Gravity» στην έναρξη του Φεστιβάλ. Αυτή τη φορά θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Αλφόνσο Κουαρόν.

Στην επιτροπή – ως μέλη – συμμετέχουν, επίσης, οι Ελίζαμπεθ Μπανκς, Νταϊάν Κρούγκερ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Πάβελ Παβλικόφσκι, Εμανουέλ Καρέρ, Χου Χσιάο-Χσιέν, Φραντσέσκο Μούντσι και Λιν Ράμσεϊ.

Στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα κάνει πρεμιέρα και η «Ανίερη Συμμαχία» («Black Mass») του Σκοτ Κούπερ, στην οποία ο Τζόνι Ντεπ ερμηνεύει τον Βωστονέζο κακοποιό Γουίτι Μπάλγκερ, πληροφοριοδότη του FBI κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με τον Αμερικανό σταρ να φιλοδοξεί σε μια δυνατή κινηματογραφική επιστροφή. Στην ταινία συμμετέχουν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κέβιν Μπέικον και Ντακότα Τζόνσον.

Ο Τζόνι Ντεπ ερμηνεύει τον κακοποιό Γουίτι Μπάλγκερ στην «Ανίερη Συμμαχία» («Black Mass») του Σκοτ Κούπερ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα μικρού μήκους ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «The Audition», που θα φέρει μαζί στο κόκκινο χαλί τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Μπραντ Πιτ.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ φροντίζει για όσους δεν μπορούν να βρεθούν στο Λίντο και προσφέρει μέσω της πρωτοβουλίας Sala Web επιλεγμένες προβολές σε απευθείας μετάδοση (online streaming) για όλους. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες – μέσω streaming – για πέντε ημέρες, από την ημέρα της παγκόσμιας πρεμιέρας τους στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας.

EPA/CLAUDIO ONORATI

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη Μόστρα διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο – από λάτρεις του σινεμά έως και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Ο σκοπός του Sala Web είναι να τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες ταινίες που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να δουν. Επιθυμούμε να βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους για να αυξήσουμε την ορατότητα των ταινιών και το διεθνές κοινό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Sala Web είναι η πλατφόρμα που ενώνει το διεθνές κοινό με το Φεστιβάλ της Βενετίας», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.