Κλασικά κινηματογραφικά αριστουργήματα σε ταράτσα [εικόνες]

Κλασικά κινηματογραφικά αριστουργήματα σε ταράτσα [εικόνες]

  

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Ash In Art και η ομάδα Cine 7 Synth διοργανώνουν προβολές ταινιών σε ταράτσα με θέα

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Ash In Art (ΑΜΜ Club – Άλμα Μεγάλου Μήκους) και η ομάδα Cine 7 Synth  κάθε εβδομάδα, χειμώνα-καλοκαίρι, σας προσκαλoύν να συμμετέχετε σε κινηματογραφικές βραδιές με επιλεγμένες αριστουργηματικές ταινίες των δεκαετιών ’30-’60. Oι προβολές ξεκινούν στις 21.15. Η ταράτσα ανοίγει στις 19.30 για να δείτε το ηλιοβασίλεμα με θέα σε Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Λυκαβηττό!

Μετά την προβολή ακολουθεί 20λεπτη συζήτηση με τους σκηνοθέτες Κώστα Πρίντεζη καιΛεωνίδα Τζωρτζάκη και εκπρόσωπο του Ash In Art.

Oικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Λειτουργεί κυλικείο, μίνι-μπαρ.

Αυτή την εβδομάδα διοργανώνονται τρεις προβολές:

2/9 Έχω Δικαίωμα Να Ζήσω του Φριτς Λαγκ

3/9 Ο Κανόνας Του Παιχνιδιού του Αλέν Ρενουάρ

4/9 Ο Χωροφύλακας του Σαν-Τροπέ του Ζαν Γκιρόλ

2/9 Έχω Δικαίωμα Να Ζήσω / Φριτς Λαγκ

      You Only Live Once / Fritz Lang

      1937 / Ασπρόμαυρη / 86′

Μετά το εξαίσιο Fury, ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης στην ταινία You Only Live Once (Έχω δικαίωμα να ζήσω) του 1937 ασχολείται με τους απόκληρους της κοινωνίας, τους “αντιδραστικούς” που παγιδεύονται από το κατεστημένο και από μια συντηρητική μερίδα της κοινωνίας. Ασπρόμαυρο φωτογραφημένο, βρίσκει την ευκαιρία ο Lang να μας θυμίσει το εξπρεσιονιστικό του παρελθόν. Είναι πρόδρομος ταινιών όπως “Ο πόλεμος του εγκλήματος” του Τζόζεφ Λούις και “Μπόνι και Κλάιντ” του Άρθουρ Πεν, ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια σ’ ένα απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα H πλοκή αυτού του δράματος όμως κατευθύνεται προς ένα σκοτεινό σημείο, απ`το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Εκεί που νομίζεις ότι υπάρχει αισιόδοξη λύση για τον αντι-ήρωα μας, το πεπρωμένο του(;) τον οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Η λύτρωση θα έρθει μόνο με το πιο σκοτεινό φινάλε.

Υπόθεση: Ενα ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εχθρική κοινωνία, κοινωνία που δεν ανέχεται το μεγάλο έρωτα και που βγάζει εκτός νόμου όποιον τολμήσει να τον ζήσει. Ο ήρωας (Χένρι Φόντα) είναι ένας κατάδικος που μόλις αποφυλακίζεται παντρεύεται τη γυναίκα που αγαπά παράφορα, αποφασισμένος για χάρη της ν’ αλλάξει ζωή. Η κοινωνία όμως δεν τον αφήνει. Πάντοτε θα του θυμίζει το παρελθόν του, εμποδίζοντας έτσι την οποιαδήποτε ευτυχία του. Με αποτέλεσμα, τελικά, να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο για ένα έγκλημα που δεν έκανε ο ίδιος – μόνο και μόνο εξαιτίας του παρελθόντος του.

Tip: H ταινία ανήκει στο κινηματογραφικό ρεύμα της αμφισβήτησης στις ΗΠΑ του μεσοπολέμου. Το έργο είναι πιο πολύ ψυχολογικό δράμα, παρά γκανγκστερική ιστορία καθόσον δείχνει την σκληρότητα της μοίρας, που για ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να παιχτεί ένα άσχημο παιχνίδι που οδηγεί σε δρόμο που δεν έχει επιστροφή στην κοινωνία.

Παίζουν: Sylvia Sidney, Henry Fonda, Barton McLane, Jean Dixon, William Cargan, “Chic” Sale

10 λόγοι για να μην χάσετε το “Έχω Δικαίωμα Να Ζήσω”:

1. Αποτελεί μια από τις πλέον καταγγελτικές ταινίες όλων των εποχών.

2. Είναι ο πρόδρομος αριστουργημάτων όπως το Μπόνι και Κλάιντ

3. Είναι πρωτοφανές το δηκτικό σχόλιο του Λανγκ

4. Επειδή ο μέγας δημιουργός καταφέρνει και συνδυάζει την κοινωνική ματιά με το μυαλό.

5. Γιατί ο σπουδαίος Λανγκ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με το σύστημα και γιατί δεν τον αποδέχτηκαν οι Αμερικανοί.

6. Για τις εκπληκτικές ερμηνείες που αποσπά από τους πρωταγωνιστές του.

7. Για το ιδιοφυές σενάριο με τις συνεχείς ανατροπές

8. Για την απόδειξη πως στις ΗΠΑ το μεσοπόλεμο γυρίζονταν εξαιρετικές ταινίες προβληματισμού.

9. Για την εκπληκτική ατμόσφαιρα του φιλμ, που δημιουργείται και χάρις στην υποδειγματική φωτογραφία.

10. Γιατί με ένα θέμα που κατά βάση περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και το μοιραίο, πλέκεται μια υποδειγματική ιστορία έμμεσης, πολιτικής καταγγελίας.

4/9 Ο Χωροφύλακας του Σαν-Τροπέ / Ζαν Γκιρόλ

      Le Gendarme de Saint–Tropez / Jean Girault

      1964 / Ασπρόμαυρη / 95′

Προσοχή! Κύνδυνος να διπλωθείς στα καθίσματα ή να ικετεύεις να σταματήσει η προβολή, για να βρεθεί γιατρός για τον στομαχόπονο που σου προκαλεί “Ο χωροφύλακας του Σαιν-Τροπέ”! Το όργιο των απρόβλεπτων καταστάσεων, είναι ατελείωτο και διασκεδαστικό, μέχρι το τελευταίο λεπτό! Με τον αμίμητο, Γάλλο χωρατατζή, μετρ των ξεκαρδιστικών μεταμφιέσεων και των ανεπανάληπτων μορφασμών, Louis de Funès! 

Υπόθεση: Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, ενός μικρού χωριού κοντά στο περίφημο Saint-Tropez αναλαμβάνει μια σημαντική αποστολή. Να εμποδίσει την εξάπλωση του γυμνισμού, στις παραλίες του διάσημου θέρετρου! Στην πορεία θα μπλέξει και με μια σπείρα κακοποιών, που επιχειρούν να κλέψουν έναν πίνακα ζωγραφικής του διάσημου Rembrandt!

Η ταινία άφησε εποχή, με τον cool τρόπο που βλέπαμε να κυλάει η ζωή, σε μια περιοχή όπως αυτή του Σεντ Τροπέ, με το δροσερό της ρυθμό που σε συνεπαίρνει, αλλά και με το υπέροχο χιούμορ της και, φυσικά, τις αλησμόνητες ερμηνείες των ηθοποιών! Ο Jean Girault, σκηνοθέτησε υπέροχες κωμωδίες κι έγραψε πολλά σενάρια. Εδώ, τον βοήθησαν και οι πένες των Richard Balducci, Jacques Vilfrid. Η άκρως καλοκαιρινή μουσική, είναι του Raymond Lefèvre.

Παίζουν: Louis de Funès, Οι Geneviève Grad, Michel Galabru, Jean Lefebvre και Christian Marin 

Την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν οι προβολές:

9/9 Η Έκλειψη του Αντονιόνι

10/9 Ο Βρόχος του Άλφρεντ Χίτσκοκ

11/9 Ο Ειρηνοποιός του Γούντι Άλλεν

ASH IN ART

Ηρακλέους 10 & Kαλλιρρόης, 11743, Αθήνα

(έναντι στάσης μετρό Συγγρού – Fix)

Τηλ: 2109216890

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.