ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιτέλους ο Τζέιμς Μποντ στις ελληνικές αίθουσες- Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας (φωτό & βίντεο)

Επιτέλους ο Τζέιμς Μποντ στις ελληνικές αίθουσες- Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας (φωτό & βίντεο)

Λίγες οι ταινίες, εξαιρετικά πλούσιο το θέαμα. 

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας, που περιλαμβανει λίγες αλλά πολύ καλές ταινίες. Φυσικά ξεχωρίζει  το Spectre με τον διάσημο εγγλέζο πράκτορα, αλλά και το καταπληκτικά ωμό και πλούσιο σε συναισθήματα. O Γιος του Σαούλ που ξεχωρίζει σα διαμάντι στη κινηματογραφική λάσπη που μας περιτριγυρίζει. Δύο must see movies!

Spectre (Περιπέτεια/Βρετανία/2015)

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες

Παίζουν: Ντάνιελ Κρεγκ, Λεά Σεντού, Νταβίντ Μπαουτίστα, Μόνικα Μπελούτσι, Ραλφ Φάινς, Κριστόφ Βαλτς, Ναόμι Χάρις, Μπεν Γουίσοου, Άντριου Σκοτ, Ρόρι Κίνεαρ, Νέβε Γκάτσεφ.

Τι Συμβαίνει 

Χορταστικό θέαμα! Το γνήσιο ακαδημαϊκό σινεμά στο απόγειο της δόξας του! Περίπλοκες  σκηνές δράσης, τέλεια χορογραφημένες, τέλεια φιλμαρισμένες, τέλεια μονταρισμένες. Μια σεναριακή εξέλιξη με χαρακτήρες που βαδίζει ακάθεκτη μέσα από τη συνταγή χωρίς αυθαιρεσίες και τερτίπια νεοκαλλιτεχνικού σινεμά! Έχεις την αίσθηση πως πρόκειται για μια παραγωγή που δε έχει ανάγκη τη μοναδικότητα κανενός. Ξετυλίγεται και ξεπερνά κάθε ανθρώπινη αδυναμία με ένα μόνο στόχο. Τη διασκέδαση! 

Η υπόθεση δε έχει την παραμικρή σημασία. Είναι απλώς η αφορμή για να δράσει ο Μποντ να σερβιριστεί το φαγητό που θα γοητεύσει τους ουρανίσκους μας. 

Όταν πας να δεις Μποντ ξέρεις τι να περιμένεις. Μια εκρηκτική σκηνή έναρξης, την επίσκεψη στον Q, το κυνηγητό με την Άστον Μάρτιν, την παρουσία του Bond Girl και τις μονομαχίες με το πρωτοπαλίκαρο του κακού. Τα υπέροχα εξωτικά τοπία, και τέλος η αναμέτρηση με τον Kακό και η φαντασμαγορική καταστροφή της επιχείρησης του κακού στο φινάλε. Οκ! Είναι η 24η  φορά που το βλέπεις αλλά δεν το χορταίνεις. Αυτό είναι ένα θέμα για μελέτη. Πώς η κ. Μπροκόλι και ο πατέρας της μας σερβίρουν ένα φαγητό επί 25 χρόνια μαγειρεύοντας το πάλι και πάλι. Κι όμως εκατομμύρια θεατές περιμένουν να το γευθούν ξέροντας οτι θα να τους ευχαριστήσει στο έπακρο.

Εντάξει το Skyfall ήταν καλύτερο, όμως και εδώ ο Μέντες έχει μερικές εκπλήξεις στο μανίκι του, που σχέση έχουν με το σκοτεινό παρελθόν του ήρωα.

Στο Spectre o Bond στρατολογεί κρυφά τη μις Moneypenny (Naomie Harris) και τον Q (Ben Whishaw) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Madeleine Swann (Léa Seydoux), την κόρη του παλιού του αντιπάλου του Mr White (Jesper Christensen), που μπορεί να εξιχνιάσει το δίκτυο της oργάνωσης SPECTRE. Ως κόρη ενός δολοφόνου, μπορεί να καταλάβει τον Bond με έναν τρόπο που οι περισσότεροι αδυνατούν να συλλάβουν.

Στα χέρια του Σαμ Μέντες ( Skyfall) ο Μποντ πήρε μια πιο εσωστρεφή σκοτεινή και υποχθόνια μορφή. Ο Μέντες προσπάθησε να βρει ένα παρελθόν στον διεθνή πράκτορα. Δεν νομίζω πως ήταν αναγκαίο. Έτσι κι αλλιώς ο Μποντ δεν είναι «επίγειος». Και το να του βρεις ξαδέφια, θείους και και ψυχολογικά προβλήματα, τον προσγειώνει άτσαλα στο επίπεδο του συμπαθούς υπαλλήλου με license to kill. Πάντως δεν έκανε κακό στο μύθο. Ίσως και να το χρειαζόταν άλλωστε για να ξεφύγει λίγο από την καρτουνίστικη βια και το αδιάφορο δημοσιουπαλληλικό βλέμμα του Πηρς Μπρόσναν. 

Κατά τα φαινόμενα ο Μποντ θα πάρει μια άλλη μορφή μετά την αποχώρηση του Κρεγκ. Θα δούμε. Μέχρι τότε δε μας μένει παρά να απολαύσουμε ακόμα μια φαντασμαγορική περιπέτεια γοητείας και δράσης, πασπαλισμένη με το ανεπανάληπτο βρετανικό χιούμορ. 

Ο Γιός του Σαούλ (Δράμα/Ουγγαρία/2015)

Saul Fia

Σκηνοθεσία :  Λάζλο Νέμες

Παίζουν: Γκέζα Ρόχινγκ, Λεβέντε Μολνάρ, Ουρς Ρεχν

Τι Συμβαίνει

Η απόλυτη φρίκη των γερμανικών στρατοπέδων εξόντωσης Εβραίων! Μια ταινία που επιμένει να αποδώσει το δράμα του Ολοκαυτώματος σε όλη του την φρικώδη μεγαλειότητα. Ο νεαρός σκηνοθέτης (βοηθός του μεγάλου Ούγγρου Μπελα Ταρ) με μια παράξενη όσο και τολμηρή γραφή διηγείται την ιστορία του Σαούλ ενός Εβραίου Sondercommando. 

Ο Σαουλ Aσλόντερ είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων που αναγκαστικά βοηθά τους Ναζί στην μαζική εξόντωση των εβραίων στα κρεματόρια του Άουσβιτς. Κάποια στιγμή ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες των κρεματόριων και να βρει ένα Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) για να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

Ο Λαζλο Νέμες φιλμάρει στα 95% της διάρκειας της ταινίας του, το πρόσωπο του πρωταγωνιστή του, (Γκέζα Ρόχινγκ) καθώς κινείται στους χώρους των κρεματορίων προκειμένου να πετύχει το στόχο του που είναι να θάψει το υποτιθέμενο παιδί του. Όλα σε κοντινό πλάνο. Έτσι περνάμε από όλες τις φάσεις της διαδικασίας εξολόθρευσης ανθρώπων που στα στρατόπεδα ονομάζονται “κομμάτια”. 

Με τον φιλμικό αυτό τρόπο, πετυχαίνει την απόλυτη ταύτιση του θεατή με τον πρωταγωνιστή, με αποτέλεσμα μεταφορά στο θεατή του απόλυτου δράματος που βιώνει ο Σαούλ. Μια θέση κινηματογραφικά ανυπέρβλητη και σκηνοθετικά εξαίσια που στο τέλος κερδίζει τα εύσημα από τους πάντες.

O ήχος είναι μια ακόμα έκπληξη στην ταινία με την αληθοφάνεια του και την καφκική του προέλευση. Θόρυβοι από μηχανές, μεταλλικές πόρτες που κλείνουν, φωνές των Γερμανών σταρτιωτών, ουρλιαχτά των θυμάτων και πυροβολισμοί γεμίζουν τη μπάντα της ταινίας πολλαπλασιάζοντας τον αποτροπιασμό.

Η ταινία κέρδισε το Grand Prix στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015 και το βραβείο κριτικών Fipresci καθώς και το βραβείο ήχου στο ίδιο Φεστιβάλ.

Ετοιμαστείτε για μια καινούργια κινηματογραφική εμπειρία από ένα νεαρό σκηνοθέτη που θα αφήσει εποχή.

Μια Φορά τον Χρόνο (Κωμωδία/ΗΠΑ/2015)

Love the Coopers

Σκηνοθεσία: Τζέσι Νέλσον

Παίζουν: Νταϊάν Κήτον, Ολίβια Ουάιλντ, Άλαν Άρκιν, Αμάντα Σέιφριντ, Τζον Γκούντμαν, Μαρίσα Τομεϊ, Εντ Χελμς, Τζουν Σκουίμπ, Τζέικ Λέισι, Άντονι Μακί.

Τι Συμβαίνει

Ευπρόσδεκτη, αλλά επικίνδυνα βαρετή Χριστουγεννιάτικη ταινία οικογενειακής συγκέντρωσης, απ’ αυτές που γίνονται για να μαζέψουν λίγο από το χριστουγεννιάτικο οβολό ανυποψίαστων θεατών. Και ποιά οικογένεια δεν τσακώνεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι? Από μικρός θυμάμαι πως ο τσακωμός ήταν το αγαπημένο σπορ της οικογένειάς μας σε κάθε τραπέζι και όχι μόνο το Χριστουγεννιάτικο, όπου εμείς τα παιδιά δεν βλέπαμε την ώρα να την κοπανήσουμε μετά το φιλί και τις πλαστικές ευχές! 

Τέλος πάντων, το πόνημα, μας εξιστορεί με όσο πιο συμβατικό τρόπο, μια παρόμοια μάζωξη τεσσάρων γενεών της εβραϊκής οικογένειας Κούπερ που θα καταλήξει σε μια ανώδυνη καταστροφή. Προσβολές, ειρωνείες, αναπολήσεις και χαριτωμένοι σκύλοι συνθέτουν το προβλεπόμενο στόρυ του φιλμ.

Η Ντάϊαν Κήτον σαν Σαρλότ Κούπερ πραγματοποιεί μια εμφάνιση που γρήγορα θα ξεχάσει. Δίπλα της ο πολύ καλός Γκούτνμαν μάλλον έκανε την ταινία για να εξωφλήσει τον Ενφια του 2015…

Η ταινία αντέχει σε κριτική όσο ένας σάκος με πατάτες αντέχει στις άτσαλα χαριτωμένες κλωτσιές ενός μικρού παιδιού.

Το Δέντρο με τα Τσόκαρα (Δράμα/Ιταλία/1978)

L’albergo degli zoccoli

Σκηνοθεσία : Ερμάνο Όλμι

Παίζουν: Λουϊτζι Ορνάγκι, Φραντσέσκα Μορίτζι, Ομάρ Μπρινιόλι, Αντόνιο Φεράρι, Τερέζα Μπρεσανίνι. 

Τι Συμβαίνει

Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάπου στη Λομβαρδία, τέσσερις οικογένειες χωρικών παλεύουν ια την επιβίωσή τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν έχουν τίποτα στην κατοχή τους. Τα πάντα ανήκουν στον αφέντη της περιοχής, στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν τα δύο τρίτα της σοδειάς. Η ζωή τους είναι απίστευτα φτωχική και όμως τα πάντα γι’ αυτούς έχουν αξία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H ταινία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1978.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.