ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Όταν σκηνοθέτες και παραγωγοί καταφέρνουν το αδύνατο – Σκηνές που δεν βγήκαν από υπολογιστή [φωτό, βίντεο]

Όταν σκηνοθέτες και παραγωγοί καταφέρνουν το αδύνατο – Σκηνές που δεν βγήκαν από υπολογιστή [φωτό, βίντεο]

Η τόλμη των ηθοποιών και τα εντυπωσιακά ακροβατικά τους στα blockbuster του Hollywood πολλές φορές μεταφράζονται σε… χρήση της τεχνολογίας CGI.

Πρόκειται για τη νέα τεχνολογία δημιουργίας εικόνας μέσω του υπολογιστή (Computer-generated imager) η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει γραφικά για τη δημιουργία τρισδιάστατων στατικών και κινούμενων εικόνων. Το CGI μας δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να «επαναφέρουμε» στη ζωή έναν ηθοποιό που έφυγε όσο και να τροποποιούμε την εικόνα ενός άλλου, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του σεναρίου.

Οι καινούριες αυτές δυνατότητες λύνουν πραγματικά τα χέρια των παραγωγών όσον αφορά τις εκρήξεις, τις τεράστιες καταστροφές καθώς και τις σκηνές καταδίωξης. Η προσφορά των υπολογιστών όπως είναι φυσικό κάνει την παραγωγή να γλυτώνει χρόνο, πολύ χρήμα αλλά και να αποφεύγονται ατυχήματα σε επικίνδυνες σκηνές.

Ευτυχώς για μας όμως υπάρχουν ακόμα παραγωγοί, σκηνοθέτες και υπεύθυνοι εφέ, που φροντίζουν το καστ να εξαντληθεί σε πολλά γυρίσματα για να βγει ένα πιο αληθινό και εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα με αυτό του CGI.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις γνωστών ταινιών όπου οι σκηνές δεν βγήκαν από υπολογιστές αλλά από αμέτρητες μέρες γυρισμάτων…

The Dark Knight Rises – Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή (2013) bane3bane2bane

Η σκηνή: Όταν ξεκινάει η ταινία βλέπουμε τον κακό Bane (Tom Hardy) να είναι παγιδευμένος σε ένα κυβερνητικό αεροπλάνο χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγει από τις αρχές. Οι συνεργάτες του όμως έχουν άλλη άποψη και καταφέρνουν τα ελευθερώσουν τον αρχηγό τους.

Η ομάδα του βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο, που πετάει πάνω από αυτό του Bane, και τα μέλη της πέφτουν με σκοινιά από το ένα αεροπλάνο στο άλλο για να σώσουν τον επικεφαλής της συμμορίας. Αφού δένεται και ο Bane, στέλνει το αεροσκάφος να συντριβεί στο έδαφος.

Πώς το έκαναν: Ο καθένας που βλέπει αυτή τη σκηνή θα έβαζε στοίχημα ότι πρόκειται για εικόνες δημιουργημένες στον υπολογιστή. Ο Nolan όμως πήρε ένα κομμάτι ατράκτου και μαζί με μια ομάδα κασκαντέρ- αλεξιπτωτιστών γύρισε τη σκηνή σε μόλις δυο μέρες! Το κομμάτι ατράκτου έπεσε πραγματικά από τον ουρανό σε αγροτική περιοχή της Σκωτίας. Ο Nolan φυσικά πήρε άδεια για να ρίξει το κομμάτι στη μέση του πουθενά, το οποίο ήταν δεμένο από ένα ελικόπτερο!

Αργότερα, ο κορυφαίος σκηνοθέτης δήλωσε πως η ομάδα του δούλευε για μήνες προκειμένου να εκτελέσει τα άλματα. Φυσικά το καστ δεν έλαβε μέρος στα κόλπα του Nolan αλλά γύρισε τη σκηνή σε ένα κινούμενο κομμάτι ατράκτου σε στούντιο.

Mad Max: Fury Road 2015

Σκηνές μάχης που κόβουν την ανάσα είδαμε στο κινηματογραφικό υπερθέαμα Mad Max: Fury Road με τον συντονιστή των… ακροβατικών, Guy Norris, να δηλώνει «Ήταν πραγματικά σαν να πηγαίνουμε σε πόλεμο» για τις σκηνές στην έρημο στη Ναμίμπια.

Παρόλο που έχουμε να κάνουμε με μια ταινία απίστευτης δράσης σε καμία σκηνή της ταινίας δεν χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία CGI.

Ο Norris συγκέντρωσε πάνω από 150 κασκαντέρ για να κάνουν μέχρι και το τελευταίο άλμα Motocross καθώς και τα ακροβατικά στα κοντάρια των οχημάτων. mad1

Οι σκηνές: Ανεβασμένη στα κοντάρια η πολεμοχαρής αδίστακτη συμμορία που καταδιώκει τον Max πηγαίνει πέρα-δώθε δημιουργώντας εκπληκτική ατμόσφαιρα στην ταινία. mad2mad3

Πώς γυρίστηκαν: Ο σκηνοθέτης George Miller σκέφτηκε πως προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα ίσως να χρειαστεί η τεχνολογία CGI για τις συγκεκριμένες σκηνές. Ο Norris όμως ήξερε ότι μια τέτοια σκηνή δεν έπρεπε να βγει από έναν υπολογιστή. Προσέλαβε λοιπόν έναν φίλο του ο οποίος είχε δουλέψει για το Cirque du Soleil, ο οποίος ηγήθηκε ενός προγράμματος οκτώ εβδομάδων προπόνησης για να εκπαιδευτεί η ομάδα πάνω στα κοντάρια!

Δείτε το βίντεο με τις εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας, χωρίς τα ειδικά εφέ, για να καταλάβετε τα «θαύματα» που έκαναν οι παραγωγοί:

Skyfall – 2012

Κατά γενική ομολογία μια ταινία James Bond δεν γίνεται να υπάρξει χωρίς σκηνές που έχουν δημιουργηθεί σε υπολογιστή. Ωστόσο οι σκηνοθέτες προσπαθούν να περιορίσουν όσο γίνεται τη χρήση της νέας τεχνολογίας και όπου αυτό είναι δυνατό, η σκηνή γυρίζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τρανό παράδειγμα το σημείο στο Skyfall όπου ένα τρένο πέφτει πάνω στον τοίχο την ώρα που Daniel Craig και Javier Bardem συνομιλούν τετ α τετ. train1train2train3

Αυτή η σκηνή λοιπόν γυρίστηκε πραγματικά, καθώς τα βαγόνια κρέμονταν από ένα σκοινί και μέσω μιας πλατφόρμας που βρισκόταν πάνω από το ταβάνι, το τρένο έπεσε πάνω στο τοίχο φέρνοντας την απόλυτη καταστροφή. Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται το σκοινί που κρεμιούνται τα βαγόνια…

Σε μια άλλη σκηνή της ταινίας καταστρέφονται τα γραφεία της MI6. Σε αυτήν φυσικά χρησιμοποιήθηκε CGI, αφού ούτε ο ίδιος ο James Bond δεν μπορεί να γκρεμίσει πραγματικά τα γραφεία της υπηρεσίας.

Inception – 2010 inc2 inc1inc4inc3

Ακόμα μια ταινία του Christopher Nolan που ανήκει σε αυτές που όταν τις βλέπεις φαντάζεσαι πως οι υπολογιστές τα έκαναν όλα πιο εύκολα. Η ταινία είναι γεμάτη από τρελές σκηνές που θα ήταν αδύνατο να γυριστούν σε πραγματικό στούντιο.

Ωστόσο για μερικές από αυτές φαίνεται πως η υπήρχε η διάθεση και φυσικά το χρήμα για να τις γυρίσουν στην πραγματικότητα. Έτσι, οι συντελεστές του Inception αψήφησαν τη βαρύτητα.

Χωρίς βαρύτητα μάχη στον διάδρομο

Η σκηνή: Οι ηθοποιοί δρουν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Συγκεκριμένα, ο Joseph Gordon-Levitt παλεύει με τους εχθρούς του σε έναν περιστρεφόμενο διάδρομο.

Πώς γυρίστηκε: Ένα τεράστιο περιστρεφόμενο σκηνικό, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, χρησιμοποιήθηκε για την ίσως πιο εντυπωσιακή σκηνή της ταινίας. Πεντακόσια άτομα δούλεψαν για αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα για το οποίο χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες γυρισμάτων στο Λονδίνο!

Η ομάδα του Nolan έφτιαξε διάφορα σκηνικά διαδρόμου, όπως ένα οριζόντιο χολ που περιστρεφόταν 360 μοίρες , ένα κάθετο στο οποίο οι ηθοποιοί ήταν δεμένοι με σκοινιά καθώς και ένα ακόμα στο οποίο οι ηθοποιοί ήταν τοποθετημένοι πάνω σε ειδικά τρόλεϋ, τα οποία φυσικά εξαφανίστηκαν μετά την… επέλαση των οπτικών εφέ στην ταινία.

Στον ηθοποιό Gordon-Levitt ανήκουν τα εύσημα για τα ακροβατικά. Ο αστέρας του Χόλιγουντ εκπαιδεύτηκε δύο εβδομάδες για να μάθει πως περιστρέφονται οι διάδρομοι. Όταν ήρθε η μέρα του γυρίσματος, όλο το καστ έκανε την πρόβα χωρίς περιστροφές και σταδιακά συνήθισε την εναλλαγή των σκηνικών.

Ο βοηθός και δεξί χέρι του σκηνοθέτη, Wally Pfister, δήλωσε αργότερα στο MTV News ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη σκηνή της ταινίας.

Matrix Reloaded – 2003 matrix

Η σκηνή: Θυμάστε τη σκηνή στο «The Matrix Reloaded» όπου ένας «φρουρός» σπέρνει τον πανικό μετά από μια επεισοδιακή προσγείωση στο καπό ενός αυτοκινήτου σε αυτοκινητόδρομο; Εκεί λοιπόν η προσγείωση «βγήκε» από τους υπολογιστές με το CGI να κάνει περίφημα τη δουλειά του και τον ηθοποιό να χοροπηδάει μόνος του μέσα στο στούντιο μπροστά από μια μπλε οθόνη.

Όμως ο πανικός που ακολούθησε, με την εκτίναξη του αυτοκινήτου στον δρόμο και το ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο γυρίστηκε πραγματικά, αποδεικνύοντας πως στις εμβληματικές sci-fi υπάρχει ακόμα περιθώριο για εντυπωσιακά γυρίσματα.

Πώς το έκαναν: Το πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε από κρυμμένους εκτοξευτήρες στα οχήματα και ράμπες, ενώ τον σαματά τράβηξαν κάμερες που βρίσκονταν σε προπορευόμενο όχημα. Ο υπεύθυνος της σκηνής David R. Ellis την περιέγραψε: «Εκτόξευση αυτοκινήτων σε αυτοκινητόδρομο». mat1 mat2

Δείτε στο τέλος του βίντεο την επίμαχη σκηνή:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.