12 αγαπημένες πατρικές φιγούρες σε σινεμά και τηλεόραση [φωτό]

12 αγαπημένες πατρικές φιγούρες σε σινεμά και τηλεόραση [φωτό]

Σε κάποιες ιστορίες, κι αυτό συμβαίνει κυρίως σε ιστορίες ενηλικίωσης, υπάρχουν χαρακτήρες που γεμίζουν το πατρικό κενό ακόμα πιο αποτελεσματικά από κάποιον (συνήθως απόντα) πατέρα. Αυτοί οι χαρακτήρες μπορεί να είναι οτιδήποτε: Δάσκαλοι, μέντορες, αρχηγοί, ακόμα και συνεργάτες. Αλλά ο ρόλος τους είναι πάντα τρομερά σημαντικός: Είναι εκεί για να βοηθήσουν έναν πρωταγωνιστή να ωριμάσει, να μάθει, να τα καταφέρει. Ή απλά να του κάνεις τις μέρες πιο εύκολες.

Αυτοί είναι 12 σπουδαίοι χαρακτήρες της τηλεόρασης και του σινεμά που χωρίς να είναι γονείς, αποτέλεσαν σπουδαίες πατρικές φιγούρες:

(με πιθανά spoilers για την κάθε σειρά/ταινία) youtube

Δε γίνεται να ξεκινήσεις από αλλού, ειδικά από τη στιγμή που έρχεται και το νέο “Star Wars”. Το αποτύπωμα του Όμπι-Ουάν στην ιστορία του sci-fi είναι τεράστιο, καθώς αποτέλεσε τον κατεξοχήν σοφό εκπαιδευτή, που πιστεύει στη δυνατότητα ενός νεαρού ήρωα και θυσιάζεται ώστε να επιτρέψει στο νεαρό να βρει μόνος του το δρόμο προς το Φως. Όσες και να γίνουν οι ταινίες στο μέλλον, ο Όμπι-Ουάν θα αποτελεί για πάντα τεράστιο κεφάλαιο του μύθου. Ο Τζορτζ Λούκας ήξερε τη σημασία αυτού του ήρωα στη saga του, γι’αυτό και έβαλε έναν ηθοποιό με το κύρος του Άλεκ Γκίνες στο ρόλο.

Σείριος Μπλακ christmas

Στο “Χάρι Πότερ” υπάρχουν αρκετοί μέντορες τύπου Όμπι-Ουάν και η Ρόουλινγκ τους σκοτώνει όλους, αλλά ο πρώτος, ο πιο αγαπημένος, εκείνος που σηματοδότησε το πέρασμα σε μια αληθινά θεοσκότεινη περίοδο για το σύμπαν της σειράς, ήταν ο φοβερός Σείριος Μπλακ του Γκάρι Όλντμαν. Αρχικά εμφανίστηκε ως καταζητούμενος εγκληματίας που ψάχνει τον Χάρι για να τον βλάψει, όμως σύντομα έγινε εμφανές πως ήταν θύμα σκευωρίας και πως είναι ο τελευταίος της οικογένειάς του, είναι κάτι σαν τον πατέρα που δεν είχε ποτέ, εκείνος που τον αγαπά τόσο ώστε να τα βάλει με τις δυνάμεις του Βόλντεμορτ γι’αυτόν.

Έρικ Τέιλορ youtube

Ας πάμε σε κάτι λίγο πιο ευχάριστο. Ναι, το ξέρω ότι ο Έρικ Τέιλορ είναι όντως πατέρας, οι Τέιλορς του “Friday Night Lights” είναι εξάλλου είναι μια από τις πιο αγαπημένες οικογένειες της τηλεοπτικής ιστορίας. ΑΛΛΑ, ταυτόχρονα ήταν και προπονητής, και μάλιστα από εκείνους τους μυθικούς προπονητές για τους οποίους όλοι θέλουν να γράφουν ιστορίες, για τους ανθρώπους εκείνους που είναι πρώτα απ’όλα εκπαιδευτικοί. Ο Έρικ Τέιλορ βοήθησε πολλούς αβέβαιους εφήβους να βρουν το δρόμο τους- μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό.

Άλφρεντ Πένιγουορθ youtube

Ναι, ο μπάτλερ του Μπρους Γουέιν. Σκέψου πώς είναι να ζεις μόνος σε μια τρομακτικά τεράστια έπαυλη, γεμάτη μυστικά, γεμάτη νυχτερίδες, άδεια από φίλους ή από οικογένεια; Αν δεν έχεις έναν άνθρωπο να σε προσέχει και να σε μεγαλώνει μπορεί να σου σαλέψει και να αρχίσεις να κυκλοφορείς στο δρόμο ντυμένος νυχτερίδα.

Ρον Σουάνσον christmas

Νομίζω στην πραγματικότητα ο Ρον για τη Λέσλι ήταν κάτι μεταξύ σε πατέρα και μεγάλο αδερφό. Όποιος τελοσπάντων είναι εκείνος ο άνθρωπος που βλέπεις κάθε μέρα, που ακόμα κι αν διαφωνείτε ξέρεις πως θα είναι εκεί πάντα για σένα, που θα σου μάθει να μαγειρεύεις σωστά το μπέργκερ. Αυτό ήταν ο Ρον Σουάνσον. Ένας αληθινός αμερικάνος ήρωας. youtube

Προφανές; Προφανές! Ένας Γιόντα για τον Ντάνιελ Λαρούσο, ο πράος γείτονας που έκρυβε ένα μυστικό ότι είναι δεινός καλλιτέχνης του ξύλου, ο οποίος έμαθε στον Ντάνιελ όχι μόνο πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά και να το κάνει με ηθική έγνοια. Αυτοί είναι γονείς.

Θείος Μπεν father

Ο θείος Μπεν είναι εκείνος που ουσιαστικά έκανε τον Σπάιντερμαν αυτό που είναι. Δηλαδή ΟΚ, αυτός και η ραδιενεργός αράχνη. Αλλά στην ουσία ο Μπεν ήταν αυτός που τον πρόσεχε και τον μεγάλωσε και του έδωσε αρχές και ηθική, και που όταν πέθανε ουσιαστικά έκανε τον Πίτερ να αποδεχτεί τις νέες του δυνάμεις και να τις χρησιμοποιήσει για καλό. Είναι ο κατεξοχήν κόμικ χαρακτήρας που οι φανς εύχονταν να μην είχε πεθάνει, επειδή η επίδρασή του είναι τόσο έντονη, δεκαετίες μετά.

Ρούπερτ Τζάιλς christmas

Ο σοβαρός, τυπικός, Πάρα Πολύ Εγγλέζος (και ενίοτε κουλ σε βαθμό Ρούπερτ Ηρέμησε) βιβλιοθηκάριος του λυκείου του Σάνιντεϊλ ήταν στην πραγματικότητα

Παρατηρητής, δηλαδή ο υπεύθυνος για την εκπαίδευση και τον έλεγχο της Μπάφι. Μετέπειτα θεάσεις του “Buffy the Vampire Slayer” αποκαλύπτουν το μεγαλείο και το βάθος της πατρικής σχέσης της Μπάφι με τον Τζάιλς, που χωρίς να το κάνουν θέμα μοιράζονται τον πιο συγκινητικό δεσμό όλων των χαρακτήρων. Ο Τζάιλς δεν είναι σπουδαία πατρική φιγούρα επειδή βοήθησε τη Μπάφι να καταλάβει τους κανόνες ή επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του- ήταν σπουδαία πατρική φιγούρα επειδή παρενέβη τους κανόνες όταν ΔΕΝ ήταν η δουλειά του.

Ρέι Χολτ youtube

Ο σπουδαίος Ρέι Χολτ του “Brooklyn Nine-Nine” κάνει πως δεν αντέχει τον Περάλτα και τις εξυπνάδες του αλλά στην πραγματικότητα τον βλέπει σαν άτακτο γιο. Και την ίδια στιγμή η Έιμι Σαντιάγκο είναι η κόρη που προσπαθεί τόσο πολύ να εντυπωσιάσει τον αγαπημένο της μπαμπά. Είναι οικογενειακό το κλίμα σε αυτό το αστυνομικό τμήμα, τι να γίνει. Και κάτω από το χιούμορ των διάφορων σκετς, είναι αυτό το συναισθηματικό δέσιμο που θα κρατάει τη σειρά στιβαρή όσα χρόνια περάσουν.

Σολ Μπέρενσον father

Από την αρχή του “Homeland” φαινόταν πως ο Σολ ήταν ο χαρακτήρας που θα αγαπήσουμε, αλλά ειδικά καθώς η δράση άρχισε να μεταφέρεται ξεκάθαρα προς την Κάρι, ο ρόλος του έγινε εμφανέστερος και πιο ανθρώπινος. Έχοντας έγνοια για την διπολική της διαταραχή και πατρική αγάπη απέναντί της, ο Σολ την προστάτεψε όταν το χρειαζόταν και τη βοήθησε να πάει μπροστά όταν κανείς δεν την έπαιρνε σοβαρά. Μόνο Σοκ γενικά, τίποτα άλλο.

Ζαν-Λικ Πικάρντ & Καθηγητής Χ x

Γενικά ο Πάτρικ Στιούαρτ αρκεί να στέκεται εκεί και να σε κοιτάει με αυτό το καραφλά σαιξπηρικό του ύφος και ψαρώνεις κατευθείαν. Ακολουθείς διαταγές, κάνεις ‘το σωστό’, ασυζητητί. Ως Πικάρντ στο “Star Trek: TNG” οδήγησε το δημοφιλές πλήρωμα του Έντερπράιζ σε νέους κόσμους και ως Καθηγητής Χ έδωσε άσυλο και κατανόηση σε εφήβους που η κοινωνία θεώρησε απόβλητους. Ο Πάτρικ Στιούαρτ είναι Η Πατρική Φιγούρα της ποπ κουλτούρας μας. Αν μπορούσε ο Τζορτζ Λούκας θα τον έβαζε ψηφιακά στη θέση του Άλεκ Γκίνες.

Tου Θοδωρή Δημητρόπουλου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Oneman

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.