Φαβορί η “Carol” του Τοντ Χέινς στην κούρσα για τις Χρυσές Σφαίρες 2016 [φωτό]

Φαβορί η “Carol” του Τοντ Χέινς στην κούρσα για τις Χρυσές Σφαίρες 2016 [φωτό]

Η αντίστροφη μέτρηση για τα μεγάλα βραβεία της κινηματογραφικής σεζόν που φεύγει ξεκίνησε και επισήμως σήμερα, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες 2016.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Λος Άντζελες, Λορέντζο Σορία και οι Αντζελα Μπάσετ, Αμέρικα Φερέρα, Κλόι Γκρέις Μόριτς και Ντένις Κουέιντ, ανακοίνωσαν, live από το Χόλιγουντ, τις υποψηφιότητες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Carol» του Τοντ Χέινς, που προβάλλεται ήδη και στις ελληνικές αίθουσες, ήταν ο πρωταγωνιστής, καθώς διεκδικεί βραβεία σε πέντε κατηγορίες -ανάμεσά τους αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και δύο (!) στην κατηγορία του Α’ γυναικείου ρόλου -τόσο για την Κέιτ Μπλάνσετ όσο και για την Ρούνι Μάρα.

Το «The Revenant», το «Steve Jobs», το «The Big Short» απέσπασαν από τέσσερις υποψηφιότητες, με τη βιογραφία του Ντάνι Μπόιλ να μην κερδίζει υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία, ενώ από τρεις κέρδισαν τα «The Danish Girl», «The Hateful Eight» «Η Διάσωση», το «Room» και το «Spotlight». 

Ωστόσο, το φιλμ του Ταραντίνο μάλλον δεν έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ψηφοφόρπυς των Χρυσών Σφαιρών, καθώς ο ιδιόρρυθμος σκηνοθέτης δεν προτάθηκε για την σκηνοθεσία, ούτε η ταινία για το μεγάλο βραβείο.

Το «Mad Max» του Τζορτζ Μίλερ, από την άλλη, με τους Τομ Χάρντι και Σαρλίζ Θερόν, μπορεί να κέρδισε μόλις δύο υποψηφιότητες, αλλά αυτές ήταν της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε την ταινία μέσα στη λίστα με τις υποψήφιες για το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ.

Όσο για τις απουσίες που προκαλούν αίσθηση; Αυτές δεν είναι άλλες από το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο από την κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τα «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι, αλλά και η Σαρλίζ Θερόν, η «μεταμόρφωση» της οποίας για τις ανάγκες του «Mad Max», τόσο εμφανισιακά όσο και ερμηνευτικά, άξιζε μάλλον καλύτερης τύχης…

Οι υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

Καλύτερης ταινίας: «Κάρολ», «The Revenant», «Mad Max: Fury Road», «Room» και «Spotlight».

Καλύτερης ξένης ταινίας:  «Ο γιος του Σαούλ», «Η Ολοκαίνουργια Διαθήκη», «Η λέσχη», «The Fencer» και «Mustang».

Καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδίας: «The Big Short», «Joy», «Σταχτοπούτα», «Ο Αρειανός», «Κατάσκοπος», και «Trainwreck».

Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: «Anomalisa», «Μέσα Έξω», «Ο Καλός Δεινόσαυρος», «The Peanuts Movie» και «Σον το πρόβατο».

Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Κρίστιαν Μπέιλ για το «The Big Short», Στιβ Καρέλ για το «The Big Short», Ματ Ντέιμον για τον «Αρειανό», Αλ Πατσίνο για το «Ντάνι Κόλινς» και Μαρκ Ράφαλο για το «ΥΠέροχη Πολική Αρκούδα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Τζένιφερ Λόρενς για το «Joy», Μελίσα ΜακΚάρθι για το «Κατάσκοπος», Έιμι Σούμερ για το «Trainwreck», Μάγκι Σμιθ για την «Κυρία στο φορτηγάκι» και Λίλι Τόμλιν για το «Γιαγιά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.