ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι ταινίες της εβδομάδας – Σε ποιες κινηματογραφικές αίθουσες θα τις δείτε

Οι ταινίες της εβδομάδας – Σε ποιες κινηματογραφικές αίθουσες θα τις δείτε

Με τη ναυτική περιπέτεια «Στην καρδιά της θάλασσας» («In the heart of the sea», ΗΠΑ, 2015) ο Ρον Χάουαρντ χρησιμοποιεί τον μύθο πίσω από τη δημιουργία του κλασικού μυθιστορήματος του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ» για να σχολιάσει σκοτεινότερα πράγματα: ανάμεσά τους η θηριωδία του ανθρώπου απέναντι στη φύση, η σκληρή εκδίκηση της φύσης αλλά και τα όρια που ένας άνθρωπος πρέπει να ξεπεράσει για την επιβίωση.

Η ταινία αρχίζει ως ένα γοητευτικό ναυτικό ταξίδι περιπέτειας των ανδρών ενός φαλαινοθηρικού στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας το 1820 και καταλήγει σε ένα απίστευτα ωμό ανθρώπινο δράμα όπου όσοι από τους «ηρωικούς» ναυτικούς έχουν απομείνει έχουν μεταμορφωθεί σε κουρέλια ψυχή τε και σώματι. Οσο εύθυμος και ατρόμητος δείχνει ο πρώτος αξιωματικός του Εσεξ Οουεν Τσέις (Κρις Χέμσγουορθ) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τόσο ο Χάουαρντ τον «μουντζουρώνει» μετά το ναυάγιο.

Ο σκηνοθέτης δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία κατάσταση, είτε όταν βλέπουμε έναν ναυτικό να εισχωρεί στο εσωτερικό της νεκρής φάλαινας για να πάρει το πολύτιμο λίπος της είτε όταν οι ναυαγοί καταφεύγουν στην ακρότητα του κανιβαλισμού για να διατηρηθούν ζωντανοί πάνω στην απεραντοσύνη της κάθε άλλο παρά «μαγικής» θάλασσας.

Εξίσου ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η παράμετρος της μπίζνας και των δόλιων παιχνιδιών που στήνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για το κέρδος, και είναι αυτό ακριβώς το σημείο που κάνει την ταινία επίκαιρη σήμερα. Ισως η καλύτερη του Χάουαρντ.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE – ODEON STARCITY – STER ΙΛΙΟΝ – ΑΕΛΛΩ – ΝΑΝΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΖΕΑ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ – ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: VILLAGE COSMOS – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – CINEPLEXX

Τιμή στον Βοκάκιο

Ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» («Maraviglioso Boccaccio», Γαλλία / Ιταλία, 2015) των βετεράνων μα και ακούραστων αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι είναι μια πολύ όμορφη στην όψη αλλά και πολύ ουσιαστική σύνθεση από επιλεγμένες ιστορίες του σημαντικού έργου του Τζιοβάνι Μποκάτσιο «Το δεκαήμερον», μέσω της οποίας οι ιταλοί δημιουργοί αναζητούν την ελπίδα, τον έρωτα και τη ζωή σε μια Φλωρεντία που καταρρέει από τη θανάσιμη πανούκλα.

Οι δημιουργοί χρησιμοποιούν δέκα νέα πρόσωπα (επτά γυναίκες και τρεις άντρες) που βρίσκουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη επαρχιακή βίλα στην εξοχή, όπου και αφηγούνται τις ιστορίες τους. Αυτή η αντιπαράθεση θανάτου και ζωής με φόντο το μαγικό τοπίο της Τοσκάνης καταλήγει σε ένα άγρια κομψό έργο που υποκλίνεται στον Βοκάκιο έτσι όπως οι ίδιοι σκηνοθέτες είχαν υποκλιθεί στον Λουίτζι Πιραντέλο με το «Χάος». Παίζουν: Ρικάρντο Σκαρμάτσο, Λέλο Αρένα, Πάολα Κορτελέσι, Καρολίνα Κρεσεντίνι κ.ά.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΟΡ – ΤΡΙΑΝΟΝ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κομψός τίγρης,  χωρίς δράκο

Προσπαθήστε να φανταστείτε κινεζικές ταινίες όπως το «Τίγρης και δράκος» του Ανγκ Λι ή τα «Ιπτάμενα στιλέτα» του Ζανγκ Γιμού χωρίς τις χορογραφίες πολεμικών τεχνών στον αέρα και την ασταμάτητη δράση και θα αποκτήσετε μια ιδέα της ταινίας «Η σιωπηλή δολοφόνος» («The assassin», Κίνα / Ταϊβάν / Χονγκ Κονγκ / Γαλλία, 2015) τουΧου Χσιάο Χσιέν.

Αν και ο καμβάς είναι ο ίδιος (η ταινία εκτυλίσσεται στην Κίνα του 9ου αιώνα προς τα τέλη της Δυναστείας των Τανγκ, 618-907 μ.Χ.), μια κοπέλα που μετατράπηκε σε δολοφόνο στα χέρια μιας καλόγριας μάχεται κατά της διαφθοράς και έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Κινηματογραφικό επίτευγμα σπάνιας ομορφιάς και αρμονίας, μια χρωματική πανδαισία που σε κάνει να υποκλιθείς μπροστά στη φαντασία ενός δημιουργού γνήσιας καλλιτεχνικής ευαισθησίας, παρότι συχνά δεν καταλαβαίνεις πλήρως τι λαμβάνει χώρα στην οθόνη.

Απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας εφέτος στο Φεστιβάλ των Καννών. Παίζουν: Σου Κι, Τσανγκ Τσεν, Ζου Γιουν κ.ά.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΥ – ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΖΩΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Αθάνατο παραμύθι

Τα κινούμενα σχέδια, συμπαραγωγής ΗΠΑ / Γαλλίας 2015, «Ο μικρός πρίγκιπας» («The little prince») του Μαρκ Οσμπορν δίνουν ζωή στο μυθιστόρημα του Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερί που εκδόθηκε το 1943 δίνοντας νέες διαστάσεις στο παιδικό παραμύθι. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ο τρόπος προσέγγισης του παραμυθιού μέσα από την ίδια την ιστορία αλλά και από μια δεύτερη ιστορία, παράλληλη. Ετσι λοιπόν στην καρδιά του κινηματογραφικού – animation «Μικρού Πρίγκιπα» υπάρχει το Μικρό Κορίτσι που μεγαλώνει με τη μητέρα του δίπλα σε έναν καλόκαρδο, εκκεντρικό Πλοηγό, ο οποίος θα ανοίξει στο Κορίτσι την πόρτα για έναν κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Είναι ο κόσμος του Μικρού Πρίγκιπα στον οποίο ο ίδιος ο Πλοηγός είχε εισαχθεί στο παρελθόν. Το Κορίτσι θα ανακαλύψει εκ νέου την παιδική ηλικία του και θα καταλάβει ότι μόνο με καρδιά μπορείς να δεις σωστά. Τα ουσιαστικά πράγματα στη ζωή δεν είναι ορατά. Τεχνικά μιλώντας η ταινία έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον γιατί για τη δημιουργία της έγινε μια μείξη από CG animation και stop motion. (Οι φωνές των ηρώων στην ταινία είναι των Τζεφ Μπρίτζες, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Τζέιμς Φράνκο, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Ρίκι Ζερβέ.)

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: CINERAMA – ODEON MAΡOΥΣΙ – ODEON STARCITY – STER IΛION – ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE – ΑΕΛΛΩ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΙΓΛΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΔΑΝΑΟΣ – ΔΙΑΝΑ ΜΑΡΟΥΣΙ –  ΕΛΛΗ – ΖΕΑ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ – ΝΑΝΑ – ΟΝΑΡ – ΟΣΚΑΡ – ΣΙΝΕ ΑΛΙΚΗ – ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ – ΣΙΝΕΑΚ –  ΣΠΟΡΤΙΓΚ –  ΣΤΟΥΝΤΙΟ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ – ΤΡΙΑΝΟΝ – ΦΟΙΒΟΣ – ΕΛΛΗ – ΑΛΚΥΟΝΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: CINEPLEXX – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER MAKEΔONIA – VILLAGE COSMOS – ΒΑΚΟΥΡΑ – ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Είμαι μια φτωχή Ιρλανδέζα

Το συμπαθές πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας που αποφασίζει να μεταναστεύσει από την πάμπτωχη Ιρλανδία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1950 έφτιαξε ο σκηνοθέτης Τζον Κρόουλι στο «Brooklyn» (Ιρλανδία / Αγγλία / Καναδάς, 2015).Κινηματογραφική μεταφορά ενός μπεστ σέλερ του Κολμ Τόιμπιν, η ταινία μιλάει για το πείσμα που είναι το όπλο της κοπέλας για να ξεπεράσει τα εμπόδια προσαρμογής της στη θηριώδη πόλη. Η αποφασιστική, θαρραλέα κοπέλα είναι ένας πολύ καλός ρόλος για την ιρλανδή ηθοποιό Σέρσε Ρόναν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το «Brooklyn» έχει τον αέρα της μεγάλης ταινίας. Είναι όμορφα στημένη, έχει ωραίους β’ ρόλους (Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τζούλι Γουόλτερς) αλλά συγχρόνως έχει και κάτι το άγευστο.

Βαθμολογία: 2 1/2

ΑΘΗΝΑ:  ODEON ΟΠΕΡΑ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – GAZARTE – ΑΒΑΝΑ – ΙΛΙΟΝ  ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ODEON ΑΤΛΑΝΤΙΣ – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ODEON ΜΑΡΟΥΣΙ ODEON STARCITY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Προβάλλεται, τέλος, το «Μπελ & Σεμπαστιάν 2: Η περιπέτεια συνεχίζεται» («Belle & Sebastien 2: L’Aventure Continue», Γαλλία, 2015) της Κριστίνα Ντιγκέ, συνέχεια της κινηματογραφικής επιτυχίας «Μπελ και Σεμπαστιάν», με θέμα τις περιπέτειες ενός αγοριού (Φελίξ Μποσουέ) και της σκύλας του στην επικίνδυνη φύση της γαλλικής υπαίθρου.

Βαθμολογία: _

ΑΘΗΝΑ: ODEON ΟΠΕΡΑ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ODEON ΑΤΛΑΝΤΙΣ – ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ – ΖΕΑ – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ODEON ΜΑΡΟΥΣΙ – ODEON STARCITY – STER ΙΛΙΟΝ – ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – VILLAGE COSMOS – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βαθμολογία:5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη,  _: χωρίς άποψη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Γιάννης Ζουμπουλάκης (tovima.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.