ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πέθανε ο ιταλός κινηματογραφιστής Ερμάνο Όλμι

Πέθανε ο ιταλός κινηματογραφιστής Ερμάνο Όλμι

Σε ηλικία 86 ετών, πέθανε, ο ιταλός κινηματογραφιστής Ερμάνο Όλμι, που είχε βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών το 1978, για την ταινία «Το δένδρο με τα τσόκαρα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Ο Όλμι, που ήταν άρρωστος εδώ και πολλά χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Αζιάγκο, σε περιοχή της βόρειας Ιταλίας, όπου είχε εισαχθεί την Παρασκευή, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

«Ο θάνατος του Ερμάνο Όλμι στερεί την ιταλική κουλτούρα από έναν γίγαντα, έναν πολύ μεγάλο μετρ του ιταλικού κινηματογράφου», ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ενώ πρόσθεσε πως «Ήταν ένας διανοούμενος που εξερεύνησε σε βάθος τα μυστήρια του ανθρώπου και αφηγήθηκε, με την ποίηση που χαρακτηρίζει τα έργα του, τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, την αξιοπρέπεια της εργασίας, την πνευματικότητα».

Γεννημένος στις 24 Ιουλίου 1931 στο Μπέργκαμο, ο αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, γύρισε γύρω στις 40 ταινίες μικρού μήκους και γύρω στις 20 μεγάλου μήκους. Η γνωστότερη είναι «Το δένδρο με τα τσόκαρα» (L’ albero degli zoccoli), μια σχεδόν ντοκιμαντερίστικη περιγραφή της ζωής τεσσάρων οικογενειών φτωχών χωρικών στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ταινία, η οποία θεωρείται ένα μείζον έργο του ιταλικού κινηματογράφου, είχε βραβευθεί το 1978 στις Κάννες με τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς και με το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας την επόμενη χρονιά στη Γαλλία.

Ο Ερμάνο Όλμι πειραματίσθηκε με πολλές κινηματογραφικές φόρμες, φέρνοντας στην οθόνη τις ιταλικές διαλέκτους, όπως στο «Δένδρο με τα τσόκαρα», ή ακόμη το θρησκευτικό είδος στην ταινία «Camminacammina» (1982), στην οποία αναφέρεται στην ιστορία των τριών μάγων χρησιμοποιώντας μη επαγγελματίες ηθοποιούς.

Ο Ερμάνο Όλμι είχε επίσης τιμηθεί με τον Αργυρό Λέοντα το 1987 στη Μόστρα της Βενετίας, για την ταινία «Lunga vita alla signora» και τον Χρυσό Λέοντα το 1988 για την ταινία «La leggenda del santo bevitore», βασισμένη σε μια νουβέλα του Γιόζεφ Ροτ, ενώ είκοσι χρόνια αργότερα, το φεστιβάλ της Βενετίας τον τίμησε μ’ έναν δεύτερο Χρυσό Λέοντα, αυτή τη φορά για το σύνολο της καριέρας του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.