ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Γιαλίτζα Απαρίσιο: Η Ινδιάνα που αντικατέστησε την έγκυο αδελφή της στην οντισιόν και τώρα πάει για το Όσκαρ! (φωτο)

Γιαλίτζα Απαρίσιο: Η Ινδιάνα που αντικατέστησε την έγκυο αδελφή της στην οντισιόν και τώρα πάει για το Όσκαρ! (φωτο)

Αυτή είναι η ιστορία της Γιαλίτζα Απαρίσιο της Ινδιάνας ιθαγενούς, η οποία είναι υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ.

Είναι η πρώτη Ινδιάνα ιθαγενής από το Μεξικό υποψήφια για Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Η Γιαλίτζα Απαρίσιο, πρωταγωνίστρια στην ταινία «Roma» του Αλφόσνο Κουαρόν βρέθηκε, κυριολεκτικά, από το πουθενά στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί αντικατέστησε την έγκυο αδελφή της… Κι είναι μόλις 25 χρόνων.

Χρωστά την είσοδό της στον χώρο της έβδομης τέχνης σε μια σύμπτωση, όπως η ίδια εξομολογήθηκε σε συνέντευξη που έδωσε στους New York Times, λίγες ημέρες προτού ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα Οσκαρ 2019. Στην ταινία ερμηνεύει την Κλέο, μια νταντά στο Μεξικό της δεκαετία του ΄70, την οποία ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από ένα αληθινό πρόσωπο και μάλιστα εξαιρετικά οικείο του, την δική του νταντά.

Είναι η πρώτη ιθαγενής από το Μεξικό που έγινε εξώφυλλο στην Vogue (Μεξικού), με ρίζες από μια μίξη εθνικών μειονοτήτων που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από τον ισπανικό αποικισμό. Και η δεύτερη Μεξικανή μετά στη Σάλμα Χάγιεκ στην «Φρίντα». Η ίδια, πάντως, δεν θέλει να αποτελεί την εξαίρεση για τις γυναίκες της πατρίδας της. Ωστόσο η Γιαλίτζα Απαρίσιο βρέθηκε συχνά αντιμέτωπη με ρατσιστικές επιθέσεις, κυρίως μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών της, στην αμερικανική έκδοση του Vanity Fair.

Η ενδιαφέρουσα περιπέτεια που την οδήγησε στη μεγάλη οθόνη ξεκινά πριν από δύο χρόνια, όταν ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της γενέτειράς της, κάλεσε την μεγαλύτερη αδελφή της, την Εντίθ, για κάστινγκ… Ηταν το κάστινγκ που έκανε ο Αλφόνσο Κουαρόν. Ως τότε ο σκηνοθέτης είχε ήδη δει 3.000 νέα κορίτσια, χωρίς καμία να τον έχει ικανοποιήσει για να αναλάβει τον ρόλο που είχε στο μυαλό του. Εγκυος τότε η Εντίθ, έστειλε στην θέση της την Γιαλίτζα…. «Κεραυνοβόλος» ήταν ο έρωτας του Κουαρόν γι΄αυτό το «σεμνό, μετρημένο αλλά εξαιρετικά ανοιχτό πλάσμα» που είδε μπροστά στα μάτια του. Χωρίς να χάσει χρόνο της πρότεινε τον πρώτο ρόλο στην ταινία του… «Ναι, μπορώ να το κάνω», του απάντησε στην πρότασή του. «Δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω». Ηταν η εποχή που είχε μόλις πάρει το δίπλωμά της ως δασκάλα αλλά δεν είχε βρει ακόμα δουλειά. Λίγο καιρό μετά ο Κουαρόν δήλωνε εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες αλλά και την ταχύτητα με την οποία η νεαρή προστατευόμενη του έμαθε όλα όσα έπρεπε για να πρωταγωνιστήσει σ΄ αυτή την ημι-αυτοβιογραφική του ταινία.

«Όταν ο σκηνοθέτης μου πρότεινε τον ρόλο, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι μου δίνεται μια ευκαιρία να κάνω υπερήφανη την μητέρα μου», είπε, προσθέτοντας ότι με την υποψηφιότητα «η μητέρα μου θα είναι ακόμα πιο υπερήφανη»… Η ηθοποιός σε δηλώσεις της τόνισε ότι «πιστεύω πως δεν δεν πρέπει να βάζουμε όρια στα όνειρά μας, ούτε να μας περιορίζει η καταγωγή ή η κοινωνικο – οικονομική μας τάξη. Στην ζωή υπάρχει χώρος για όλους.

Θα ήθελα να συνεχίσω να παίζω, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχω μέλλον σ΄ αυτόν τον χώρο, θα είμαι πάντα ευγνώμων γι΄ αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε και γι΄ αυτή την εμπειρία που έζησα».

Η ταινία του Κουαρόν που έχει ήδη κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας έρχεται πέντε χρόνια μετά το «Gravity» και τα επτά Οσκαρ που κέρδισε το 2014. Στο «Roma» ο σκηνοθέτης θέλησε να μεταφέρει στη μεγάλη μια πιο προσωπική ιστορία, μια ιστορία για τις δύο γυναίκες που καθόρισαν την παιδική του ηλικία, την μητέρα του και την νταντά του. Κι ίσως αυτή η ομοιότητα της Γιαλίτζα με το πραγματικό πρόσωπο της ηρωίδας, μαζί με την ζωντάνια και την αμεσότητά της, να τον οδήγησαν στην επιλογή της. Μια επιλογή που φέρνει την 26χρονη ινδιάνα να είναι υποψήφια για Οσκαρ με την πρώτη της ταινία…

Φωτογραφίες: Υalitza Aparicio / Facebook

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.