ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Η ταινία που στοίχισε την ζωή σε 46 ανθρώπους – Οι μολυσμένοι βράχοι με… ραδιενέργεια

Η ταινία που στοίχισε την ζωή σε 46 ανθρώπους – Οι μολυσμένοι βράχοι με… ραδιενέργεια

Υπάρχουν αρκετές ιστορίες για καταραμένες ταινίες ή ρόλους που στοίχισαν την ζωή σε ανθρώπους, όμως το «The Conqueror» με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν, άφησε πίσω της συνολικά 46 νεκρούς.

Παραγωγός της ταινίας ήταν ο επιχειρηματίας και μεγιστάνας, Χάουαρντ Χιούζ. Πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία είχαν ο σπουδαίος Τζον Γουέιν και η πανέμορφη η Σούζαν Χέιγουρντ, ενώ σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο εξαιρετικός Ντικ Πάουελ.

Η ιστορία της ταινίας πολύ απλή: Ο Τζένγκις Χαν θα ερωτευόταν παράφορα την κόρη του μεγαλύτερου εχθρού του. Το σενάριο αμέσως προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στο Χόλιγουντ και όλοι περίμεναν μια ταινία που θα σάρωνε στα ταμεία αλλά και στα Όσκαρ. Φευ…

Τα γυρίσματα του θανάτου

Η ταινία προφανώς θα έπρεπε να είναι αληθοφανής καθώς θα πραγματευόταν το love story του θρυλικού Μογγόλου αυτοκράτορα, οπότε θα έπρεπε να γυριστεί σε κάποια έρημο με απόκοσμα τοπία.

Μετά από πολλές εβδομάδες αναζήτησης του κατάλληλου μέρους, η έρημος Σεντ Τζορτζ στη Γιούτα, θεωρήθηκε ιδανική από τον σκηνοθέτη, Ντικ Πάουελ.

Οι βράχοι είχαν ποτιστεί με ραδιενέργεια!

Αυτό που αποσιώπησε, ωστόσο, ο παραγωγός της ταινίας (και ελάχιστοι ακόμα) ήταν πως 200 χιλιόμετρα πιο μακριά εξελίσσονταν πυρηνικές δοκιμές από τον αμερικανικό στρατό για τουλάχιστον μια δεκαετία!

Οι άγονοι λόφοι γύρω από την περιοχή που γινόντουσαν τα γυρίσματα ήταν καλυμμένοι από ραδιενεργή σκόνη. Οι μετρήσεις που έγιναν από ειδικούς ανέφεραν πως η ραδιενέργεια ήταν αρκετές μονάδες πάνω από το ασφαλές όριο.

Ήταν τόσο μεγάλη η συγκέντρωση ραδιενέργειας, που από το 1956 έως το 2007 η περιοχή θεωρούνταν μολυσμένη!

Ουσιαστικά οι συντελεστές πήγαν σαν πρόβατα σε σφαγή, με την έρημο να «φτύνει» καρκίνο, καθώς από το 1950 έγιναν πάνω από 100 πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή ενώ μόλις δυο χρόνια πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, το 1953, έγιναν 11!

Καταδικασμένοι από το πρώτο γύρισμα!

Αφού οι συντελεστές ξεκίνησαν τα γυρίσματα, όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά.

Καθυστερήσεις, τσακωμοί και μια ταινία η οποία ψηφίστηκε ως μια από τις πλέον χειρότερες στην ιστορία του κινηματογράφου, «σφράγισαν» τη μοίρα του «The Conqueror».

Μέχρι που το «κτήνος» της ραδιενέργειας άρχισε να αφήνει τα σημάδια του πάνω στα σώματα των συντελεστών της ταινίας.

Συνολικά περίπου 220 άνθρωποι απασχολήθηκαν στα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας στην περιοχή του Σεντ Τζορτζ της Γιούτα. Από αυτούς μέσα στα επόμενα χρόνια είχαν νοσήσει οι 91!

Οι 46 δεν τα κατάφεραν και πέθαναν. Ανάμεσα σε αυτούς τόσο οι δυο πρωταγωνιστές όσο και ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ο Τζον Γουέιν πέθανε στα 72 του, το 1979 χτυπημένος σφοδρά από τον καρκίνο του πνεύμονα και του στομάχου. Ο ίδιος ποτέ δεν δέχτηκε ανοιχτά πως τα γυρίσματα στην έρημο του Σεντ Τζορτζ ευθύνονταν για την μάχη του με τη νόσο.

Την ίδια τύχη είχε και η συμπρωταγωνίστριά του, Σούζαν Χέιγουορντ, καθώς περίπου 15 χρόνια μετά την ταινία διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο.

Οι γιοι του Γουέιν απέδειξαν την αλήθεια… νοσώντας!

Και αν ο θρυλικότερος καουμπόι στην ιστορία του κινηματογράφου δεν δέχτηκε την αλήθεια για την ραδιενέργεια στην έρημο της Γιούτα, δυο γιοι του αποφάσισαν να δείξουν πως ο πατέρας του νόσησε στα γυρίσματα του «The Conqueror».

Για αρκετούς μήνες έκαναν μετρήσεις στους λόφους και στα σημεία που έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας και το αποτέλεσμα ήταν ανατριχιαστικό: Αμφότεροι ανέπτυξαν καλοήθεις όγκους, οι οποίο χειρουργήθηκαν και αφαιρέθηκαν.

Όσο για ποιο λόγο ο Γουέιν απέφευγε μετά βδελυγμίας να δεχτεί το ενδεχόμενο «δηλητηρίασης» από την ραδιενέργεια;

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν στα πρόθυρα πυρηνικής σύρραξης με την Ρωσία και ο πατριώτης (και φανατικός αντικομμουνιστής) Γουέιν, δεν ήθελε σε καμία των περιπτώσεων να ρίξει το φταίξιμο στις δοκιμές όπλων.

Ούτε όμως και η Κυβέρνηση ήθελε ποτέ να δηλώσει δημόσια ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ, πως πέθανε επειδή εκείνοι τέσταρε όπλα.

Προσπάθησαν να εξαφανίσουν τις κόπιες!

Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ο Χάουαρντ Χιούζ, ο παραγωγός της ταινίας προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ξόδεψε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αγοράσει όλα τα αντίγραφα της ταινίας που είχαν κυκλοφορήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελικά, η εταιρεία παραγωγής Paramount, που «μυρίστηκε» λαβράκι με τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί τον πλησίασε και τον πλήρωσε αδρά προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας και το αρχικό φιλμ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.