ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Όταν η Λιλή Παπαγιάννη έγραφε ιστορία με την ατάκα «εσύ ρούφα το αυγό σου Μπούλη» (βίντεο)

Όταν η Λιλή Παπαγιάννη έγραφε ιστορία με την ατάκα «εσύ ρούφα το αυγό σου Μπούλη» (βίντεο)

Μία από τις πιο κλασσικές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου ειπώθηκε από την Λίλη Παπαγιάννη.

Η αγαπημένη σε όλους «Αθηνάαααα» όπως την αποκαλούσε η Τζένη Καρέζη στην ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής», η Λίλη Παπαγιάννη αν και δεν έχει παίξει σε πολλές ταινίες, παραμένει αξέχαστη λόγω της φινέτσας και της κομψότητας της.

Όπως είχε αποκαλύψει η ανιψιά της, Έλενα Ακρίτα, ο Μάριος Πλωρίτης που την είχε μαθήτρια στη σχολή, της είχε πει ότι δεν υπήρχε ούτε ένας εκεί μέσα που να μην την είχε ερωτευτεί τρελά. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1957, στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1959 στην ταινία «Νταντά με το Ζόρι» δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή της:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και το 1965 συγκρότησαν με το σύζυγό της Ανδρέα Φιλιππίδη δικό τους θίασο. Αργότερα πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ) και από το 1982 έως το 1988 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο. Αξιοπρόσεκτες ήταν και οι εμφανίσεις της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος με το θίασο του Δημήτρη Ποταμίτη. Πρωταγωνίστησε, επίσης, σε τηλεοπτικά θεατρικά έργα.

Στον κινηματογράφο η Λίλη Παπαγιάννη πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στην ταινία του Στέλιου Ζωγραφάκη «Νταντά με το Ζόρι» δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου. Ξεχώρισε μέσα από ρόλους που ανέδειξε με το ταλέντο και τη φινέτσα της, όπως στις ταινίες «Δεσποινίς διευθυντής» (1964), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965) και «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965).

Υπήρξε συμπρωταγωνίστρια μεγάλων ονομάτων του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρω Κοντού, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Δέσπω Διαμαντίδου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Για την ερμηνεία του ρόλου τής «Ειρήνης» στην πολυβραβευμένη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Η Εκδρομή» τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας από τους κριτικούς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1966.

Η Λίλη Παπαγιάννη, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, πέθανε στις 12 Μαΐου 2015, σε ηλικία 80 ετών.

Δείτε την στην χαρακτηριστική ατάκα «Εσύ ρούφα το αυγό σου Μπούλη»:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.