Designated Survivor: Η σειρά που μας θυμίζει την άλωση του Καπιτώλιου (βίντεο)

Designated Survivor: Η σειρά που μας θυμίζει την άλωση του Καπιτώλιου (βίντεο)

Η άλωση του Καπιτώλιου από πατριώτες έγραψε ιστορία, καθώς δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο στην πρόσφατη αμερικανική σκηνή. Ποιες όμως είναι οι σειρές του Netflix που έχουν παρόμοια σενάρια μ’ αυτό που ζήσαμε;

Για πολλούς το House of Cards είναι η σειρά που περιγράφει απόλυτα την αμερικανική πολιτική σκηνή. Μόνο που εκεί μιλάμε για λόμπι, για το πώς επηρεάζεται το αποτέλεσμα σε μια δημοκρατία, όχι πώς παραλύει το πολίτευμα.

Υπάρχει μια άλλη σειρά που το αποτύπωσε με τρόπο που τότε φαινόταν τραβηγμένος από τα μαλλιά. Το Designated Survivor με τον Κίφερ Σάδερλαντ βασίζεται σε αυτόν τον κανόνα του υπουργικού συμβουλίου στις ΗΠΑ, όπου ορίζεται ένα πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει την προεδρία σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχτεί επίθεση και εξοντωθούν ανώτατα στελέχη της. Αυτό το πρόσωπο μάλιστα είναι το πρώτο που θα σπεύσουν να σώσουν οι άνθρωποι ασφαλείας στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Ο Σάδερλαντ είναι ο 12ος στην ιεραρχία όταν μια τρομοκρατική ενέργεια αφανίζει σχεδόν ολοσχερώς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές και καταστρέφει τα δύο βασικά κτήρια της αμερικανικής δημοκρατίας, το Κογκρέσο και αυτό της Γερουσίας.

Στις τρεις σεζόν που διήρκεσε η σειρά, βλέπουμε ανυπακοή προς τον πρόεδρο από ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες πολιτειών, με τον Τομ Κέρκμαν, τον χαρακτήρα του Σάδερλαντ, να οδηγείται στην ακραία λύση να στείλει πολιτοφυλακή για να πειθαρχήσει ο κυβερνήτης. Δε θα μας ξάφνιασε αν το χθεσινοβραδινό ήταν μια ενορχηστρωμένη κίνηση για να εξωθήσει κάποιος τον Μπάιντεν σε μια απόφαση που μπορεί να κατέρριπτε την ηθική του απόσταση από τον Τραμπ.

Στο Designated Survivor αποδεικνύεται κάπου στη δεύτερη σεζόν ότι όλα έχουν οργανωθεί από έναν πλούσιο τύπο, τον Πάτρικ Λόιντ, που χρηματοδοτεί τη στυγνή τρομοκρατία του προέδρου, της δημοκρατίας και της χώρας, προς τέρψιν μιας αμερικάνικης εκδοχής του Γ΄Ράιχ. Ο Λόιντ δεν απέχει ούτε από τον Τραμπ ως περσόνα, ούτε από ανθρώπους που είναι στο επιτελείο του και τώρα τους αποκηρύσσει, καλή ώρα ο Μάικ Πενς.

Η σειρά βρίσκεται στο Netflix για να την δεις και νομίζουμε πως σε κάθε επεισόδιο θα βρεις κάτι που μπορεί να αναχθεί σε γεγονότα που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, όπως ας πούμε και ο λόγος που είχε ξεκινήσει πριν ένα χρόνο διαδικασία impeachment για τον Τραμπ, εξαιτίας της συνεργασίας του με την Ουκρανία και της προσπάθειας του να «προδώσει» τον Μπάιντεν και τον γιο του, δύο αμερικανούς πολίτες.

Μπορεί να μην έχει το Designated Survivor τις ερμηνείες ή το βάρος που διαθέτει το House of Cards με Σπέισι και Ρόμπιν Ράιτ συν τους άλλους ηθοποιούς, μπορεί να τραβιέται αρκετά, είναι εν τούτοις μια απεικόνιση που προσομοιάζει στα όσα συμβαίνουν και σε αρκετά σημεία διατηρεί το ενδιαφέρον και την αγωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.