ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα Φεστιβάλ του Αιγαίου

Τα Φεστιβάλ του Αιγαίου

Δώδεκα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, δώδεκα καλοκαιρινά φεστιβάλ, το καθένα με το δικό του στίγμα

Η μουσική, το θέατρο, ο χορός και οι εικαστικές τέχνες συναντούν την τοπική παράδοση και τις λαϊκές γιορτές με θέα το Αιγαίο σε ένα πανόραμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που μας θυμίζει γιατί την Ελλάδα δεν την αλλάζουμε με τίποτα! Από τη Σαντορίνη μέχρι τη Σκόπελο και από τη Σάμο μέχρι τη Λήμνο, ο φετινός Αύγουστος ξεχειλίζει πολιτισμό και δημιουργία. Ανακαλύψτε μαζί μας δώδεκα πολιτιστικούς προορισμούς του Αιγαίου και πάρτε το πρώτο καράβι για κάποιον από αυτούς…

Σαντορίνη – Εργοστάσιο… τεχνών

Θεωρείται –όχι άδικα– το ομορφότερο νησί του κόσμου. Η μαγεία της Σαντορίνης όμως δεν σταματά στη μαγευτική της θέα που σου κόβει την ανάσα. Το Santorini Arts Factory, που διεξάγεται φέτος για δεύτερη χρονιά, μέχρι τις 29 Αυγούστου, στο παλιό εργοστάσιο τομάτας της οικογένειας Νομικού στη Βλυχάδα, είναι ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθείς τη Σαντορίνη. Ένα φεστιβάλ που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη μουσική, το θέατρο, τον σύγχρονο χορό και τις εικαστικές τέχνες σε ένα σκηνικό, που το industrial συναντά το βραχώδες τοπίο με φόντο τη θάλασσα. Στα απόλυτα must see του φετινού προγράμματος η συναυλία του Kyklos Ensemble με την «Ιστορία του Στρατιώτη» του Στραβίνσκι (1/8), η unplugged βραδιά με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Παναγιώτη Μάργαρη και τις κιθάρες τους (7/8), οι πολυσυζητημένες θεατρικές παραστάσεις «Αβελάρδος και Ελοϊζα» (10/8) και «Κατερίνα» (17&18/8), καθώς και η μουσική συνάντηση της Πασπαλά και του Vassilikos στο “Play” (19/8).

Πάρος – Διαδρομές στη Μάρπησσα

Ξεχάστε την πολύβουη και τουριστική Πάρο. Η Μάρπησσα είναι ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό στην ανατολική πλευρά του νησιού. Φημίζεται για δύο πράγματα. Για τις αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Παρασκευή, που καθιστούν μοναδική εμπειρία την περιφορά του Επιταφίου, και για το Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ένα Φεστιβάλ εντελώς διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα. Ένα βιωματικό, πολιτιστικό τριήμερο που διοργανώνεται από ομάδα εθελοντών. Περιλαμβάνει δρώμενα μέσα στα σοκάκια και τα σπίτια του χωριού, επικεντρώνεται σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος και προϋποθέτει την αλληλεπίδραση επισκεπτών και κατοίκων. Φέτος διοργανώνεται στις 20, 21 και 22 Αυγούστου και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σαν μία εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό.

Νάξος – Στον Πύργο του πολιτισμού

Χτισμένος περί το 1600, ο Πύργος Μπαζαίου δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού παραμένοντας ένα εμβληματικό μνημείο του νησιού. Εδώ και 15 χρόνια όμως είναι και η έδρα του Φεστιβάλ της Νάξου, ενός θεσμού που δεν φοβάται τους πειραματισμούς δίνοντας χώρο στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία μακριά από το mainstream. Τον τόνο στη φετινή διοργάνωση δίνει η εικαστική έκθεση “Falling Apart”, που έχει ξεκινήσει ήδη από τις 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, και επιχειρεί μέσα από δύο εκθέσεις και μία φωτογραφική εγκατάσταση να συνδέσει τα θραύσματά μας με εκείνο το πολύτιμο υλικό που φτιάχνονται τα όνειρα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, κλείστε θέση, μεταξύ άλλων, σε μία συναυλία–πάρτυ του Κωστή Μαραβέγια στις 5 Αυγούστου, πάρτε μια γεύση από σύγχρονο χορό με άρωμα Πίνα Μπάους μέσα από το “Addio Addio Amore” στις 18 Αυγούστου και προετοιμαστείτε για τη μουσική συνάντηση του Καταλανού τραγουδοποιού Josep Tero με την ποίηση του Καβάφη στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Σέριφος – Μουσική με θέα

Αν έχετε επισκεφθεί το μικρό θεατράκι στην Κάτω Χώρα της Σερίφου, ξέρετε ότι η θέα που σου προσφέρει στο Αιγαίο μοιάζει ανεκτίμητη. Σε αυτήν προσθέστε ορισμένες από τις πιο αγαπημένες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής και ετοιμαστείτε για βράδια μουσικά και ονειρεμένα σε ένα από τα πιο ήσυχα και όμορφα νησιά μας. Το 4ο Φεστιβάλ Σερίφου σας περιμένει μέχρι τις 13 Αυγούστου με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες των Φοίβου Δεληβοριά, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Σόνιας Θεοδωρίδου, Φωτεινής Βελεσιώτου και Βαγγέλη Κορακάκη. Το πρωί απολαύστε το μπάνιο σας σε κάποια από τις παραλίες του νησιού ατενίζοντας τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων για τους οποίους φημίζεται η Σέριφος. Το απόγευμα σεργιανίστε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας ανακαλύπτοντας την ιστορία αυτού του οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού. Και το βράδυ αφήστε τη μουσική να σας ταξιδέψει…

Τήνος – Πολιτισμός παντού

Στη θρησκευτική συνείδηση έχει μείνει ως το νησί των ταμάτων, αλλά είναι προφανές ότι ο ναός της Παναγίας της Τήνου δεν μπορεί να χαρακτηρίσει όλο το νησί. Η Τήνος φημίζεται για την ενδοχώρα της και τα πολύ όμορφα χωριά της. Αξίζει όμως να μάθετε και το Φεστιβάλ της, που απλώνεται σε όλο το νησί: από το θέατρο στον Κούμαρο μέχρι τα Παλιά Σφαγεία, τις πλατείες και τα σχολεία των χωριών. Φέτος οι μαθητές έβαλαν την υπογραφή τους στη διοργάνωση, αφού το logο του φεστιβάλ προέκυψε από εικαστικό διαγωνισμό στα σχολεία. Εκεί θα εκθέσουν τα έργα τους και διάφοροι Τηνιακοί καλλιτέχνες στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ της Τήνου λέει ναι και στον πειραματισμό με ένα διήμερο videoart, ποίησης, σύγχρονου χορού και μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Σφαγείο στις 24 και 25 Αυγούστου. Επίσης αγκαλιάζει τρία μικρότερα φεστιβάλ, το Frince Festival (7,8&9 Αυγούστου), το «Μικρό Θαλασσινό Φεστιβάλ» και το Wine Festival (23/8). Στον κύριο κορμό του φιλοξενεί συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών (Ελεωνόρα Ζουγανέλη 5/8, Νικος Κυπουργός & Σαβίνα Γιαννάτου 10/8 , Μανώλης Μητσιάς 12/8), ενώ στις 16 Αυγούστου οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη με Χαραλαμπόπουλο – Σερβετάλη – Χατζηπαναγιώτη αποβιβάζονται στο νησί.

Μυτιλήνη – Λεσβιακό Καλοκαίρι

Ξέρω ότι το μυαλό σας πάει στο πονηρό, αλλά θα πρέπει να σας επαναφέρω στην τάξη. «Λεσβιακό καλοκαίρι» λέγεται το καλοκαιρινό Φεστιβάλ που διοργανώνεται σε όλη τη Μυτιλήνη με παραδοσιακά γλέντια, ποδηλατάδες, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, μουσικοχορετικές παραστάσεις… Πραγματικά μιλάμε για ένα Φεστιβάλ που τα χωράει όλα!

Μπορεί οι μεγάλες συναυλίες να γίνονται στο Κάστρο της Μυτιλήνης, αλλά οι δημοτικές κοινότητες έχουν τον πρώτο λόγο με αποτέλεσμα να γίνονται δύο-τρεις εκδηλώσεις ανά ημέρα στα διάφορα χωριά του νησιού. Το φεστιβάλ, που έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, κάνει ποδαρικό στον Αύγουστο με Ποδηλατάδα (ο γύρος της Γέρας), ολονύχτιο γλέντι για τη Γιορτή των Ξενιτεμένων στην Αγία Παρασκευή και Γιορτή Τραχανά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ακρασίου.

Αδύνατον να αναφερθούμε σε όλες τις εκδηλώσεις, είναι δεκάδες. Σημειώστε μόνο ότι μπορείτε να επισκεφθείτε από Γιορτές Σαρδέλας, Ούζου, Τυριού και Παραδοσιακών Γεύσεων μέχρι θέατρο σκιών, εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες από τοπικούς φορείς ή γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Παπακωνσταντίνου, Θηβαίος και Αρβανιτάκη. Το ξεχωριστό με αυτό το φεστιβάλ είναι ότι ο κύριος κορμός του δεν αποτελείται από μετακλήσεις, αλλά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους τοπικούς συλλόγους του νησιού. Ένα φεστιβάλ πραγματικά με τη σφραγίδα της Μυτιλήνης.

Χίος – Ένα φωτογραφικό… ταξίδι

Δεν περιμένει κανείς να συναντήσει σε ένα νησί εν μέσω θέρους ένα φωτογραφικό φεστιβάλ, που σέβεται τον εαυτό του. Στη Χίο όμως φαίνεται ότι κάποιοι πίστεψαν σοβαρά σε έναν τέτοιο θεσμό. Ετσι, το Chios Photo Festival κάνει φέτος το καλοκαίρι το ντεμπούτο του υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Μπενάκη και άλλων τοπικών φορέων του νησιού. Θέμα του το «ταξίδι», και φιλοδοξία του να γίνει η αφορμή για ένα ταξίδι στη Χίο και μία ξεχωριστή φωτογραφική συνάντηση. Τρεις από τις έξι συνολικά φωτογραφικές εκθέσεις του συνεχίζονται και μέσα στον Αύγουστο (μέχρι τις 18 του μήνα), αφού το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου. Μία ομαδική έκθεση με τίτλο “In the light” στη Φωτογραφική Λέσχη, μία προσωπική του Κωνσταντίνου Μάνου με τίτλο “A Greek Portfolio” (μετάκληση από το Μουσείο Μπενάκη) και μία συλλογική πάλι από το Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Ελληνικές Θάλασσες» καλούν τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι.

Σάμος – Ένα τριήμερο μόνο μουσική

Στο Ηραίο της Σάμου, δίπλα στα ερείπια του αρχαίου ναού της Ήρας, πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο το Ireon Music Festival, ένα συναυλιακό τριήμερο που η μουσική έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Φέτος το Φεστιβάλ διοργανώνεται στις 7, 8 και 9 Αυγούστου και φέρνει στη σκηνή τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τα Υπόγεια Ρεύματα (7/8), τους Burger Project και τους Locomondo (8/8), ενώ το καλύτερο το κρατάει για την τελευταία μέρα… Ο Peter Hook, ο θρυλικός μπασίστας των Joy Division και μετέπειτα των New Order, των Revenge και των Monaco έρχεται στη Σάμο για μία μοναδική συναυλία στις 9 Αυγούστου. Με το τωρινό του συγκρότημα Peter Hook & The Light ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στο stage σε μία, όπως όλα δείχνουν, αξέχαστη μουσική βραδιά.

Σκόπελος – Ας κρατήσουν οι χοροί

Σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Βορείων Σποράδων διοργανώνεται για τρίτη χρονιά ένα Φεστιβάλ, στο οποίο κυριαρχεί ο χορός αγκαλιά με την παράδοση. Το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» διεξάγεται φέτος στις 23, 24 και 25 Αυγούστου στη Χώρα της Σκοπέλου. Ένα Φεστιβάλ προς τιμήν του μεγάλου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου, που μας προσκαλεί να πιαστούμε από το χέρι και να χορέψουμε στα χνάρια της παράδοσης. Χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα θα δώσουν το παρών, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και σεμινάρια σχετικά με τους παραδοσιακούς χορούς. Στις 24 Αυγούστου διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Η νυφιάτικη φορεσιά της Σκοπέλου», ενώ την τελευταία μέρα το Φεστιβάλ αφήνει για λίγο στην άκρη την παράδοση με ένα μεγάλο μεσημεριανό beach party!

Κως – Θερινά Ιπποκράτεια

Το νησί του Ιπποκράτη παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Τα «Θερινά Ιπποκράτεια», όπως ονομάζεται το καλοκαιρινό φεστιβάλ στην Κω, ξεδιπλώνουν ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα που εκτείνεται από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβρη! Και εδώ ακολουθείται το μοντέλο της Μυτιλήνης, δηλαδή οι τοπικοί σύλλογοι πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη του νησιού. Λαϊκές γιορτές, συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Χαρούλης (17/8) και η Φωτεινή Βελεσιώτου (2/8), βραδιές ποίησης, ημέρες φωτογραφίας, παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, φεστιβάλ γαστρονομίας (6-16/8), γιορτή μελιού (22/8), αναπαράσταση του τρύγου (23/8), φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (29 & 30/8) είναι μόνο μερικοί από τους θησαυρούς, που κρύβουν τα φετινά Θερινά Ιπποκράτεια. Το καλοκαίρι στην Κω είναι κάθε μέρα… γιορτή!

Άνδρος – Ένα φεστιβάλ γεννιέται

Μέχρι πέρυσι η Άνδρος είχε συνδέσει το όνομά της μόνο με τις εικαστικές τέχνες, αφού το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή είναι από τα πιο σημαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Από φέτος όμως η Άνδρος μπορεί να υπερηφανεύεται για το πρώτο ολοκληρωμένο πολιτιστικό φεστιβάλ της που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του Παντελή Βούλγαρη. Το 1ο Φεστιβάλ Άνδρου θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 25 Αυγούστου και έχει ως έδρα του ένα ολοκαίνουριο όμορφο θεατράκι 900 θέσεων στη Χώρα της Άνδρου. Ποδαρικό κάνουν την 1η Αυγούστου ο Φίλιππος Πλιάτσικας με τον Γιάννη Μηλιώκα και μία μεγάλη συναυλία. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε επίσης δύο μεγάλες καλοκαιρινές θεατρικές παραγωγές που κάνουν στάση στην Άνδρο μετά την παρουσίασή τους στην Επίδαυρο. Ο λόγος για τις «Τρωάδες» του Εθνικού Θεάτρου (12/8) και τους «Αχαρνής» δια χειρός Κακλέα (17/8). Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ρίξει η Δήμητρα Γαλάνη με το κουαρτέτο Chronos (25/8). Ακόμα ένας λόγος λοιπόν για να επισκεφθούμε την Άνδρο…

Λήμνος – Festival… clubbing

Ξεχάστε τα φεστιβάλ όπως τα ξέρετε! Στη Λήμνο η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο με ένα διήμερο ολονύχτιο φεστιβάλ clubbing. Το Reborn Festival επιστρέφει στις 12 και 13 Αυγούστου στη Μύρινα και στο Kinky Club για χορό μέχρι τα ξημερώματα. Μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες djs της dance μουσικής σκηνής δίνουν το παρών, ενώ στη Λήμνο θα καταφτάσει από το Τορόντο του Καναδά και ο Νavid Mehr, καταξιωμένος παραγωγός της Sudbeat του Hernan Catanneo. Μπορεί η Λήμνος να φημίζεται για τις πιο χαλαρές διακοπές της, αλλά στις 12 και 13 Αυγούστου η νύχτα θα πάρει φωτιά και τα beat θα σκίσουν τον αέρα στην απόλυτη μουσικοχορευτική εμπειρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.