ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από εφαρμογές για smartphones και tablets

Ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από εφαρμογές για smartphones και tablets

Σε έναν κόσμο που περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από τις οθόνες των κινητών συσκευών και την κοινωνική δικτύωση, έρχεται να προστεθεί το αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά.

Η ιδέα αυτή αφορά την δημιουργία και την προσφορά ειδικών applications για smartphones και tablets οι οποίες θα αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και θα διατίθενται μέσω του App Store και του Google Play.

Πρόκειται για εφαρμογές σχετικές με την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών Στόχος είναι να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία. Ενώ παράλληλα θα μπορούν να εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Στα σχέδια της συνεργασίας μεταξύ άλλων είναι η ανάπτυξη εφαρμογής με θέμα την συνεχιζόμενη στις ΗΠΑ έκθεση «Οι Ελληνες» με εκθέματα από την εποχή του Αγαμέμνονα έως εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η εφαρμογή αυτή, που θα διατίθεται δωρεάν, δεν θα εστιάζει μόνο στην εν λόγω έκθεση, αλλά και θα προλειάνει το δρόμο για την υποδοχή και νέων εφαρμογών για κινητά που πρόκειται να διατεθούν προς πώληση. 

Άλλες εφαρμογές που θα προκύψουν σε πρώτη φάση θα έχουν θέμα τον Παρθενώνα (διαθέσιμη στο App Store μέσω του λογαριασμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων), αλλά και το πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα («Ελληνομάθεια»), το οποίο μάλιστα θα είναι διαθέσιμο και online.

Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.

Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ σχεδιάζουν τη δημιουργία μιάς πιλοτικής εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες επαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότητας και θα απευθύνεται σε μαθητές, αλλά και σε επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η συνεργασία των δύο μερών θα διαρκέσει πέντε έτη με πρόβλεψη να παραταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα έχει το παραμικρό κόστος για το ελληνικό κράτος, ενώ τα προφανή οφέλη είναι σημαντικά τόσο στον πολιτισμό όσο και στον τουρισμό της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι όλα τα έσοδα των εφαρμογών για κινητά κ.λπ. θα εισπράττονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ όλα τα έσοδα των εισιτηρίων της εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το ίδιο το Ε.Α.Μ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.