Μισό εκατομμύριο πουλήθηκε το πρώτο συμβόλαιο των Beatles!

Μισό εκατομμύριο πουλήθηκε το πρώτο συμβόλαιο των Beatles!

Το συμβόλαιο που εκτόξευσε στα ύψη την καριέρα των θρυλικών Beatles πουλήθηκε σήμερα στο Λονδίνο έναντι 365.000 λιρών (περίπου 500.000 ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s.

Πρόκειται για τη μοναδική γραπτή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ιστορικών μελών του συγκροτήματος, του Τζον Λένον, του Τζορτζ Χάρισον, του Πολ Μακάρτνεϊ και του Ρίνγκο Σταρ και του μάνατζέρ τους, του Μπράιαν Επστάιν –του επονομαζόμενου και “Πέμπτου Μπιτλ”– ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση το 1967.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε την 1η Οκτωβρίου 1962, μόλις τέσσερις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το πρώτο σινγκλ του συγκροτήματος, το Love Me Do.

Οι Μπιτλς είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τον Επστάιν όταν μπασίστας τους ήταν ακόμη ο Πιτ Μπεστ. Μετά την αντικατάστασή του από τον Ρίνγκο Σταρ, οι δύο πλευρές χρειάστηκε να βγάλουν ξανά τα στιλό από τις τσέπες τους.

Το έγγραφο αυτό υπογράφεται από τους μουσικούς αλλά και από τους πατεράδες του Πολ Μακάρτνεϊ και του Τζορτζ Χάρισον γιατί οι δυο τους ήταν κάτω των 21 ετών. Στους όρους αναφέρεται ότι ο Επστάιν αναλάμβανε μάνατζερ για μια πενταετία και θα λάμβανε ποσοστά ανάλογα με τα έσοδα του συγκροτήματος: 10% αν κέρδιζαν κάτω από 400 λίρες την εβδομάδα, 20% για κέρδη μεταξύ 400-800 λιρών και 25% για μεγαλύτερα ποσά. contract contract 2

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το πρώτο συμβόλαιο ηχογράφησης των Beatles με τον Πιτ Μπεστ στο μπάσο πουλήθηκε έναντι 75.000 δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Οι μουσικοί, που τότε ήταν ακόμη εντελώς άγνωστοι, υπέγραψαν το συμβόλαιο αυτό το 1961 στο Αμβούργο, όπου έπαιζαν σε διάφορα κλαμπ. Ο δίσκος που κυκλοφόρησε από τη γερμανική εταιρεία Polydor τους ανέφερε ως Beat Brothers γιατί η ονομασία Beatles κρίθηκε αντιεμπορική για το γερμανικό κοινό. Ο δίσκος My Bonnie γνώρισε μέτρια επιτυχία, όμως ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή του Επστάιν ο οποίος τότε ήταν ιδιοκτήτης δισκοπωλείου στο Λίβερπουλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.