Τα ATM των διηγημάτων – Αντί για λεφτά βγάζουν μικρές ιστορίες [φωτο]

Τα ATM των διηγημάτων – Αντί για λεφτά βγάζουν μικρές ιστορίες [φωτο]

Η πόλη Γκρενόμπλ είχε μια ιδέα αλλιώτικη από τις άλλες και αποφάσισε να την κάνει πράξη. Σε οκτώ σημεία της πόλης στους πρόποδες των γαλλικών Αλπεων, μπορεί να βρει κανείς ATM που προσφέρουν μικρές ιστορίες.

Αντί να κάθεσαι με το κινητό στο χέρι ή χαζεύοντας τους περαστικούς, τα μικρά διηγήματα γίνονται οι εποικοδομητική συντροφιά σου. Αυτά βγαίνουν σε μικρά φύλλα ανακυκλωμένου χαρτιού (μοιάζουν με απόδειξη) και χωρίζονται σε αυτά του λεπτού, των τριών και των πέντε λεπτών. Ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του με το πάτημα του ανάλογου κουμπιού.

Το εγχείρημα της Γκρενόμπλ, η οποία ελέγχεται από το κόμμα των Πρασίνων, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και πήρε «σάρκα και οστά» με τη συνεργασία του δήμου της πόλης και του εκδοτικού οίκου Short Édition.

«Η ιδέα προέκυψε μπροστά σε έναν αυτόματο πωλητή με σοκολάτες και ποτά. Είπαμε στους εαυτούς μας ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με δημοφιλή λογοτεχνία υψηλής ποιότητας, προκειμένου να καλύψουμε μικρές μη παραγωγικές στιγμές», τονίζει ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου, Christophe Sibieude.

Ο δήμαρχος της πόλης, Eric Piolle, αναφέρει πως ξεκινά μια επανάσταση με στόχο την δημιουργία μιας ευρύτερης και πιο ήρεμης περιοχής στο κέντρο.

«Προσπαθούμε να επαναπροσεγγίσουμε το κέντρο της πόλης ως ένα μέρος όπου μοιραζόμαστε εμπειρίες. Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μία επανάσταση και ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία ευρύτερη και πιο ήρεμη περιοχή στο κέντρο», δηλώνει.

Η πρωτοποριακή αυτή η ιδέα φαίνεται να ενδιαφέρει και άλλα μέρη του πλανήτη, με τον Quentin Pleple, έναν εκ των ιδρυτών της Short Édition να λέει στο Reuters πως «λαμβάνουμε πολλά ερωτήματα για αυτή την εφεύρεση από όλο τον κόσμο. Μόλις υπολογίσουμε τα κόστη, θα αρχίσουμε να αποστέλλουμε τέτοια μηχανήματα οπουδήποτε – για έναν ή αρκετούς μήνες ή ακόμα και για λίγα χρόνια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.