ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα εγκαίνια της έκθεσης «160 χρόνια madeinGreece» στο Γκάζι (φωτό)

Τα εγκαίνια της έκθεσης «160 χρόνια madeinGreece» στο Γκάζι (φωτό)

Ο Κωστής Μπιτζάνης διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε μια ανάρτηση του στο facebook με αφορμή τα εγκαίνια της νέας μεγάλης έκθεσης «160 χρόνια madeinGreece / Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» (18 Ιανουαρίου – 25 Μαρτίου 2018) δηλώνει πως έχει ένα σπουδαίο λόγο να νιώθει συγκινημένος.

«Όχι μόνο γιατί σε κάποια από τα εργοστάσια που αναφέρονται στην έκθεση για την καινοτομία τους έχω δουλέψει , ούτε γιατί το ελληνικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παρήχθη στη Σύρο το 1971 είναι μέσα στα εκθέματα αλλά διότι η Τεχνοπολη και η έκθεση φέρνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο προσκήνιο».


Μάλιστα, παραθέτει και το εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης γραμμένο από την ιστορικό Χριστίνα Αγριαντώνη (ομότιμος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) που είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης. «Η βιομηχανία ήταν δύσκολη υπόθεση για μια μικρή και νέα χώρα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι τόλμησαν το εγχείρημα και πολλοί περισσότεροι, άνδρες, γυναίκες, κορίτσια και αγόρια, βρέθηκαν από νωρίς μπλεγμένοι στα γρανάζια των μηχανών. Ανοιχτά εθνικά μέτωπα, δύο δεκαετίες πολέμων, αλλεπάλληλες έκτακτες περιστάσεις, ανέκοπταν απότομα τις σύντομες φάσεις βιομηχανικής ανάπτυξης, έθεταν άλλες προτεραιότητες και δεν άφηναν πολλά περιθώρια για την έγκαιρη συνειδητοποίηση της σημασίας του βιομηχανικού πολιτισμού.

Για μεγάλο διάστημα, δεν υπήρξε ούτε πολιτική στήριξη, ούτε κοινωνική αποδοχή της βιομηχανίας. Η διαχείριση της εργατικής διαμαρτυρίας από καθεστώτα άλλοτε αυταρχικά και άλλοτε περιορισμένων πολιτικών ελευθεριών και ελεγχόμενου συνδικαλισμού, δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη συναινετικών διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών εργοδοτών και εργαζομένων, και των ιδιαίτερων προβλημάτων της βιομηχανίας.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική βιομηχανία υπήρξε, και κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες, όπως και αποτυχίες. Παρά την εκτεταμένη αποβιομηχάνιση στην πρόσφατη εποχή, που έπληξε εξάλλου όλο τον δυτικό κόσμο, υπάρχει ακόμα, και αποτελεί την πιο σημαντική προοπτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η έκθεση της Τεχνόπολης αφιερώνεται στους δημιουργούς της, επιχειρηματίες και εργαζομένους. Η παρουσίαση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι αναγκαστικά επιλεκτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιλογή βασίστηκε σε τρία κριτήρια: πρωτοπορία, καινοτομία και μακροβιότητα. Πρωτοπορία θεωρούμε την πρώτη επένδυση σε νέους κλάδους, που απαιτεί τόλμη και ρίσκο. Και στην καινοτομία δίνουμε ευρύ περιεχόμενο, που περιλαμβάνει την εισαγωγή νέων προϊόντων, νέων διαδικασιών παραγωγής και μεθόδων οργάνωσης, όπως και μάρκετιγκ. Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, δεν έλειψαν οι πρωτοβουλίες, οι καινοτομίες, η απάντηση στις προκλήσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.