Το «πιο σκοτεινό κτίσμα του πλανήτη» έχει εγκαίνια (Φωτό)

Το «πιο σκοτεινό κτίσμα του πλανήτη» έχει εγκαίνια (Φωτό)

Το «πιο σκοτεινό κτίσμα του πλανήτη» που δημιούργησε ο Ασίφ Καν, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στην Πιεονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, εγκαινιάζεται σήμερα.

Εξωτερικά, είναι βαμμένο με το VBx2, την τελευταία εκδοχή του vantablack, χρώματος το οποίο είναι προϊόν της Surrey Nanosystems και του οποίου τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης απέκτησε, το 2016, ο Ανίς Καπούρ. Οι στρώσεις Vbx2 επιτρέπουν στις εξωτερικές επιφάνειες του κτίσματος να απορροφούν περισσότερο από 99% του φωτός που πέφτει πάνω τους.

Δεν είναι επίπεδες οι εξωτερικές επιφάνειες. Ράβδοι, διαφορετικών μεγεθών, με φως στην άκρη, προεξέχουν από τις επιφάνειες, προκαλώντας στον θεατή την ψευδαίσθηση ότι βλέπει απομακρυσμένα αστέρια. Ίσως είναι η πλησιέστερη οπτική εμπειρία του διαστήματος που μπορεί να έχει ένας κοινός Γήινος.

Στα αυριανά εγκαίνια, οι επισκέπτες θα έχουν την πλήρη εμπειρία σκότους και φωτός. Γιατί, από τη στιγμή που διαβούν το κατώφλι, θα «τυφλωθούν» από έναν πάμφωτο, πάλευκο χώρο. Μόλις τα μάτια προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν και θα ακούσουν μια εγκατάσταση (την οποία επίσης σχεδίασε ο Καν).

Οι ίδιοι ενεργοποιούν αισθητήρες, και οι αισθητήρες θα ενεργοποιήσουν, με τη σειρά τους, μικροσκοπικές σταγόνες – 25.000 το λεπτό – που θα πέσουν και θ’ αρχίσουν να κυλούν σε έναν μαίανδρο διαδρομών στο πάτωμα, για να συναντηθούν σε ένα ενιαίο υδάτινο σώμα.

Ο επισκέπτης νιώθει το αχανές του διαστήματος, την απατηλή σκοτεινιά, την ασημαντότητα και ελαφρότητα των πάντων και μετά, βγαίνει έξω και ρίχνει και πάλι τη ματιά του στο πιο σκοτεινό κτίσμα του πλανήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.