Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το «άκυρο» του ΚΑΣ στο BBC στο Σούνιο

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το «άκυρο» του ΚΑΣ στο BBC στο Σούνιο

Την δική του απάντηση δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την άρνηση του ΚΑΣ να δώσει την άδεια σε συνεργείο του BBC να κάνει γυρίσματα στο Σούνιο.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στη νέα πρόταση που κατέθεσε η εταιρεία παραγωγής η οποία και θα συζητηθεί σερ νέα συνεδρίαση τη Μεγάλη Τρίτη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού:

«Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε σχέση με αίτημα κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει τα εξής:

Την Τρίτη 27 Μαρτίου εξετάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αίτημα της εταιρείας «FALIRO HOUSE PRODUCTIONS – Παραγωγές Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Α.Ε.» για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας με τίτλο «The Little Drummer Girl» σε σκηνοθεσία του Κορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ.

Το αίτημα αφορούσε στην πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στον αρχαιολογικό χώρο στις 12 Απριλίου από τις 7.00 έως τις 19.00.

Επισημαίνεται ότι της συνεδρίασης αυτής είχε προηγηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2018 από το ίδιο το Συμβούλιο θετική γνωμοδότηση σε αντίστοιχο αίτημα της παραγωγής για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στην Ακρόπολη, που το γύρισμα αφορούσε σε νυχτερινές ώρες.
Ακόμη, για αντίστοιχο αίτημα για νυχτερινά γυρίσματα στην Πλάκα γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2018.

Το αίτημα για την κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, που εξετάστηκε στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου, όπως κατατέθηκε, θεωρήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ ότι θα προκαλούσε αναστάτωση στην ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του χώρου, κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, που αναμένεται έντονη τουριστική κίνηση.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν ότι η πραγματοποίηση των λήψεων καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο σε ημέρα υψηλής προσέλευσης αμέσως μετά το Πάσχα, με πολυπληθές συνεργείο και διακοπή της ομαλής ροής της επίσκεψης θα επέφερε δυσλειτουργία του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου, που αποτελεί σημαντικό προορισμό πολιτιστικού τουρισμού και κατά συνέπεια μη σεβασμό στους ίδιους τους επισκέπτες.

Επειδή κατά τη συζήτηση του θέματος οι εναλλακτικές προτάσεις που αναπτύχθηκαν, παρουσία και εκπροσώπου της παραγωγού εταιρείας, δεν ήταν ικανοποιητικές, τα μέλη δεν αποδέχτηκαν την πρόταση ως είχε και δήλωσαν ότι υπάρχει περιθώριο να το ξανασκεφτεί η Εταιρεία και να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης.

Η Υπουργός Πολιτισμού, πριν την κοινοποίηση της άνω γνωμοδότησης προς αυτήν, προέτρεψε την εταιρεία παραγωγής να καταθέσει νέα πρόταση με μειωμένο αριθμό ωρών για την κινηματογράφηση ή κατανομή των γυρισμάτων σε περισσότερες από μία ημέρες.
Η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά και κατέθεσε νέα πρόταση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ τη Μεγάλη Τρίτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ΥΠΠΟΑ θεωρεί σημαντική, στηρίζει την παροχή επενδυτικού κινήτρου (cash rebate) και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο την προσέλκυση διεθνών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.