ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επαναπατρίστηκε από την Γερμανία το αγγείο που είχε βρεθεί σε καταφύγιο της Θεσσαλονίκης στην Κατοχή

Επαναπατρίστηκε από την Γερμανία το αγγείο που είχε βρεθεί σε καταφύγιο της Θεσσαλονίκης στην Κατοχή

Στις 6 Απριλίου 2018 επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μία ακέραια μελαμβαφής κύλικα Κλασικής περιόδου. Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης.

Διευκρίνισε ότι το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος.

Με ενέργειες του αρμόδιου Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ο επαναπατρισμός αυτός είναι ο πιο πρόσφατος μιας σειράς επαναπατρισμών από τη Γερμανία, οι οποίοι οφείλονται σε εκούσιες παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν μετά από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα, πριν από πολλές δεκαετίες, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργεί με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και επικροτεί κάθε οικειοθελή επιστροφή αρχαιοτήτων.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, χάρη και στην άριστη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, την τελευταία τριετία έχουν επαναπατριστεί από τη Γερμανία οκτώ αρχαία αντικείμενα ελληνικής προέλευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεταξύ αυτών, αξίζει να σημειωθεί ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής, ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη από Γερμανό πολίτη παρανόμως από τη χώρα το 1965, παραδόθηκε στα Γραφεία της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο από τον γιο του και επαναπατρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.