ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Εδιμβούργο: Εκτίθεται σπάνια πέτρα από την πυραμίδα του Χέοπα (φωτο)

Εδιμβούργο: Εκτίθεται σπάνια πέτρα από την πυραμίδα του Χέοπα (φωτο)

Μια από τις ελάχιστες σωζόμενες πέτρες επικάλυψης της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας (ή Πυραμίδας του Χέοπα) και η μοναδική που θα εκτεθεί εκτός Αιγύπτου, παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο του Εδιμβούργου από τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Η μεγάλη ασβεστολιθική πέτρα θα αποτελέσει το κεντρικό αντικείμενο της έκθεσης, που θα αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραμίδων στην αρχαία Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει το BBC, η μεγάλη πέτρα από λευκό ασβεστόλιθο, που θα εκτεθεί στη νέα, μόνιμη αίθουσα του μουσείου με την ονομασία η «Εκ νέου Ανακάλυψη της Αρχαίας Αιγύπτου» (Ancient Egypt Rediscovered), μεταφέρθηκε στη Βρετανία το 1872 για λογαριασμό του Τσαρλς Πιάτσι Σμάιθ (Charles Piazzi Smyth). Ο Ιταλοβρετανός Σμάιθ (1819-1900) διετέλεσε βασιλικός αστρονόμος της Σκοτίας από το 1846 ως το 1888 και είναι γνωστός για τις καινοτομίες του στην αστρονομία, καθώς και για τις μελέτες του στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Αν και πολλές από τις τελευταίες στερούνταν επιστημονικότητας (όπως ότι το μνημείο είχε κτιστεί με βάση μια θεϊκή μονάδα, την «ίντσα της πυραμίδας»), ο ίδιος έκανε τις ακριβέστερες μέχρι τότε μετρήσεις και εσωτερικές φωτογραφίσεις της Πυραμίδας του Χέοπα.

Η είδηση για την έκθεση έρχεται 200 χρόνια από τη γέννηση του Σμάιθ, ο οποίος, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του BBC, πραγματοποίησε μαζί με τη γεωλόγο σύζυγό του, Τζέσι, τις πρώτες μεγάλης κλίμακας ακριβείς έρευνες στην Πυραμίδα του Χέοπα το 1865. Το ζευγάρι αρχικά εξέθετε την πέτρα στο σπίτι του.

Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, χρονολογείται μεταξύ 2589 και 2566 π.Χ. και είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας. Αν και το εσωτερικό της είχε κατασκευαστεί από τοπικό λίθο, εξωτερικά ήταν επενδυμένη με λαμπερό λευκό και γυαλισμένο στην εντέλεια ασβεστόλιθο από το λατομείο της Τούρα. Οι πέτρες επικάλυψης, που δημιουργούσαν μία εντελώς λεία και επίπεδη επιφάνεια, θα πρέπει να άστραφταν στον ήλιο, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα από ό,τι η κάπως «τραχιά», βαθμιδωτή σημερινή επιφάνεια της Πυραμίδας.

Το 1303 μ.Χ. ένας καταστροφικός σεισμός χαλάρωσε πολλές από τις πέτρες επικάλυψης, αρκετές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο άλλων κτιρίων. Η πέτρα που μεταφέρθηκε στη Βρετανία βρέθηκε θαμμένη στη βάση του μνημείου. Άλλα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο μουσείο στο Εδιμβούργο είναι όργανα μέτρησης του Τσαρλς Πιάτσι Σμάιθ, αρχαία αγάλματα, η μοναδική άθικτη βασιλική ταφή εκτός Αιγύπτου, το μοναδικό διπλό φέρετρο που έχει ποτέ βρεθεί στην Αίγυπτο, καθώς κι ένα ξύλινο κουτί καλλυντικών, ένα από τα ωραιότερα δείγματα διακοσμητικής ξυλογλυπτικής από την αρχαία Αίγυπτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.