ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Γ.Γ. του υπ. Πολιτισμού ζητά την ενημέρωση του Τύπου για αρχαιολογικά θέματα

Ο Γ.Γ. του υπ. Πολιτισμού ζητά την ενημέρωση του Τύπου για αρχαιολογικά θέματα

Με στόχο την συγκροτημένη, απολύτως έγκυρη και κυρίως σε εθνικό επίπεδο ενημέρωση του κοινού, ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου με εγκύκλιό του ζητά η δημοσιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων να γίνεται κεντρικά, μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του γραφείου Τύπου του Υπουργείου.

Με κοινό κέντρο ενημέρωσης και κυρίως με πρόσβαση στην πληροφορία ελεύθερη και ισότιμη για όλους και στον ίδιο χρόνο επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να γίνεται πλέον η ενημέρωση για σημαντικές εξελίξεις, ή νέα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ετσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές, φήμες ή αναρτήσεις μεμονωμένες, που προκαλούν αιφνιδιασμό, σύγχυση και στη συνέχεια μια προσπάθεια εντοπισμού των πλήρων στοιχείων. Για το λόγο αυτό ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου εξέδωσε εγκύκλιο με σαφείς σχετικές οδηγίες.

Είχε προηγηθεί στις 31 Ιουλίου, η γνωστοποίηση μέσω ανάρτησης στην προσωπική σελίδα Facebook της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Hμαθίας κυρίας Αγγελικής Κοτταρίδη ότι εντοπίστηκε ένα πορτρέτο του Αλεξάνδρου που ήταν για χρόνια παραχωμένο και ξεχασμένο στην αποθήκη του μουσείου Βέροιας. Ακολούθησε αυτή την εβδομάδα η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για την εύρεση ασύλητου τάφου στην Μαυροπηγή Κοζάνης. Η εγκύκλιος που υπογράφει ο κύριος Διδασκάλου και εστάλη προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, φέρει τον τίτλο «Ανακοινώσεις-δημόσιες αναρτήσεις για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ».

Αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας, του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».

Με τον τρόπο αυτό η κεντρική πηγή ενημέρωσης και λήψης πληροφορίας θα είναι ανοιχτή για όλους και φυσικά για τα διεθνή μέσα που παρακολουθούν τις αναρτήσεις και ενημερώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και δεν παρακολουθούν προσωπικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαντικών αρχαιολόγων ή ερευνητών. Επίσης χρονικά θα υπάρχει κοινή εκπομπή της είδησης προς όλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι προφανές από το κείμενο της εγκυκλίου, ότι δεν ζητείται από αρχαιολόγους και ερευνητές να μην κάνουν σχετικές αναρτήσεις ή δηλώσεις, αλλά η κυκλοφορία της είδησης να γίνεται από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, προς όλους, ταυτόχρονα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.