Πέθανε ο Αμερικανός μινιμαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι

Πέθανε ο Αμερικανός μινιμαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι

Ο σημαντικός Αμερικανός μινιμαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι πέθανε την Κυριακή στα 92 του χρόνια, όπως γνωστοποίησε ιδιοκτήτης γκαλερί της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο Μάθιου Μαρκς, της ομώνυμης γκαλερί, είπε ότι ο Κέλι πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Σπένσερταουν της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο θάνατος του κοινοποιήθηκε από τον σύντροφο του Κέλι, τον Τζακ Σιρ.

Ο Κέλι γεννήθηκε στο Νιούμπεργκ της Νέας Υόρκης το 1923 και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με υποτροφία της κυβέρνησης σπούδασε τέχνες για πολλά χρόνια στην Γαλλία, όπου και έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση (γκαλερί Αρνό Λεφέβρ, Παρίσι, 1951). Επέστρεψε στην Νέα Υόρκη αρκετά χρόνια αργότερα.

«Θεωρώ πως γεφύρωσε τον ευρωπαϊκό με τον αμερικανικό μοντερνισμό», είπε ο Μαρκς, προσθέτοντας: «Ήταν γέννημα-θρέμμα της Αμερικής, ένας πρωτότυπος καλλιτέχνης».

«Τρέφομαι από το παρελθόν… »

Αναδρομικές εκθέσεις για το έργο του έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, στα μουσεία Γκούγκενχαϊμ της Ν. Υόρκης και της Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.

«Στο έργο του ο Κέλι ζωγραφίζει αφαιρετικές φόρμες που βασίζει στις παρατηρήσεις του από την καθημερινότητα, όπως τις σκιές των δέντρων ή τα κενά μεταξύ αρχιτεκτονικών στοιχείων», έγραψε το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο βιογραφικό του που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του. 

Ο Κέλι ανέλαβε επίσης και δημόσια έργα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένα έργο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ουάσιγκτον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος είχε πει ότι οι ζωγράφοι που τον επηρέασαν συμπεριλάμβαναν τον Πάμπλο Πικάσο και το Ανρί Ματίς. Στα εγκαίνια μιας μεγάλης πτέρυγας σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης το 2013, είχε πει: «Τρέφομαι από το παρελθόν, αναρωτιέμαι για το παρόν, και κάνω βήμα προς το μέλλον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.