ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Είναι αυτή η μοναδική φωτογραφία του Βαν Γκογκ;

Είναι αυτή η μοναδική φωτογραφία του Βαν Γκογκ;

Αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο ένας τόσο γνωστός καλλιτέχνης, όπως ο Βαν Γκογκ, να μην έχει ούτε μια φωτογραφία. Μάλλον όμως, 126 χρόνια μετά τον θάνατο του, βρέθηκε η πρώτη εικόνα του.

Είναι γνωστό πως ο γνωστός ζωγράφος διατηρούσε πολύ κακή σχέση με τον φωτογραφικό φακό, ενώ παράλληλα ήταν άσημος όσο ήταν εν ζωή. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, οδήγησαν στην πλήρη έλλειψη φωτογραφιών του τεράστιου ζωγράφου. Ωστόσο, ένας ιστορικός ισχυρίζεται πως βρήκε την πρώτη φωτογραφία που τον απεικονίζει.

Η παρακάτω φωτογραφία εκτιμάται πως είναι η μοναδική που παρουσιάζει τον σπουδαίο ζωγράφο, σε ηλικία άνω των 18. Οι μόνες, ελάχιστες, φωτογραφίες του Ολλανδού καλλιτέχνη, τον απεικόνιζαν στην παιδική του ηλικία. Για αυτό το λόγο, η μόνη εικόνα που έχουμε για τον Βαν Γκογκ σχηματίζεται μέσω των self-portait του.

Κάπως έτσι, μέσα από τα έργα του Βαν Γκογκ, ο ιστορικός τέχνης Antonio De Robertis τον ξεχώρισε μέσα από μια φωτογραφία που παρουσιάζει 34 άνδρες να ποζάρουν στην Ακαδημία Julian του Παρισιού. «Βρήκαμε την πρώτη φωτογραφία του Βαν Γκογκ» υποστηρίζει ο ιστορικός, ο οποιός συμπληρώνει πως «οι μόνες φωτογραφίες που υπήρχαν πριν από αυτή, τον παρουσίαζαν σε μικρή ηλικία».

Ενα ακόμα στοιχείο που στηρίζει την άποψη του ιστορικού, είναι πως οι ζωγράφοι στέκονται στην φωτογραφία ανά εθνικότητα. Οι Αυστραλοί είναι μαζεμένοι όλοι μαζί, όπως και οι Ολλανδοί. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο άνθρωπος που μοιάζει στον Βαν Γκογκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την φωτογραφία είχε τραβήξει ο Εντμόντ Μπενάρ, πιθανότατα το 1888. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως ο Ολλανδός ζωγράφος είχε επισκεφτεί τη Γαλλική πρωτεύουσα από το 1886, μένοντας στην περιοχή της Μονμάρτης, που τότε ήταν κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.