Ν.Γκατζογιάννης: Ο Έλληνας που στο σκάνδαλο Watergate άκουσε πρώτος τις κασέτες του Νίξον

Ν.Γκατζογιάννης: Ο Έλληνας που στο σκάνδαλο Watergate άκουσε πρώτος τις κασέτες του Νίξον

Ο Νικόλαος Γκατζογιάννης ή Νίκολας Kέιτζ, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, είναι συγγραφέας και ερευνητικός δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1939, στο χωριό Λια της Ηπείρου. Πήγε στη Μασαχουσέτη σε ηλικία εννιά ετών να βρει τον πατέρα του, και μεγαλώνοντας εκεί έγινε κορυφαίος δημοσιογράφος της Νέας Υόρκης, έχοντας μόνο μια σκέψη στο μυαλό του: να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποκαλύψει τη μόνη ιστορία που τον ενδιέφερε, την ιστορία της μητέρας του. Στη διάρκεια του σκανδάλου Watergate, o Γκατζογιάννης ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που άκουσε τις κασέτες του Νίξον.

Τα δύο πιο διάσημα βιβλία του με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα είναι τα μπεστ-σέλερ «Ελένη» (1983) και “A Place for Us” (1989). Η «Ελένη»περιγράφει τη ζωή της οικογένειάς του στην Ελλάδα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του ελληνικού εμφυλίου. Η μητέρα του, η Ελένη, εκτελέστηκε οργανώνοντας την απόδραση των παιδιών της από το χωριό της, το οποίο είχαν καταλάβει κομμουνιστές. Δεκαετίες αργότερα, σαν έφηβος, αναζήτησε τους υπεύθυνους για το θάνατό της. Το “A Place for Us” περιγράφει τις εμπειρίες της οικογένειας σαν μετανάστες στη δεκαετία του ’50, στην πόλη του Worcester, της Μασαχουσέτης. Το 1964 πήρε το μεταπτυχιακό του τίτλο στη δημοσιογραφία από το πανεπιστήμιο Columbia.

Το 1970 ξεκινά να εργάζεται για το Associated Press και τις εφημερίδες The Boston Herald Traveller, The Wall Street Journal και The New York Times. Από το 1980 ως το 1983 ξεκινά την έρευνα, τη συγγραφή, και δημοσιεύει τελικά το βιβλίο του, «Ελένη». To 1985 η «Ελένη» έγινε ταινία με πρωταγωνιστή των ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς στο ρόλο του Νικόλα. Μάλιστα, το 1987, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έκανε αναφορά στο βιβλίο, σαν έμπνευση για τις διαδικασίες που τερμάτισαν τον ανταγωνισμό (όσον αφορά τους εξοπλισμούς) με τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Γκατζογιάννης έγινε αρχικά γνωστός στην ερευνητική δημοσιογραφία μέσα από τις Wall Street Journal και New York Times. Το ρεπορτάζ του για τη Μαφία έφερε δύο μπεστ-σέλερ: τα “The Mafia Is Not An Equal Opportunity Employer” και “Mafia, U.S.A.”.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στην αποκάλυψη της διαφθοράς πιο παλιά του Αντιπροέδρου Spiro Agnew, που οδήγησε στην παραίτησή του. Στη διάρκεια του σκανδάλου Watergate, o Γκατζογιάννης ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που άκουσε τις κασέτες του Νίξον. Οι εμπειρίες του σαν δημοσιογράφος ήταν η βάση για το τηλεοπτικό σόου “The Andros Targets” του 1977 στο CBS.

Ο Γκατζογιάννης ήταν επίσης Διευθυντής Παραγωγής στην ταινία «Ο Νονός ΙΙΙ», έχοντας συγγράψει σε πολύ αρχικό στάδιο ένα προσχέδιο μαζί με τον Mario Puzo. Η ταινία προτάθηκε για επτά Χρυσές Σφαίρες και επτά Όσκαρ.

Το βιβλίο του «Ελένη» μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες, πήρε το πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Λογοτεχνίας της Μ. Βρετανίας και προτάθηκε για καλύτερη βιογραφία από το National Book Critics Circle. Έχει τιμηθεί επίσης με τα βραβεία Hearst, Page One (Newspaper Guild) και Sigma Delta Chi.

Ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι το «Ελληνική Φλόγα» για την ιστορία της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση (“Greek Fire: The Story of Maria Callas and Aristole Onassis”), που δημοσιεύθηκε από τον Alfred a. Knopf το 2000.

Ο Γκατζογιάννης είναι επίτιμος Πρόεδρος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και έχει λάβει το βραβείο αριστείας από το Διεθνές Κέντρο της Νέας Υόρκης. Συνεχίζει να γράφει για εφημερίδες και έντυπα όπως οι New York Times και Vanity Fair.

Ζει με τη γυναίκα του, Τζόαν, στην περιοχή του B. Γκράφτον, στη Μασαχουσέτη. Η σύζυγός του είναι επίσης συγγραφέας, και μάλιστα είχαν γνωριστεί στο πανεπιστήμιο Columbia.

Έχουν τρία παιδιά: τον Χρήστο, σεναριογράφο που ζει στο Λος Άντζελες, την Ελένη, συντάκτρια περιοδικού στη Νέα Υόρκη, και τη Μαρίνα, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων που ζει στη Βοστόνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ellines.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.